Test: Seven Angels S:t Uriel (Spirit of Hven)

Seven Angels S:t Uriel

Seven Angels är en whiskyserie från Spirit of Hven. I dagarna släpptes flaska nummer två i serien: S:t Uriel. Namngivningen syftar på de sju ärkeänglarna inom den ortodoxa kristendomen, så vi har fler flaskor att se fram emot i denna serie framöver.

Ärkeänglarna

 1. Uriel – åskans och jordbävningens ängel
 2. Raphael – människoandarnas ängel
 3. Raguel – verkställer hämnden på världen och ljusen
 4. Mikael – som är satt över den bästa delen av människorna – folket
 5. Sarakael – vakar över de människobarns andar som förleder andarna till synd
 6. Gabriel – som är satt över ormarna och paradiset och keruberna
 7. Remiel – satt att vaka över dem som stiger upp

Lucifer, eller Satan, anses enligt vissa trosinriktningar vara en åttonde, fallen ärkeängel, så det blir intressant om whiskyserien till slut omfattar sju eller åtta flaskor (ge oss en extrem “Islay-rökare” kanske). Den första flaskan i whiskyserien, Seven Angels S:t Raphael, släpptes för ganska exakt ett år sedan i mars 2021 (som en hyllning till vårdpersonalen i Covidpandemin). Troligen har vi att se fram emot en flaska per år i några års tid framöver!

Seven Angels S:t Uriel

Upplagan för S:t Uriel är nästan 3000 flaskor, varav 1800 kommer säljas via Systembolaget. Någon åldersangivning finns inte på flaskan, men alla ekfaten som blandningen består av är destillerade 2012, så det är en nioårig whisky. Undra varför man inte skryter lite om detta. Totalt är det åtta ekfat, varav sex hårt rostade och hårt kolade Chinkapin, ett far Burr-ek (hårt rostat och svagt kolat) och slutligen ett fat av bergek som tidigare innehållit rödvin (Cabernet Sauvignon) från Italien. Jag tycker whisky smakar bäst mellan 45% och 50% i alkoholstyrka, och den här klockar in mitt i spannet på 48,5%. S:t Uriel är tillverkad på 70% orökig Malt, 25% rökmalt och sista 5% chokladmalt. Det här ska bli spännande att testa!

Vi testar Seven Angels S:t Uriel

I näsan: Maltig, söt vanilj, någon frukt, markerad alkohol men inte så att det sticker i näsan – man fattar att det är en alkoholstark whisky men inget som tar över. Ingen rökdoft.

I gommen: Väldigt söt frukt, pepprig vanilj, ek. Man känner tydligt alkoholen, men inte så att alkoholen krossar. Lätt ändå, svårt att förklara. Lite mint, eller är det salmiak?

Eftersmak: Jag tycker det finns lite rökighet i eftersmaken, men eftersmaken dör lite väl snabb. Kvar ligger en värme från alkoholen, vilket inte ska ses som något dåligt, tvärt om.

Med ett par droppar vatten framträder ännu mer vanilj och ek. Toner av lönnsirap? En typisk “efter-maten whisky”, den har så mycket sötma så den passar utmärkt att avrunda en brakmiddag i goda vänners lag. Tror också att den här whiskyn skulle passa alldeles utmärkt, på grund av sin sötma, till en mild cigarr. Jag hade väntat mig mer rök i drycken, men på det hela taget en mycket bra svensk whisky. De är duktiga på sitt hantverk där på Hven!

Seven Angels St Uriel
Uriel – åskans och jordbävningens ängel

Vidare läsning

 1. Läs vår stora artikel om Spirit of Hven
 2. År 2020 vann Spririt of Hven Guldnubben, läs om detta här.
 3. Vi testade tre andra flaskor från Spirit of Hven – Stjerneborg, MerCurious och Hvenus.
 4. Vi antydde att denna whisky skulle passa bra till en mjuk cigarr. Läs den kompletta guiden kring whisky och cigarrer!
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.