Japansk Whisky

Artikel om Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, samt en intressant historia som fick sin början endast för ungefär 100 år sedan.

De japanska whiskybolagen är dessutom effektiva med stora visioner om internationella varumärken. Suntory köpte tidigt in sig hos Bowmore och Nikka förvärvade Ben Nevis på 80-talet. Detta för att skapa en tillgång av kompetens och råvaror kombinerat med grundläggande kunskap om hur en god whisky ska tillverkas.

Köpet av de båda skottska destillerierna blev även ett sätt att ta klivet in i andra marknader utanför Japan, samtidigt som välkända whiskybolag som Nikka och Suntory i modern tid har lyckats nå stora framgångar på whiskymässor världen över.

Historia

Även om vi idag vet att whisky har producerats i Japan sedan 1870 var det inte förrän början av 1920-talet då flera stora genombrott skedde kring de mer professionella tillverkningsteknikerna.

Den japanska whiskyn såg ett rejält uppsving år 1924 då Suntory påbörjade produktionen via Yamazaki Distillery. Själva bakgrunden till whiskytillverkningen i landet fick däremot sin början betydligt tidigare än så, nämligen 1918 då en man vid namn Masataka Taketsuru reste till Skottland där han introducerades till drycken.

Denna upplevelse förändrade honom helt och han reste snabbt tillbaka hem för att påbörja arbetet med japansk whisky. Genombrottet skedde när han blev anställd som destilleridirektör åt importfirman Suntory som genast påbörjade en storskalig produktion.

Taketsurus kemikunskaper och anteckningar från en praktiken i Skottland gav upphov till en ny våg av destillerier under 1900-talet. Ett exempel är hans eget livsverk Yoichi som ligger på ön Hokkaido. Destilleriet öppnade 1934 och dess pannor drivs fortfarande med kol som skyfflas in för hand i ugnarna – en konst som ytterst få andra praktiserar.

Modern japansk whisky

Idag hittar du whiskysorter som Nikka Yoichi som är en single malt, men även Taketsuru som i sin tur är en blended malt. Konkurrenten Suntory ståtar däremot med sorter som Yamazaki, Hakushu och Hibiki som blivit världskända på grund av noggranheten vid själva destilleriprocessen. Den japanska whiskyindustrin domineras av de två bolagen Suntory och Nikka.

Whisky från japan är verkligen till för finsmakare och nyligen utsågs Nikka Taketsuru och Suntory Hibiki till världens bästa blandningar. Idag hittar du även andra uppstickare som Akashi från White Oak Distillery, eller Ichiro Akutos Chichibu.

Nikka - Japansk Whisky
Nikka – Whisky från Japan

Det som utmärker den japanska smaken är att den är både fin och rökig, samt att det finns en hel del likheter med den skotska whiskyn av naturliga skäl. Ingredienserna som används är ofta importerade från Skottland och det hör även till vanligheterna att bourbonfat från USA används vid tillverkningen.

Många anser också att det är på grund av denna variation som whiskysorter från Japan får en större flexibilitet än vanligt. De allra flesta destillerier i landet har väldigt skilda smaker och det beror givetvis på skillnaderna vid tillverkningen. Då många av destillerierna befinner sig runtom i landet finner du även olika klimatförhållanden, något som också påverkar det hela.

Japansk whisky – Destillerier

Några nämnvärda exempel som vi tycker bör presenteras närmare hittar du punktlistan, men du finner även lite mer grundläggande information nedan för att ge dig en tydligare överblick av de olika verksamheterna och deras tillverkningsmetoder.

  • Yoichi
  • Miyagikyo
  • Yamazaki
  • Hakaushu
  • Chita
  • White Oak
  • Shinshu Mars
  • Chichibu
  • Niwakami
  • Akkeshi
  • Fuji Gotemba

Drygt 10 destillerier bedriver sin verksamhet från Japan, men det finns även ett antal som producerar både blended och single malt utomlands. Företaget Nikka köpte exempelvis upp Ben Nevis destilleri i Skottland ungefär 30 år sedan, medan det dagligen sker importer från Kanada som sedan säljs vidare som japansk whisky.

Anledningarna till detta är att det finns väldigt få regler i Japan som ställer krav på geografiska områden vid whiskytillverkning. Detta är dessvärre ett stort problem som endast förvärrats det senaste decenniet då japanska whiskysorter haft en större efterfrågan.

Hur vet man om whiskyn verkligen kommer från Japan?

Om du vill försäkra dig om att din flaska är tillverkad i Japan bör du rikta in dig på sorter som levereras av Nikka och Suntory i första hand. Nikka äger bland annat Yoichi Distillery som byggdes 1934 i närheten av staden Sapporo. Där skapas också de perfekta förutsättningarna då klimatet är kyligt, luften är ren och färskt vatten alltid finns nära till hands.

Yamazaki - Japansk whisky
Yamazaki – Japansk whisky

Ett annat exempel är Yamazaki Distillery som även är det första och äldsta i landet. Du hittar det bredvid staden Kyoto som blivit känd för att ha det renaste vattnet i Japan, men det är dessutom ett alldeles unikt område där flodarna Katsura, Uji och Kizu möts. Några andra fördelar är den omväxlande temperaturen och luftfuktigheten som krävs för att skapa själva åldringsprocessen av faten. Detta kallas också för ”Suntory Maturation” på engelska som syftar på hur whiskysorterna mognas i det berömda Yamazaki.

Dags för ursprungsmärkning av japansk whisky

Japan Spirits & Liqueurs Makers Association meddelade 2021 att nya strängare japanska whiskybestämmelser införs från 2024. Det betyder att några av våra favoriter bland japanska whiskys inte längre kommer att klassas som ”japansk whisky.”

Den avgörande delen i de nya reglerna är är att ”saccharification, jäsning och destillation måste utföras vid ett destilleri i Japan” för att märkas som ”japansk whisky.” Vidare får destillatet inte vara starkare än 95% ABV och måste åldras i minst tre år i träfat som inte är större än 700 liter. Slutligen ska det buteljeras på flaska på minst 40% alkoholhalt.

Det blir alltså ett slut på att plastbehållare fulla av whisky exporteras från Skottland och Kanada till Japan där det blandas med japansk Single Malt och sedan exporteras tillbaka som japansk blended malt whisky.

Tidsfristen för att följa reglerna är 31 mars 2024, så just nu när denna artikel skrivs (2021)  återspeglar etiketterna inte det nya beslutet. Nikka har dock uppdaterat sin webbplats för att göra det klart vilka whiskyer som nu är tekniskt ”japansk whisky.” I ett uttalande meddelade företaget:

“We have decided to provide further information for individual products on our website to clearly distinguish between products in Nikka Whisky’s line-up, which contains both whiskies that are defined as ‘Japanese whisky’ according to the labeling standards, and those that do not meet all the criteria. We feel this is an important step towards ensuring customers’ clarity so as that they can reasonably decide which products to buy and information will be updated if the status changes.”

Vidare läsning

  1. Vi har andra artiklar om whisky från olika whiskytillverkande länder. Exempelvis vår artikel om Bourbon från USA.
  2. Eller artikeln om whisky från Irland.
  3. Skottland är whiskyns hemland. Vi har en artikel om Skottlands olika whiskyregioner här.
  4. Vill du lära mer om whisky från Japan? Daniel Bruces bok Japansk Whisky och annan asiatisk single malt av världsklass är en lekfull, personlig kärleksförklaring till japansk och asiatisk whisky, ackompanjerad med unika fotografier och kompletterad med moderna whiskydrinkrecept och bartips. Läs mer om boken här.

 

 

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.