Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Om Kina står för budgetvänlig massproduktion, så står Japan för lyxproduktion oavsett om det rör sig om mode, Hi-Fi eller Whisky. Man ska inte underskatta Japanernas öga och tunga för att uppnå perfektion. För ett årtionde sedan sen var japanskt whisky inte så värst populärt, men det har redan förändrats radikalt. Efterfrågan har skjutit i höjden men det pratas också om hur fantastiska årgångar det finns i Indien och Taiwan. Hur kommer det sig att asiatisk single malt blivit så bra?

I boken Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass får du följa med på resan till några mytomspunna destillerier i landet. Japanerna berättar om att deras whisky har förfinats genom en hundraårig tradition! Här lade kemikunskaper och anteckningar från Skottland grunden, som bredde en väg till alla destillerier under 1900-talet. Ett exempel är Masataka Taketsuru livsverk Yoichi som ligger på ön Hokkaido. Destilleriets pannor drivs av kol som skyfflas in för hand i ugnarna en konst, precis som förr. Något som ytterst få praktiserar idag. Här besöks även några mindre hantverksdestillerier, som Mars Tsunuki och högreklamerade Chichibu.

I boken går man även in på hur bra Indien och Taiwan har presterat på senare år. Amrut destillerar råsprit i lokalt tillverkade kopparpannor. En av destillerierna I Taiwan var först med att göra single malt när spritmonopolet avskaffades. Här tog man hjälp skotska experter, där man kunde kombinera särskilt gynnsamma förhållande med sina varma och fuktiga klimat. Detta har legat till grunden för att både länderna utvecklat sina unika whiskystilar, som ofta inkluderar mer tropiska smaker och en viss komplexitet. Detta är med andra ord något alldeles extra, och ett gott komplement till den Skotska legendariska whiskyn exempelvis, eller den amerikansiska rökiga och mycket intensiva varianten. Faktum är att asiatisk single malt whisky har blivit ett riktigt fenomen.

Köp boken här!Till Bokus

Tips: Läs även vår artikel om whisky från Japan.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]