Test av J. P. Wiser’s 23-åring

J.P. Wiser's

J. P. Wiser’s är Kanadas äldsta ännu verksamma whiskymärke. Det grundades 1857 av John Philip (J.P.) Wiser, därav namnet. I början drev man sitt eget distilleri i Prescott (Ontario), men sedan 1980-talet destillerar och buteljerar man J.P. Wiser’s whisky i Hiram-Walker & Sons distillery i Windsor (Ontario).

Hiram Walker & Sons är Nordamerikas största whiskyproducent som tillverkar ungefär 55 miljoner liter ren alkohol om året, 60-70% av all kanadensisk whisky kommer från deras destilleringsanläggningar. Destilleriet säljer 75% av den tillverkade whiskyn till oberoende buteljerare i Kanada och runt om i världen. För fjärde året i rad har destilleriet utnämnts till årets destilleri under den årliga Canadian Whisky Awards.

J. P. Wiser’s blandning

J. P. Wiser’s anväder destillat från majs, råg, korn och vete. Alla destillaten har lagrats separat i olika sorters fat, bland annat nya ekfat, portvinsfat och begagnade Bourbonfat. J.P. Wiser’s Master Blender Dr. Don Livermore blandar sedan ihop dessa olika fat till den blandning man önskar få fram. Don Livermores har varit anställd i 23 år på destilleriet och det firar man tydligen när whiskymärket släpper en av sina första cask strength-utgåvor någonsin, en 23 YO på 59,9%. Tjugotreåringen har bland annat vunnit guld i 2021 Canadian Whisky Awards.

J. P. Wiser’s 23-åring

Vi provsmakar!

Vii har fått en sample av 23-åringen. Whiskyn är en blandning av råg och majs och är som sagt på cask strength på saftiga 59,9%. Jag hittar inte vilka fat man har lagrat spriten på, så jag vet faktiskt inte vad jag ska förvänta mig. Vi borde se sötma från majsen, samtidigt som vi får det lite “fyrkantiga” från rågen. Det här ska bli spännande.

I näsan: Apelsin, körsbär och vanilj. Cinzano Orancio kanske. Trots den starta alkoholprocenten så doftar man inte alkoholen, men näsan känner av att den finns där och man “hostar lite”. Döljer styrkan bra.

I gommen: Mycket vanilj, lite ek, lite citrusskal. Inlagda päron. Spriten kommer smygande, som en långsam uppförsbacke som blir starkare och starkare. Inte som jag hade förväntat mig, trodde en rak höger av spritstyrkan. Jag tycker nästan att man får en torr känsla av det hela, man blir stäv på tungan, och varm i bröstet.

Eftersmak: Sprituppförsbacken planar ut och blir en långsam nerförsbacke. Mjuk eftersmak av inlagd frukt, katrinplommon.

Med några droppar vatten: Mer sötma frigörs, men tyvärr tas “busigheten bort”, vilket är synd.

På den nordamerikanska marknaden släpptes en tidigare utgåva av denna whisky på dryga 64% (!). Den fick blandad kritik, från lyriska betyg till ganska så mjäkiga, mycket beroende på den extrema alkoholstyrkan. Dr. Don Livermore har för detta släpp hittat fat som inte är så extrema, och jag tror nog att det är tur det. Det här är en “efter maten-dricka” att avrunda en god middag med, eller en vintervärmare när man kommer in från kylan.

70 cl 23-årig blended whisky på nästan 60% för 689 kr är definitivt inget överpris! Systembolagsnummer 11458. Gillar du lite spritstarkare whiskies så ska du skynda fynda denna kanadensiska blended whisky! Ett litet (eller stort) plus är ju också flaskan i sig, en gedigen tung pjäs. Kan du pilla bort etiketten när du druckit ur flaskan så gör den sig utmärkt som whiskykaraff i barskåpet, eller som vattenkaraff på middagsbordet.

Vidare läsning

  1. J. P. Wiser’s är grort på majs och råg. Läs mer om rågwhisky här.
  2. Vill du lära dig mer om kanadensisk whisky? Klicka då här!
  3. Lär dig mer om whiskylagring i denna artikel.
  4. Hur går det till när man tillverkar whisky? Vi har en fin-fin artikel om det såklart!
  5. Vad är egentligen skillanden på Blended whisky (som J. P Wiser’s) mot exempelvis Blended Malt eller Single Malt. Vi reder ut detta här.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]