Testat: Agitator Islay PX

Agitators Islay PX

Agitator släpper en ny flaska i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget den 9 juni: Agitator Argument Islay PX har en styrka på 46%, lagrad på småfat ex-Islay som bland annat tidigare innehållit PX Sherry.

PX Sherry

PX sherry har ett rikt historiskt arv som sträcker sig flera århundraden tillbaka. Druvan Pedro Ximénez härstammar ursprungligen från Spanien och har odlats i regionen Montilla-Moriles i Andalusien i århundraden. Denna region är känd för sin sherryproduktion och den speciella odlingstekniken för Pedro Ximénez-druvan.

När Pedro Ximénez-druvorna skördas torkas de i solen i flera veckor för att minska deras vatteninnehåll och öka sockerhalten. Detta resulterar i druvor med en hög koncentration av naturligt socker. Efter torkningsprocessen pressas druvorna och musten jäses till ett sött vin.

Vinet mognar sedan i ekfat i många år där det utvecklar sin karakteristiska smak och komplexitet. Dessa ekfat är därefter djupt eftertraktade som (slut)lagringsfat i just whiskyproduktionen hos olika whiskytillverkare.

Agitator Argument: Islay PX
Recensionen bygger på ett sample jag fått av destilleriet. Whiskyglas från Medgravyr.se

Agitator Islay PX

Faten som Agitator använt för Agitator Islay PX är alltså dessa sherryfat, som sedan vandrat vidare till ett icke namngivet destilleri på den skottska ön Islay, och därefter till destilleriet i Arboga. Tillsammans med andra fat (småfat, sk quarter casks) från just Islay har Agitator kokat ihop (hö-hö) sommarens släpp:

Vi ville göra en rökig whisky, som är lätt influerad av sherry, men vars tongivande karaktär kommer från den mer medicinala rökigheten som Islay-fat bidrar med. En komplex blandning, med djup och en mindre dos lätt estrig blommighet, säger Oskar Bruno, Destillerichef på Agitator.

Låt oss testa!

I näsan: Rökpuff som sedan övergår till torv. typisk Islay-sälta, tjära, citrus, äpple.

I munnen: Bränd torv i smaken, sälta och sötma, viollakrits, lätt fram på tungan men lever om där bak i gommen, men inte så mycket frukt som man trodde från doften.

Eftersmak: Rök i eftersmaken, malt. Gifter sig riktigt bra med mörk lyxchoklad.

Agitator släpper ännu en bra whisky. Den når dock inte riktigt upp till destilleriets vanliga extremhöga kvalitet. Missförstå mig inte, gillar man rökig whisky så är det en mycket trevlig bekantskap, med tydliga influenser från just Islay. Däremot tycker jag att sherryinfluenserna inte når riktigt fram – hade Agitator döpt flaskan till Argument: Islay i stället för Argument: Islay PX så hade vi varit hemma!


Vidare läsning

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.