Hur får whiskyn sin färg?

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all den gosiga smaken kommer från lagringen på whiskyfat, men hur är det med färgen och utseendet på whiskyn? Vi reder ut detta i denna artikel!

Tre saker påverkar utseendet på whiskyn, varav de två första påverkar färgen. Dessa är:

 1. Lagringen på olika sorters whiskyfat
 2. Tillsats av karamellfärg E150a eller ej
 3. Kylfiltrering eller ej

Vi går här nedan igenom de tre olika punkterna.

Lagringen på whiskyfat

När whiskyn kommer från destilleringsapparaterna är den som sagt färglös och tämligen illasmakande. Därefter lagras den i minst tre år på ekfat (eller ibland andra sorters träslag). Ut ur tunnorna kommer en fin brunaktig vätska som smakar gott. Mer om själva lagringsprocessen kan du läsa i den här artikeln, men:

 • Allt annat lika, så ju längre tid whiskyn har lagrats på faten, desto mörkare färg.
 • Klimatet där lagringen sker – eller snarare variationerna under sommar och vinter. Ju större temperaturskillnader under året, desto snabbare mognar whiskyn.
 • Storleken på tunnorna – ju mindre lagringsfat, desto mer yta per volymenhet, det vill säga vätskan får mer kontakt med träet i mindre lagringsfat.
 • Allting är aldrig lika – det spelar stor roll vilken sorts fat whiskyn har lagrats på, och speciellt slutlagringen. Det blir givetvis stor skillnad i färg om whiskyn har lagrats på ett nytt ekfat eller ett gammalt välanvänt rödvinsfat.
whiskyprovning whiskyprovningar whiskeyprovning
Vid en whiskyprovning kan man se hur olika utgåvor från en och samma whiskytillverkare har olika färg, bland annat beroende på lagring.

Karamellfärg eller ej

Sockerkulör E150 är en livsmedelfärg som man framställer genom att karamellisering av socker. Den finns i många livsmedel som julmust, Coca Cola, bröd, godis, choklad, ja nästan all sorts industriellt tillverkad mat och dryck. Färgen varierar från blekgul till mörkt brun – och den får också tillsättas till whisky! Den är vanlig i olika sorters blended whisky, för att få till den rätta färgen på slutprodukten från år till år. Tillsatsen förekommer också i Single Malts, men inte i lika stor omfattning. Whisky utan denna tillsats benämns ofta som “caramel free” eller “no coloring”.

E150 kommer i fyra olika varianter, a,b,c och d. E150a är den som har minst påverkan på smak och är den variant vi alltid pratar om när det gäller whisky. E150b till d får ej användas då de innehåller sulfit- och/eller ammoniakföreningar som då skulle ge smak till produkten. E150c används ibland i öl, och E150d ofta i sura drycker som läskedrycker.

Olika länder har olika lagar kring användningen av E150a i sin whisky. De fem intressantaste är:

 • Skottland: E150a får användas fritt.
 • Irland: E150a får användas för färgning. Behöver ej anges på flaskan om man har använt eller ej.
 • USA: Får EJ användas i Bourbon eller någonting med ordet “straight” i sig. I “Blended Bourbon” och all annan sorts whiskey utan ordet “straight” är det fritt fram.
 • Sverige: E150a får användas.
 • Japan: Japansk whisky innehåller mycket whisky från Skottland, så det borde därför vara tillåtet. Dock hittar jag ingen information hur det blir i och med de nya kommande ursprungsbestämmelserna.
 • Kanada: E150a får användas för färgning. Whiskyn får också ha tillsatta smaker, upp till 9,09%! Läs mer här!

I Tyskland måste enligt lag samtliga tillsatser anges på flaskan (eller i webshoppar), så kommer man över en flaska som sålts i Tyskland så kan man kolla om destilleriet tillsatt E150a eller ej. Ett tips är att Googla lite i tyska webshoppar för att se om älsklingsflaskan innehåller E150a eller ej. På Systembolagets hemsida står det också om drycken innehåller tillsatsen E150a – men jag vet inte om informationen alltid är fullständig eller ej.

Kylfiltrering eller ej

En tredje sak som påverkar utseendet på whiskyn är om drycken har blivit kylfiltrerad eller ej. När whiskyn är färdiglagrad efter åratal på olika fat så innehåller vätskan olika fettsyror och oljor. Dessa kan klumpa ihop sig om man kyler sin whisky med is eller späder den med vatten, och kan då ge ett grumligt, oljigt intryck. Många tror då att whiskyn är defekt (när det i själva verket snarare är en kvalitetsstämpel!). En hel del tillverkare kylfiltrerar därför sin whisky efter lagring genom att kyla ner den till nära noll grader för att sedan pressa den genom ett finmaskigt metallfilter.

Problemet med kylfiltrering är såklart att dessa oljor och fettsyror påverkar smaken. Därför är det på senare tid vanligare med icke kylfiltrerad whisky, speciellt Single Malts. Detta på grund av att dessa tillverkare anser att det höjer smakupplevelsen och kvaliteten att inte kylfiltrera vätskan.

Vidare läsning

 1. Vad är skillnaden på Single Malt och Blended Malt? Vi reder ut det hela!
 2. Hur tillverkar man whisky? Vi har svaret
 3. Läs mer om lagring av whisky på whiskyfat.
 4. Att använda whiskeystenar i stället för is kan (men är inte alls säkert) minska risken för grumlighet hos whiskys som ej är kylfiltrerde.
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.