Testat: Sigtuna Brygghus Midvinterblot

Sigtuna Brygghus Midvinterblot

Jag var med i ännu ett avsnitt av Hantverksbiras poddcast (du hittar alla avsnitten jag våldgästat här). Planen var att diskutera skillnader mellan rom, whisky och cognac, och avrunda med att prova en (whisky)fatlagrad öl. Valet föll på Sigtuna Brygghus Midvinterblot.

Orsaken till detta val var för att ölen har varit lagrad i “flera månader” på ex- Bourbonfat från Agitator Whiskymakare. Det passar ju väldigt bra med inriktingen på den här bloggen, eller hur?

Att ta ett bra foto på den här flaskan är omöjligt, jag har försökt ur alla möjliga vinklar. Etiketten blänker och har sig. Jag mailade Galatea (som äger Sigtuna Brygghus) och bad om de hade något pressfoto att dela med sig av (jag hade sett något som funkade ganska bra på Instagram, i fyrkantigt format).

Jag bad om ett snyggt foto i liggande format, tillbaks kom ett frilagt foto i stående format (tänk Systembolagsfoto). Så mycket var Galateas intresse av att få gratisreklam!

Hade det inte varit just Agitatorfat inblandat så hade jag skitit i det hela. Nu gav jag det hela dock en chans till när jag råkade ramla över en pressrelase från Galatea om det hela, där jag kunde stjäla en bild. Ni ser ovan – inte ens på proffsbilderna blir det hela bra, utan det blänker och har sig. Ni fattar då hur illa det ser ut när jag ska fota!

Sigtuna Brygghus lägger ner

Sigtuna Brygghus grundades 2005 som en av pionjärerna inom svenskt hantverksbryggeri. Vid starten av verksamheten fanns det få konkurrerande bryggerier, och efterfrågan på hantverksöl växte stadigt.

Konkurrensen och högra råvarupriser kom dock ikapp bryggeriet. Galatea som äger Sigtuna Brygghus tog för ett tag sedan beslutet att avsluta produktionen under 2024. Istället kommer man att övergå till att producera (dvs spökbrygga) i samarbete med utvalda bryggeripartners.

Skål: Sigtuna Brygghus Midvinterblot

Enligt pressreleasen och den stora etiketten så är detta öl lagrat sex månader på Bourbonfat som därefter innehållit Agitator Singe Malt Whisky. Enligt halsetiketten ska den dock ha lagrats nio månader. Vad ska man tro på?

En Imperial Porter på 11%. Låt oss smaka!

Bra Creme Brulé-färgat skum som ligger som ett lock, länge.

I näsan: Rostad malt, jäsande jäst, socker, choklad

I munnen: Malt, rostade kaffebönor, bränt Muscovadosocker, toner av vanilj, lite torr och bitter. Ett uns av rök långt bak.

Eftersmak: Ganska så lång eftersmak med ekiga toner som övergår att kännas torrt på tungan. Trevliga tanniner från fatlagringen.

En typisk torr men samtidigt söt porter med tydliga (men inte påträngande) influenser från ekfaten. Man känner tydligt att det är fatlagrat. Dock så tycker jag inte att man kan avgöra att det är just whiskyfat. För mig hade den gärna fått gotta till sig lite till, typ de där nio månaderna det står på flaskhalsen i stället för de där sex det står på stora etiketten. Klart godkänd, utan överbetyg.


Vidare läsning

  • Vi testar inte öl så ofta, men när vi gör det så är det alltid fatlagrade pjäser vi provar. Och dessa tester hittar du här!
  • Lyssna gärna på Poddavsnittet med Hantverksbira! Vi snackar whisky, rom, cognac, och framför allt så snackar vi fat – hur Bourbonfat vandrar från USA till Karibien och Europa och hur de återanvänds flera gånger, där varje vända ger nya spännande smakkombinationer oavsett om det handlar om rom, whisky eller öl!
    Du hittar alla avsnitt jag har varit med i här. Det avsnitt jag tipsar om just nu är avsnitt 94! Han är flitig, Victor.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*