Testat: Gotland Whisky Trullaik

Gotland Whisky Trullaik Isle of Lime Trullaik
Recensionen bygger på en sample jag fått.

Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik som släpptes i måndags 4 december är en sexårig pjäs på 48% alkoholstyrka. Sin vana trogen namnger Gotland Whisky sina flaskor från platser och företeelser runt omkring Sveriges största ö – så även denna gång!

Trullaik

På den norra delen av Gotland, mellan socknarna Hall och Hangvar, reser sig en urgammal ek med invuxna stenar majestätiskt mot himlen. Eken heter Trullaik. Dess rötter, förgrenade och fördjupade i århundradens jord, bär på en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden – en historia som troligen sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden.

Denna ek, med sina knotiga grenar och det robusta stammen, bär med sig minnen från en svunnen tid då den fungerade som en offerplats. Där samlades människor för att söka visdom, att förmedla sina böner och offra till forntidens gudar. Det var en plats för ritualer och heliga handlingar, en plats laddad med en mystisk atmosfär som förbinder människan med det övernaturliga.

Men trots tidens skiftningar och förändringar står denna ek kvar, likt en vittnesbörd om det förflutnas beständighet. Den erinrar oss om att vissa ting som existerade före vår tid kommer att bestå långt efter att vi har lämnat jordens yta. Ekens närvaro är en påminnelse om att vissa ting, trots tidens tand, står emot dess påverkan och fortsätter att forma vår förståelse för det förflutna och nutiden.

Vi testar Isle of Lime Trullaik

Trullaik är som sagt en whisky på 48% styrka. Destilleriet beskriver väldigt noga sitt “recept” på de ingående faten – dels färsk amerikansk ek (kolade 200-litersfat, samt hårdrostade och mediumrostade 96-litersfat), och dels färsk ungesk ek (100-litersfat, medium- och hårdrostade).

Man kan väl gissa, både utifrån vad namnet Trullaik kommer från, och vad vilka fat det är, att denna whisky kommer smaka… *trumsolo* ek? Äldsta fatet är 8,5 år, yngsta 6 år (snittålder 7,5 år).

Och ni som kommer ihåg min recension av Mackmyra Svensk Ek vet om att jag inte är helt förtjust i just ekiga whiskys. Men jag ska göra mitt bästa!

I näsan: Frukter: Apelsin, ananans, bergamott, honung, vanilj. Inte mycket ek, men den finns.

I munnen: Söt smak av honung, lite peppar, lite trä – men det är typ mer cederträ än ek. Och läder. Tobak?

Eftersmak: I eftersmaken blir eken tydlig, samt en lång mullrande svartpeppar och det peppriga i kanelstång.

Gillar du att din whisky smakar trä, ja då kommer du gilla den här flaskan! Min fru tyckte mycket om den – det är ett högt betyg. Själv tyckte jag “inte alls tokigt, bra välbalanserad sprit” och det är också högt betyg på en flaska som egentligen inte borde passa just mina smaklökar.

För det finns inget facit – det jag tycker om behöver inte du tycka om, och vice versa. Det är det som är det fantastiska med whisky. Drick vad DU tycker om, inte vad andra säger åt dig att du ska gilla!


Vidare läsning:

  1. Missa inte vår gosiga info-artikel om Gotland Whisky här.
  2. På tal om missa – jag ser att jag inte länkat till mitt test av Gotlands Whiskys första fat tidigare. Det får jag väl råda bot på nu!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*