Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla andra avsnitt). I detta avsnitt testar vi två kraftiga pjäser från Ängöl: Imperial Stout Romfat och Imperial Stout Whiskyfat.

Imperial…

Imperial Stouts är stouts som har en hög alkoholhalt, över 9%, och som alla Stouts och Porters är de svarta till färgen. Då vi är löjligt förtjusta i fatlagrade öl här på whisky.nu, speciellt när det handlar om whiskyfat, så passar det väl att vi snabbt skriver ner våra tankar om ölen också, och inte bara babblar i podden?

Låt oss prova ölen på liknande sätt som vi provar whisky, med hur vi tycker drycken doftar, smakar, och hur eftersmaken är! Eftersom det är stouts så provar vi drycken ur rejält kupade ölglas på fot.

Bakgrundsinfo

Vi fick lite bakgrundsinfo från Johan på Ängöl:

Det är samma brygd i de båda flaskorna, bryggd i januari 2021. Efter sex veckors jäsning och sekundärjäsning delades den upp på sju fat. Två romfat från Panama, två romfat från Jamaica och tre Laphroaig-fat. De båda romfaten blandades innan buteljering, och Laphroaig-faten fick en egen buteljering. Lagringen på fat pågick mellan mars 2021 och oktober 2021.

Ängöl Imperial Stout Whiskyfat

Whiskyfatslagringen har som sagts lagrats på olika fat från Laphroaig på den skottska whiskyregionen Islay. Destillerierna på ön Islay tillverkar i allmänhet rökiga whiskysorter, och Laphroaig är ju känd för sina ytterst rökiga pjäser, så redan att läsa på etiketten vet vi hur det här ska dofta och smaka.

I näsan: Tydlig rök men inte påträngande

I munnen: “Torr”, sträv, och rökig. Det här smakar liksom en vindpinad ö utanför Skottland. Ingen direkt sötma, men ett bra djup i smaken. Man känner inte whisky, men man känner “beståndsdelar av whisky”.

Eftersmak: Torrhet, läder, lite sötma långt bak i gommen.

Omdöme: En god öl helt enkelt, för oss som gillar rökig whisky. Gillar du däremot inte rökig whisky så kommer du nog inte gilla den här ölen. Röken är tydlig och markant, utan att för den skull vara påträngande. Dock är prislappen svettiga 95 kr på Systembolaget i det högsta laget.

Ängöl Imperial Stout Romfat

Romfatslagringen har lagrats på romfat från Jamica och Panama, det vill säga rom i brittisk och spansk stil, där lagringen skett på gamla Bourbonfat (fransk stil använder gamla konjaksfat för att lagra sin rom). Här bör vi hitta tydliga söta romtoner i stouten, men även vanilj, kokos och annat göttigt som kännetecknar dels Bourbon, dels rom.

I näsan: Tydlig sötma, tydlig vanilj, hintar av kokos och annan frukt

I munnen: Sött! Vanilj! En vis ekighet, lite spritig (tyvärr), kokos, nötighet

Eftersmak: Lite bitterhet(?), ganska så mycket ek som gör att det blir torrt på tungan, hintar av tobak och läder. Den “smakar helt enkelt torrt”, vilket sänker hinkabiliteten en del.

Omdöme: Inte lika förtjust i romfatslaringen som jag var av whiskylagringen. Jag gillar doften, jag gillar smaken, men jag är inte förtjust i eftersmaken. För mig hade den här ölen gärna fått ligga till sig ännu längre på romfaten för att locka fram ännu mer söta toner.

Men fatlagringar är luriga, ölen utvecklas till det bättre tills det helt plötsligt vänder och riskerar att bli dåligt. Man kan också få in luft som oxiderar ölen och hela tunnan måste kastas, så det är ju helt klart en avvägning bryggaren måste göra. 58 kr på Systembolaget är dock mer överkomligt pris.

Victor Hantverksbira
Victor Nordenberg från Podden om Hantverksbira med de testade ölen från Ängöl.

Vidare läsning:

  1. Det är inte ofta vi skriver om öl, men när vi gör det, så gör vi det här.
  2. Alla poddar vi medverkat i finner du här.
  3. Vi har en artikel om lagring av hembryggd öl på fat här.
  4. Och en fin intervju med Poppels om hur de gör med sina fatlagrade underverk här.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.