Testat: Agitator Argument: Kastanj (2023)

Agitator Argument: Kastanj
Testet bygger på ett sample vi fått av Agitator Whiskymakare

Agitators framgångsrika whisky, Argument: Kastanj, återvänder i en ny iteration – Agitator Argument: Kastanj 2023. De tidigare två åren har denna begränsade upplaga sålts slut oerhört snabbt. Nu gör den temporära produkten sitt tredje framträdande, denna gång med en alkoholhalt på 50 procent.

Kastanjefat?

Historiskt sett finns bevis för att kastanjefat användes i Skottland, men sedan 1988 är dess användning olaglig där. I Sverige är det dock tillåtet, tack vare EU-regler som endast kräver att faten måste vara av trä, utan att specificera att de måste vara av ek (vilket är fallet i Skottland).

– Smaken blir komplex när man blandar två olika träslag, precis som vi vill ha det. Torkad frukt och läder gifter sig med toner av vanilj och honung medan det i bakgrunden döljer sig en lätt rökighet, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator.

Kastanjeträ, känt för sin porösa natur jämfört med ek, presenterar en utmaning när det kommer till att skapa täta fat. Det kräver noggrannhet och skicklighet för att försegla dess porösa ytor. Men när detta konststycke väl är utfört så sker en magisk förvandling inom fatets väggar. Innehållet mognar snabbare än förväntat och absorberar på ett förtrollande sätt smakerna från träet.

Kastanjefaten görs också mindre än de traditionella ekfaten. Denna mindre storlek ger drycken en mycket större kontakt med träet, vilket intensifierar den subtila dansen mellan vätskan och träet. Resultatet är en fördjupad smakprofil som är rik på nyanser och karaktär.

Den snabbare mognadsprocessen innebär att drycken snabbare når sin fulla potential. Det är en resa som accelereras av den kastanjens förmåga att förmedla och förhöja dryckens karaktär på kortare tid än sina träsläktingar.

Agitator Argument: Kastanj

Vi testar Agitator Argument: Kastanj 2023

Agitator Argument: Kastanj 2023 är först lagrat på Bourbonfat och därefter på kastanjefat. De två tidigare årens utgåvor har varit på 46%, men i år har Agitator skruvat upp volten till 50%

I näsan: Lite sprit men det är inget konstigt med 50% styrka; Trevlig rökig sötma, läder, lite lite bakade äpplen (men inte alls lika mycket frukt som tidigare årens släpp).

I munnen: Försmak med fruktrök och sötma, sedan en alkoholsmäll, svartpeppar, lite olika sorters träsmaker kommer och går. Torvig mer än rökig

Eftersmak: Lång eftersmak med lite rök, pepparn långsamt avklingande, träsmak (tänk tugga på blyertspenna i skolan) på slutet, slutar med torrhet på tungan.

En bra ge bort i julklapp-whisky där man hittar nya smaker hela tiden ju mer man dricker av den. Pluspoäng på den fyrkantiga flaskan om man vill ge bort den i julklapp – alla älskar väl när tomten kommer med hårda presenter?


Vidare läsning:

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*