Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass

Om Kina står för budgetvänlig massproduktion, så står Japan för lyxproduktion oavsett om det rör sig om mode, Hi-Fi eller Whisky. Man ska inte underskatta Japanernas öga och tunga för att uppnå perfektion. För ett årtionde sedan sen var japanskt whisky inte så värst populärt, men det har redan förändrats radikalt. Efterfrågan har skjutit i höjden men det pratas också om hur fantastiska årgångar det finns i Indien och Taiwan. Hur kommer det sig att asiatisk single malt blivit så bra?

I boken Japansk whisky: och annan asiatisk single malt av världsklass får du följa med på resan till några mytomspunna destillerier i landet. Japanerna berättar om att deras whisky har förfinats genom en hundraårig tradition! Här lade kemikunskaper och anteckningar från Skottland grunden, som bredde en väg till alla destillerier under 1900-talet. Ett exempel är Masataka Taketsuru livsverk Yoichi som ligger på ön Hokkaido. Destilleriets pannor drivs av kol som skyfflas in för hand i ugnarna en konst, precis som förr. Något som ytterst få praktiserar idag. Här besöks även några mindre hantverksdestillerier, som Mars Tsunuki och högreklamerade Chichibu.

I boken går man även in på hur bra Indien och Taiwan har presterat på senare år. Amrut destillerar råsprit i lokalt tillverkade kopparpannor. En av destillerierna I Taiwan var först med att göra single malt när spritmonopolet avskaffades. Här tog man hjälp skotska experter, där man kunde kombinera särskilt gynnsamma förhållande med sina varma och fuktiga klimat. Detta har legat till grunden för att både länderna utvecklat sina unika whiskystilar, som ofta inkluderar mer tropiska smaker och en viss komplexitet. Detta är med andra ord något alldeles extra, och ett gott komplement till den Skotska legendariska whiskyn exempelvis, eller den amerikansiska rökiga och mycket intensiva varianten. Faktum är att asiatisk single malt whisky har blivit ett riktigt fenomen.

Köp boken här!Till Bokus

Tips: Läs även vår artikel om whisky från Japan.

Mer från bloggen

Pedro Ximenez-fat för Kyllaj
Gotland Whisky

Kyllaj: Gotland Whisky Shareholders Edition nummer sex

Vid sidan om sina publika utgåvor så släpper Gotland Whisky varje år en Shareholders Edition – en begränsad upplaga som enbart aktieägare kan köpa. Namngivningen av släppen följer (med några undantag) Gotland Whiskys vanliga namnval […]

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella
Whiskyprovningar

Årets whiskykryssningar 2022

Efter ett händelsefattigt pandemiår kan vi äntligen se fram emot att Viking Line äntligen planerar för sina omåttligt populära whiskykryssningar ombord Cinderella! Den stora – världens största flytande whiskymässa – seglar med avfärdsdagar 21/4, 22/4 […]

Whisky och Cigarrer passar bra ihop
Allmänt om whisky

Whisky och cigarrer – den kompletta guiden!

Varför passar rom så bra till cigarrer? Det är ju det första man tänker på när man får frågan vad som ska drickas till en fin cigarr. Men faktum är att även whisky passar väldigt […]

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?
Allmänt om whisky

Hur får whiskyn sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all […]

Johan Wester
Insändare

Johan Wester: Tyvärr, ni är för framgångsrika

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin. Åsikterna är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis spegla whisky.nu:s åsikter.   I veckan som gick presenterades den […]