Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Om Kina står för budgetvänlig massproduktion, så står Japan för lyxproduktion oavsett om det rör sig om mode, Hi-Fi eller Whisky. Man ska inte underskatta Japanernas öga och tunga för att uppnå perfektion. För ett årtionde sedan sen var japanskt whisky inte så värst populärt, men det har redan förändrats radikalt. Efterfrågan har skjutit i höjden men det pratas också om hur fantastiska årgångar det finns i Indien och Taiwan. Hur kommer det sig att asiatisk single malt blivit så bra?

I boken Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass får du följa med på resan till några mytomspunna destillerier i landet. Japanerna berättar om att deras whisky har förfinats genom en hundraårig tradition! Här lade kemikunskaper och anteckningar från Skottland grunden, som bredde en väg till alla destillerier under 1900-talet. Ett exempel är Masataka Taketsuru livsverk Yoichi som ligger på ön Hokkaido. Destilleriets pannor drivs av kol som skyfflas in för hand i ugnarna en konst, precis som förr. Något som ytterst få praktiserar idag. Här besöks även några mindre hantverksdestillerier, som Mars Tsunuki och högreklamerade Chichibu.

I boken går man även in på hur bra Indien och Taiwan har presterat på senare år. Amrut destillerar råsprit i lokalt tillverkade kopparpannor. En av destillerierna I Taiwan var först med att göra single malt när spritmonopolet avskaffades. Här tog man hjälp skotska experter, där man kunde kombinera särskilt gynnsamma förhållande med sina varma och fuktiga klimat. Detta har legat till grunden för att både länderna utvecklat sina unika whiskystilar, som ofta inkluderar mer tropiska smaker och en viss komplexitet. Detta är med andra ord något alldeles extra, och ett gott komplement till den Skotska legendariska whiskyn exempelvis, eller den amerikansiska rökiga och mycket intensiva varianten. Faktum är att asiatisk single malt whisky har blivit ett riktigt fenomen.

Köp boken här!Till Bokus

Tips: Läs även vår artikel om whisky från Japan.

Du kan kontakta redaktionen på whisky.nu genom kontaktformuläret du hittar längst ner på sidan.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.