Förvara whisky på rätt sätt

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Exempel på hur man egentligen inte ska förvara sin whisky - halvtomma flaskor under påverkan av ljus är inte bra för drycken i längden.

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är whiskyn en blandning av olika fat, så avser man med åldersbenämningen det yngsta fatet i blandningen. Läs förresten vår artikel om lagring av whisky på fat genom denna länk. Ålderssiffran syftar alltså inte till hur länge whiskyn har varit i flaskan. Så länge flaskan är oöppnad och förvarad på ett bra sätt så sker ingen försämring av drycken. Men när du korkar upp flaskan och börjar dricka så kommer du utsätta drycken för påverkan, som på sikt förändrar innehållet. Att förvara whisky på rätt sätt förlänger tiden du kan njuta av drycken. I den här artikeln går vi igenom allt om whiskyförvaring!

Du ska förvara whisky stående, på en mörk plats, inte för varmt och inte för kallt. Om flaskan kom i en tub eller kartong så är det utmärkt att att förvara whiskyflaskan i denna.

Åldersbenämningen på flaskan avser hur länge whiskyn mognat på ekfat, inte hur länge du har förvara whiskey på flaska.
Åldersbenämningen på flaskan avser hur länge whiskyn mognat på ekfat, inte hur länge du har förvarat whiskey på flaska.

Förvara whiskyflaskan stående

Du ska förvara dina whiskyflaskor stående, av två anledningar:

För det första: Vätskan reagerar inte i kontakten med själva glasflaskan, men drycken kan reagera om den kommer i kontakt med korken eller metallen i förslutningen.

Den andra anledningen är oxidering. När du förvarara en öppnad whiskyflaska så reagerar vätskan med syret i luften. Då sker en kemisk reaktion – en oxidation – som bland annat på sikt bryter ner etanolen. Hur snabbt denna reaktion går beror på tre saker:

  1. Hur tät korken är
  2. Volymen luft det är i flaskan, speciellt i förhållande till volymen vätska
  3. Hur stor area av vätskan som möter luften

Vätskearean i en liggande flaska kan vara tre-fyra-fem gånger så stor som i en stående flaska, beroende på utformning!

Fyll över på mindre behållare

Man inser att i början när man öppnar en flaska och börjar dricka, så förändras whiskyn långsamt (luftvolymen blir inte mycket större i början), men när vi kommer ner till de sista dropparna så är volymen luft i flaskan mycket stor i förhållande till volymen (och arean) vätska. Försämringen accellererar alltså med tiden. Till sist har du kvar en ganska trist och intetsägande whisky, om flaskan har fått stå halvtom relativt länge, väl över ett år.

Det sämsta man kan göra med sin favoritwhisky är alltså att ”spara en slatt” i botten för att avnjuta den vid ett festligt speciellt tillfälle – har slatten stått länge så känns inte det där speciella tillfället särskillt festligt längre. Ett sätt att förlänga lagringen är då såklart att hälla över vätskan på mindre flaskor. En intetsägande neutral flaska känns dock tråkig att förvara whiskyn på. Ett bra val är då att förvara whiskyn på små whiskykaraffer med liten volym. Snyggt blir det också!

Värt att nämna är dock att en del whisky vinner på att oxideras – speciellt ung whisky.

Förvara whisky i mörker

När du köper en “finare flaska” whisky så kommer den ofta i en kartong eller i en plåt/papptub. Det ser fint och lyxigt ut – men det är såklart ingen slump att flaskan kommer i en förpackning! Förvara whiskyflaskan i denna förpackning så håller du ljuset borta automatiskt. Tuben/kartongen skyddar mot (sol)ljus, vilket på sikt orsakar en nedgång i kvaliteten på whiskyn.

Förvara whisky stående, gärna i sin kartong.
Förvara whisky stående, gärna i sin kartong.

Förvara flaskan i rätt temperatur

Inte för varmt, inte för kallt – utan “lagom”! En sval garderob är ett utmärkt ställe att förvara samlingen. Stora temperatursvängningar är också skadligt för whiskyflaskan. Direkt solljus är dubbelt skadligt för flaskan. Dels så ska du ju förvara flaskan i mörker enligt punkten ovan, men dels så blir det ju en uppvärmning av flaskan av solens strålar. Dessutom bleker solens strålar etiketterna på flaskan, vilket är synd!

Man brukar säga att du ska dricka ur en öppnad flaska inom ett år, men om du förvarar whiskyn enligt ovan rekommendationer så kan du förlänga denna tid markant!

Laphraig-flaskor i rör
Rör för flaskorna skyddar inte bara mot ljus utan även mot stötar. Originalrören är alltså utmärkta för whiskyförvaring.

Tips – Vill du nörda in dig i olika destilleriers whiskytillverkning? Aldrig missa en nyhet? Tidningen Allt om Whisky har alltid spännande reportage och insiktsfulla intervjuer. Nytt nummer ute nu! Prenumerera här till ett pangpris!

Prenumerera på Allt om Whiskt


Vidare läsning

  1. Har du sett vår avdelning om whiskyauktioner?
  2. Eller vår avdelning om whiskyböcker?
  3. På tal om whiskyböcker – Hasse Nilssons bok “Historier jag hört i Skottland” rekommenderas verkligen!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.