Norrtälje Bränneri – spriten från Roslagen

Norrtälje Bränneri

Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje ligger Norrtälje Bränneri (gammalt namn: Norrtelje Brenneri) – sprittillverkaren från Roslagen. Spritproduktionen har gått varm sedan 2002, i en gammal lada som renoverades om till ett modernt bränneri. Gården har brukats av familjen Jansson i sex generationer för att skapa både whisky och gin i exklusiva utgåvor. Norrtälje Bränneri koncentrerar sig i mångt och mycket på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade. Vatten tas från gårdens egna A-klassade brunn.

Förutom gin, punsch och olika likörer tillverkar destilleriet Roslagswhisky EKO, en ekologisk produkt precis som namnet avslöjar. Den är inte färgad eller kylfiltrerad vilket ger den sitt naturliga utseende.

Historia och bakgrund

Norrtälje Bränneri AB bildades år 2001 av makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson. De fick klart bränneriet året därpå genom att omvandla gårdens dåvarande lada till ett bränneri, komplett med kopparpannor från välkända Carl GmbH i Tyskland.

Norrtelje Brenneri kopparpanna
Norrtelje Brenneris kopparpanna kryddat med destilleriets grundare Kristina Anerfält-Jansson och Richard Jansson.

Det som skiljer Norrtälje Bränneri från mängden är att alla frukter och bär är ekologiska, i de flesta fall även lokalt odlade. Råvarorna hämtas bland annat från producenter i Sverige och Finland, samt de egna odlingarna som används i hög omfattning i själva destilleringen. Norrtälje Bränneri har valt att inte tillsätta socker vid mäskningsfasen vilket behåller råvarornas naturliga smak och lukt.

Tillverkning

Kopparpannorna från Tyskland skapar magin bakom varumärket. Bränneriet använder en på 150 liter, men även en större variant på 450 liter för mer omfattande tillverkningsvolymer. Destillering sker två gånger med vatten som hämtas direkt ur gårdens egna brunn. Findestilleringen pågår mycket varsamt för att verkligen få med alla aromerna till spritsorterna.

Richard och Kristina synar och rengör också råvarorna varsamt innan de tillsätter mäsken, något som enbart består av frukt, malt, jästkultur och jästnärsalter. Hela processen sker med både kärlek och omsorg.

Roslagswhisky EKO

Bränneriet har endast en whiskysort för tillfället – Roslagswhisky EKO som släpps i en begränsad utgåva, endast ett fåtal flaskor per gång. Den är ekologiskt odlad med korn från Götaland, medan den mältas på Viking Malts anläggning i Halmstad.

Det som utmärker whiskyn är att malten är helt orökt. Spriten har lagrats på Sherry Olorosfat, Bourbonfat, Calvadosfat och Romfat. Spriten späds med vatten från gårdens egna brunn vilket gör slutprodukten så hemtrevlig som möjligt.

Roslagswhisky EKO från Norrtälje Bränneri

Smaken domineras av en hög dos fruktighet från både russin och äpplen, men även toner av faten den har lagrats i. Eftersmaken bidrar i sin tur med sirap, dadlar och fikon – samtidigt som aromerna består av torkade äpplen, trä och kryddor. Alkoholhalten är placerad på 48,7 % och flaskorna levereras i storleken 70 cl.

Ginsorter

Norrtälje Bränneri har också flera olika orters gin som du kan hitta på bland annat Systembolaget. Sin närhet till Ålands hav gör också att bestilleriets olika produkter går att köpa i taxfreebutikerna ombord Eckerölingen, Tallink Silja och Viking Line. Några av de mest kända är RoslagsGin Navy, Extra Fatlagrad, samt Juniper Eko.

Extra Juniper från Roslagens Brenneri Norrtälje Bränneri

  • RoslagsGin Extra Juniper: Etra mycket enbärssmak i denna gin, perfekt att använda i cocktails och drinkar.
  • RoslagsGin Havtorn: Inkluderar örtiga smaker som enbär, citrus och havtorn.
  • RoslagsGin Navy: Även denna gin är avsedd som ingrediens i drinkar, men den inkluderar däremot inslag från rosmarin, svartpeppar och rönnbär – utöver enbären. Flaskan säljs i storleken 500 ml. Navy Strenght innebär en alkoholhalt på 57,8 %.
  • RoslagsGin Fatlagrad: Som namnet avslöjar har spriten lagrats extra länge på ekfat för att få fram de kryddiga smakerna av fat, enbär, blodgrapefrukt, rönnbär, marsipan och vanilj. Passar utmärkt att drickas ren, gärna ”on the rocks”.

Andra spritsorter från Norrtälje Bränneri

  • Roslags Äppelglögg Lätt: Drycken för alla glöggälskare där ute. Söta smaker som kombineras med kryddor samt inslag av kardemumma, kanel, rönnbär, pomerans och kryddnejlika. Kan serveras varm eller kall, oftast som sällskapsdryck. Drycken är helt alkoholfri och levereras i storleken 50 cl.
  • Roslags Kaffelikör: Inkluderar starkt framstående toner av kaffe, men även apelsin, kakao, kanel och vanilj. Serveras i vanliga fall kall, antingen till efterrätter eller som en ingrediens vid drinktillverkning. Levereras i storleken 500 ml, med en alkoholhalt på 24 %.
  • Roslags Punsch: Denna punsch är både söt och kryddig, samt att den inkluderar smaker av arrak, apelsin, honung och svart te. Kan serveras kall eller varm, och även denna flaska levereras i storleken 500 ml. Alkoholhalten ligger på låga 21 %.

Besök Norrtälje Bränneri

Om du vill uppleva Norrtälje Bränneri på egen hand kan du alltid besöka dem för att fördjupa dig ytterligare. Turerna inkluderar visningar av den dagliga verksamheten, men även provningar och matservering i deras egna restaurang. Utöver detta kan du även anordna ett bröllopp eller fester tack vare de moderna lokalerna med WiFi, storbildsprojektor och utrymme för minst 100 personer.

Vidare läsning

  1. Hur får whisky sin färg? Läs mer här.
  2. Läs mer om lagring av whisky på olika sorters fat.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.