Whisky och cigarrer – den kompletta guiden!

Whisky och Cigarrer passar bra ihop

Varför passar rom så bra till cigarrer? Det är ju det första man tänker på när man får frågan vad som ska drickas till en fin cigarr. Men faktum är att även whisky passar väldigt bra till cigarrer – dock inte vilken whisky som helst. Detta, och mycket mer, försöker vi bena ut i denna artikel!

Kort om den här artikeln
Vi började skriva den här artikel som en recension om The Dalmore Cigar Malt Reserve… men vi upptäckte att det det är omöjligt att recensera denna whisky i ett vakuum. Vi behöver också förklara lite hur cigarrer fungerar.

Kommen så långt upptäckte också att det räcker inte bara med detta! Vi behöver samtidigt förklara vad som händer när du röker en cigarr samtidigt som du dricker en whisky. Det är ett giftemål. Du kan inte bara ta en bra cigarr och en bra whisky och tro att det blir en bra matchning.

Med det sagt: När man läser vissa artiklar på nätet så förespråkar dessa att en kraftig whisky ska möta en kraftig cigarr (och mjuka whiskys ska möta mjuka cigarrer). Ja, det stämmer, om du inte kan bestämma dig för om du ska “röka en cigarr eller dricka en whisky”, utan tvunget ska göra bådadera. Men om detta är din preferens, så kan du sluta läsa artikeln nu 🙂

Ett giftemål mellan cigarr och dryck kan vara hur enkelt, eller hur komplext, som helst. För det första är smaken som baken, vissa gillar hårt mot hårt, andra gillar att komplettera. Vilken exakt kombination av cigarr och whisky som passar är extremt individuellt. Men 1+1 blir nästan alltid 3 när man parar cigarr med en sötare spritdryck som whisky och rom.

Det här kan vara den mest ambitiösa artikeln på ämnet whisky och cigarrer som finns på nätet på svenska. Sprid den gärna, vi har lagt ner mycket arbete på den, och skulle bli glad om den blir citerad, recenserad och länkad till. Och håller du inte med oss, så vill vi gärna att du gör din stämma hörd!

Skål, och mycket nöje!

/Redaktionen på www.whisky.nu

Inledning: Grundkunskap

Du har säkert din favoritwhisky, eller hur? Jag antar att du också, eftersom du läser den här artikeln, har en favoritcigarr? Då är det lätt hänt att man tänker att mina två favoriter tillsammans måste ju vara totalt underbara tillsammans. Men så är faktiskt inte alltid fallet – tvärt om!

  • I vår artikel om whisky och matlagning skrev vi att man skulle tänka på alkohol i matlagning på samma sätt som man tänker på salt i matlagning – den ska hjälpa till att förhöja smaken, men den ska inte ta över smakupplevelsen. Motsvarande gäller när du ska para ihop whisky (eller annan dryck) med en cigarr. Först och främst ska vi bestämma oss för vilken av drycken och cigarren som är “vår maträtt”, och anpassa “kryddan” efter det.
  • Opposites attract – motsatserna attraherar varandra – sägs det ju. Och detta stämmer faktiskt ganska bra. Är ditt önskade fokus på en krafig rökig whisky, så ska du “krydda” detta med en mjuk, nästan mild cigarr. Är däremot ditt huvudfokus på cigarren (vilket det oftast är) så ska du komplettera med en mjuk, söt whisky.
  • Gör alltså inte misstaget att matcha “rökbomb” mot rökbomb (hehe), då förstår inte våra smak- och doftsinnen vilket som är “maträtten” och vilket som är kryddan.
  • Det här med att matcha motsatser, rökig mot lätt exempelvis, stämmer när det kommer till smakerna med inte till ”kroppen” (alltså hur stora smakerna är i cigarren). Har man en cigarr med lätt kropp och en kraftfull whisky eller tvärt om så kan den ena slå ut den andra. Så viktigt att skilja på kropp (typ “volymen på smakerna”) och själva smakerna.
  • Är du helt ny på cigarrer så börja inte med att para dem med dryck, träna först upp din palett genom att puffa lite olika cigarrer och endast ha naturellt bubbelvatten till.
Kyld Bourbon kan passa till cigarrer
Kyld Bourbon kan passa bra till cigarrer

Passande whiskysorter

Mjuk, söt whisky skrev jag ovan. Spontant tänker man då givetvis på Bourbon, som ofta har söta vaniljtoner i både doft och smak. Gärna serverad kyld med whiskystenar (eller is om man är lagd åt det hållet) för att ännu mer dämpa dofter och smaker från whiskyn.

Whisky från Irland och Skottland serveras traditionellt utan is eller kylning. Här behöver vi alltså leta efter söta whiskysorter, gärna sötare än vi brukar föredra. Ett sätt att locka fram sötma ur drycken är när den (slut)lagras på gamla Bourbon- eller sherryfat. Vidare finns det också specialframtagna Cigar Malts – whisky med extra mycket sötma – som rekommenderas till en god cigarr. Vi testar faktiskt The Dalmore Cigar Malt Reserve lite senare här i artikeln.

Andra drycker till cigarrer

Med ovanstående i åtanke så förstår vi varför rom går så väldigt bra ihop med cigarrer! Rom tillverkas av sockerrör – antingen av sockerrörssaft eller av melass (restprodukten vid sockerframställning). Därefter lagras rom på fat, precis som whisky, ofta på gamla Bourbonfat. Det är också ganska vanligt att man tillsätter socker i rommen.

Vi whiskyälskare kan alltså (med rätta) säga att mörk rom är “dålig sockerwhisky”. Romfantasten säger säkert motvarande negativa epitet om whisky. Klart är dock att dryckerna har mycket gemensamt och är tämligen lika. Rom har också fördelen av att komma från samma länder som cigarrer, med Cuba som den stora fixstjärnan. Givetvis är det naturligt att de genom åren har positionerats och optimerats att passa varandra!

Konjak är också en klassisk dryck till en cigarr, gärna då såklart en lite sötare, chokladigare konjak. Flera konjakstillverkare ger ut speciella Cigar Editions, Cigar Resere etc, som just innehåller denna önskade sötma.

Vill man inte dricka starksprit så passar söta viner som Portvin, Sherry och Madeira mycket bra. Är du en person som tvunget måste dricka kaffe till en cigarr, så föreslår jag att du bryter av det bittra och sträva med någon choklad av bättre kvalitet.

Test av The Dalmore Cigar Malt Reserve

The Dalmore Cigar Malt är en NAS-whisky som har lagrats på Bourbonfat, Matusalem Oloroso sherryfat och Cabernet Sauvignonfat. NAS står för Non-Age Stated, det vill säga tillverkaren anger inte hur gammal whiskyn är. Faktum är att det varierar från batch till batch. Utan begränsningen av en åldersangivelse har The Dalmores master blender Richard Paterson friheten att arbeta med whisky i alla åldrar för att skapa den smakprofil han önskar.

Bourbonfat, Sherryfat och rödvinsfat. Här borde vi hitta mycket vanilj, citrus, toffee och chokladtoner? Låt oss korka upp flaskan så får vi se!

I näsan: Lite spritig sötma, mycket citrus och vanilj, inslag av trä och valnötter.
I munnen: Len och varm, inget som sticker ut, välbanlanserad. Tydlig sötma, vanilj, gräddkola citrus och sherry, “extremt tillbakalutad”.
Avslut: Vek eftersmak av vanilj och citrus som är långsamt avklingande.
Med lite vatten blev det hela sötare, och smakerna kom lite snabbare, men det är knappast mening att denna dryck ska vattnas.

Cigar Malt specialwhisky för cigarrer
Dalmore Cigar Malt, notera den mörka färgen för en NAS-whisky, som troligen kommer från lagringen i sherry och rödvinsfaten. Tillverkaren tillsätter dock en skvätt sockerkulör E150a för att hålla färgen konstant från batch till batch.

När man googlar recensioner på den här flaskan så skiljer sig omdömena rejält från mellanhöga 70-poäng till mellanlåga 90-poäng. De recensenter som ger poäng i den låga delen av poängskalan verkar klaga på att whiskyn “saknar stuns”, att den inte sticker ut. Well, det är ju liksom hela meningen, hade de läst den här artikeln hade de vetat att meningen med Cigar Malt Reserve är att vara just kryddan till cigarren, drycken som lyfter fram rökverket, och inte tvärt om. Roligaste recensionen var personen som vad djupt besviken över att drycken inte alls var någon rökbomb á la Islay – med namnet Cigar Malt förväntade han sig en riktig rökig whisky! Jag kan förvisso förstå hur missförståndet uppkom.

Våra egna kommentarer: Det här är en väldigt intressant dryck. Du har en väl utvecklad doft, medan smaken är – vad ska jag säga – väldigt tillbakatryckt! Den är extremt “smooth” (len), jag skulle vilja säga överdrivet len. Jag förstår precis intentionen med den här whiskyn! Jag hade faktiskt förväntat mig ännu mer sötma, men det är svårt om inte omöjligt att locka fram mer socker från en whisky.

Du ska inte dricka den här whiskyn “som den är”. Det vore som att äta kolasås utan vaniljglass, eller vaniljsås utan äppelkaka. Master Blenderns mening är att du ska dricka den med en cigarr. Gör det!

Den enda gången jag vill rekommendera den utan rökverk är som en introduktion till whiskyvärlden för en nybörjare. Om vi bortser från prislappen på flaskan – som inte är direkt billig – så är det en optimal nybörjarwhisky! Du har en hel del doft för att locka nybörjaren, men du har ingen smak som sticker ut och tar för sig. Den är nästan överdrivet len, och garanterat barnsligt len för att vara en NAS-whisky.

Grundkunskap om Cigarrer

En cigarr är inte i närheten av en “fet cigarett”. För att förstå hur cigarren samverkar med drycken vi åtnjuter den tillsammans med, så behöver vi ha lite koll på hur en cigarr är tillverkad och dess beståndsdelar. Låt oss börja med att citera Wikipedia (min fetning i citatet)!

Cigarr är ett rökverk tillverkat av fermenterad (genom jäsningsprocesser förädlad) och ofta lagrad tobak, rullad i ett eller flera tobaksblad. Fermentationen reducerar sockerhalten och bryter även ner proteiner. Detta gör att röken blir basisk, vilket i sin tur medför att nikotinet, som är en alkaloid, uppträder fritt i röken. Nikotinet kan därför upptas direkt i munnens slemhinnor, och röken behöver därför inte dras ner i lungorna för att få samma upptagning av nikotin.

Fyra korta meningar som var och en beskriver delmängder varför whisky och andra “liknande” drycker går så bra ihop med cigarrer. Du matchar två helt olika produkter med varandra, som trots sin fysiska olikhet faktiskt är väldigt lika varandra tillverkningsmässigt sett.

  • Vid såväl sprit och vintillverkning som cigarrtillverkning så är ett steg av tillverkningsprocessen en jäsning av råvarorna.
  • Jäsningen bryter ner sockerarterna. I spriten omvandlas sockret till alkohol, i cigarren frigörs nikotinet genom processen.
  • För vissa specialcigarrer kan tobaken också vara lagrad på fat, väldigt ofta på gamla Bourbonfat.
  • Du drar inte ner röken från en cigarr i lungorna, utan all “magi” sker i munnen, där den samspelar med all doft och smak från whiskyn/drycken. Alkoholen i drycken fungerar som vi vet som en stor smakbärare och smakhöjare.

Cigarrens uppbyggnad

En cigarr består av tre sorters distinkta komponenter, inifrån och ut: Inlaga (filler), omblad (binder) och täckblad (wrapper).

  1. Inlagan är den innersta delen av cigarren och består ofta av en blandning (blend) av olika sorters tobakssorter. Jämförelsen här med whisky är ju slående, även en flaska whisky består ju (med få undantag) av en blandning av olika tunnor från samma destilleri (Single Malt) eller en blandning av olika destillerier (Blended Malt). Cigarrtilverkarna anser såklart att just sin blend är den finaste i världen. Ju högre upp från tobaksplantan man tar bladen, desto smakrikare är dessa generellt.
  2. Omblad är ganska elastiska blad som håller ihop inlagan, ett noga utvalt blad som bidrar till smakprofilen. Omblad och inlaga aldrig lika visuellt fina som ett täckblad, då deras syfte ju inte är att synas, men det är bara rent visuellt.
  3. Täckbladen är den del av cigarren som du som konsument ser. Detta är blad som kommer från den bredaste delen på tobaksplantan, och varierar i färg från mycket ljus och lätt grön till nästan helt svarta. Täckbladen har också stor betydelse för cigarrens karaktär och smak. Täckbladen har olika grad av påverkan för cigarrens smak, men oftast inte den största påverkan. En cigarr innehåller en hel del tobak och täckbladet är oftast bara någon procent av all tobak. Det kan således inte stå för så jättemycket smak, även om det finns undantag beroende på vad tillverkaren har för inlaga och omblad. I smala cigarrer har generellt täckbladet större påverkan än tjocka cigarrer (större procentandel av cigarrens gördelstorlek)

Cigar Wrapper Color Chart

 

Recept och Regi

Tjocka cigarrer (mycket inlaga) behöver inte vara komplexare eller smakrikare, det beror helt på vilken blend som man använder. Inlagan kan bestå av många olika blad från olika fröer (tänk druvor), gårdar, distrikt, länder och varje blad kan ha genomgått olika fermenteringsprocesser och lagringsprocesser och torkningsprocesser. Det finns alltså väldigt många olika kombinationer. Så det är extremt generaliserande att säga att en tjock cigarr är mer smakrik. En tjock cigarr är potentiellt mer smakrik än en tunn. Det finns dock väldigt små cigarrer som är riktiga kraftpaket (mycket ligerotobak exempelvis) medan en tjock cigarr kan innehålla endast väldigt lätta blad och därmed vara jättemild.

Blir dock cigarren för tjock så brinner den långsammare, och därmed med lägre temperatur. Detta innebär att alla smaker inte utvecklas. Gällande att brinna långsamt så vill man generellt ha så sval rök som möjligt då detta för med sig mer smaker. Förväxla inte detta med att man har dålig glöd, så att hela cigarren inte brinner ordentligt.

Daniel CarlssonCigarrspecialisten.se har en bra analogi: En cigarr består av två delar, recept och regi. Recept är vilka blad som man använder i cigarren (fröer, gårdar, distrikt, länder, fermenteringsprocesser, lagringsprocesser, torkningsprocesser för varje enskilt blad). Regi är vart varje blad ligger, och hur. Regi är precis som i en film, när ska de olika smakerna komma och gå under resans gång. Jag tycker denna förklaring är ett hyfsat enkelt sätt att få folk att förstå hur komplext det är med cigarrer. Vi pratar oändligt mycket mer komplext än exempelvis ett vin.

Matchningsförslag whisky och cigarrer

Vidare läsning

  1. Vi har skrivit mycket om Bourbon i denna artikel. Läs mer om denna majswhisky från USA här.
  2. Lagringen betyder allt för whisky. Läs mer om whiskylagring här.
  3. Kyl din whisky med whiskystenar, så den inte blir förstörd av is som smälter. Läs allt om whiskystenar här.
  4. Läs mer om The Dalmore i vår artikel här.
  5. Vi har en nybörjarartikel om Rom. Enjoy!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

2 Comments

  1. Enastående artikel! Alltså jag hade ingen aning om att det fanns så mycket bakom att “röka och kröka” en cigarr och en wirre.

Kommentarerna är stängda.