Historier jag hört i Skottland – Ny bok av Hasse Nilsson

I dagarna lanseras en ny omtalad whiskybok med provningar och ”sagostunder” på flera håll i landet. Det är whiskyprofilen Hasse Nilsson som har premiär på ”Historier jag har hört i Skottland – och andra berättelser om whisky”. Vi fick en pratstund med Hasse Nilsson.

Hasse Nilsson, du har funnits i branschen länge, men för dem som inte träffat på dig, Vem är du egentligen?

Jadu, säg det. Jag vet att jag är smålänning och bor i skogen utanför Växjö. Jag har jobbat med whisky på olika sätt sedan slutet av 1990-talet. För många är jag känd som provningsledare. Anders Gjörling och jag brukar hetsa varandra om vem som hållit flest provningar. Jag tror han vinner, men jag brukar skämta med honom och säga ”jag har jobbat med whisky, du med Johnnie Walker”. Jag kommer från reklambyråvärlden och halkade in i whiskybranschen den vägen. Jag fick helt enkelt kunder som behövde någon som skrev om whisky. Intresset växte och jag var med om att bygga upp den stora whiskyklubben i Växjö.

Det ledde så småningom till en anställning på marknadssidan hos High Coast Distillery. Det var den roligaste tiden i mitt yrkesliv. Att sätta ett nytt whiskymärke på en global marknad tillsammans med ett lag som är det bästa jag någonsin spelat i var otroligt kul. Jag lämnade High Coast 2018 eftersom jag ville ägna mig mer åt mitt eget skrivande och mindre tid på hotellrum. I dag konsultar jag och hjälper till med kommunikation och marknadsfrågor åt kunder i bland annat dryckesbranschen. Jag skriver också en hel del i tidningar som Allt om Whisky och andra magasin.

Har du skrivit böcker tidigare?

Jag har medverkat i många bokprojekt och har bland annat publicerat böcker om Carl Michael Bellman och svensk visa. Jag tror mig också har skrivit världens mest publicerade whiskybok. Det var ett rent reklamuppdrag från Edrington som beställde en bok om whisky. Jag minns inte hur stor upplagan var, men den var gigantisk och gjordes på flera språk. Dessvärre var det ett rent reklambyråuppdrag så på den tiden hade jag bara min månadslön. Jag hade gärna haft en krona per bok kan jag säga.

Historier jag har hört i Skottland – och andra berättelser om whisky av Hasse Nilsson
Historier jag har hört i Skottland – och andra berättelser om whisky

Varför har du skrivit den nya boken?

Man kan vara intresserad av whisky på olika sätt. Många är samlare och lusläser etiketter och batchnummer, andra gillar Skottland, skotsk historia, eller är fascinerade av destilleriteknik. Jag är inte något av detta. Jag tycker whisky är gott och jag tycker det är kul att prova whisky med vänner som delar mitt intresse. När jag började resa till Skottland för snart 20 år sedan och fick träffa destillerichefer och gubbarna i lagerhusen fångades jag av historierna de berättade. Makalösa skrönor om allt från oförklarliga händelser till osannolika entreprenörer. Som skribent drabbades jag av dessa berättelser och jag samlade på mig den ena efter den andra.

Vad gör din nya bok speciell?

Vad jag känner till har boken ingen motsvarighet i whiskylitteraturen. Jag har lagt ett mycket stort arbete på att hitta källor. Jag har plöjt mängder med hyllmetrar och konsulterat ämnesexperter inom alltifrån tyska bombflygplan till 1800-talets operationsmetoder. Det är också en skönlitterär faktabok, vilket gör det hela väldigt annorlunda. Alla whiskyböcker har ett bäst före datum, bara några månader efter att de har publicerats så har verkligheten förändrats, det har blivit nya ägare och nya buteljeringar. Den här boken har inget bäst-före-datum överhuvudtaget. Historierna är lika levande i dag som om 25 år.

Det är dessutom en väldigt vacker bok. De stora internationella destilleribolagen har öppnat sina historiska arkiv och jag har fått tillgång till ett makalöst bildmaterial, ofta helt opublicerat. När man sätter ett sådant i händerna på en makalöst skicklig formgivare då blir det en tjusig pjäs. Jag tror knappast det finns någon vackrare whiskybok, men så tycker ju alla fäder om sina bäbisar.

Vad är det för historier du har tagit med i boken?

Det är 18 berättelser som spänner över tider och länder och kastar ljus över personer och händelser som på olika sätt påverkat och format whiskyhistorien. Alla berättelser har verklighetsbakgrund. Alla fakta är kända fakta, men med skillnaden att vi får vara med när allt hände:

Vi står på läktaren när Biawa Makalaga räddar den avgörande straffen i seriefinalen mot Elgin på Mackessack Park. Vi får vara med Magnus Eunson gömmer sin Highland Park-whisky under predikstolen på St Magnus i Kirkwall. Vi är med när Helen Cumming hänger tvätt på Cardhu och lurar brallorna av skatteinspektörerna. Vi är med på julmiddagen där Rita Cowans hand för första gången möter Taketsurus. Liksom när fru Wiberg klättrar upp i skorstenen på Box sågverk i Ådalen. Vi får till och med gå på bordell i Edinburgh och strippklubb i Washington. Allt sammankopplat med whisky och de ögonblick som format och förändrat whiskyhistorien.

Hasse Nilsson testar 80-åriga Glenlivet i TV4:s Nyhetsmorgon
Hasse Nilsson testar 80-åriga Glenlivet i TV4:s Nyhetsmorgon

Har du någon favorithistoria i boken?

Nja, jag är väldigt förtjust i Majoren på Glen Grant och hans hittebarn. Har man en uppstoppad egenskjuten krokodil som står på bakbenen vid entrén på sitt gods och håller fram en drinkbricka så att gästerna kan få en whisky när de kommer så är man en synnerligen speciell person.

Det går inte heller att sluta förundras över Willbur Mills, som gjorde den amerikanska historiens största sexskandal och slarvade bort en presidentpost. Samme nykterist som förändrade hela världens sprithistoria genom att driva genom lagen om att bourbon måste lagras på nya fat. För att inte tala om Jack Daniels och hans märkliga död, eller Winston Churchills morsa, jäklar vilken kvinna!

Det låter spännande, hur får man tag på boken?

Den går att beställa på Adlibris, Bokus och alla sådana platser, eller kan man köpa den av mig på någon provning.

Du kan köpa boken på Bokus via denna reklamlänk.

Eller på Adlibris via denna reklamlänk.

Vad har du själv för stora whiskyupplevelser?

Det är väldigt många. En av dem berättar jag om i boken. Jag och en destillerichef, vars namn jag inte vill berätta, tillbringar en minst sagt berusande natt i lagerhusen på ett av de mest omtyckta destillerierna. Det glömmer jag aldrig. Sedan var det förstås kul häromveckan att svepa en Glenlivet Generations 80 yo i direktsändning i Nyhetsmorgon.

Avslutningsvis. Hasse Nilsson är för tredje året i rad svensk mästare i nyskrivna snapsvisor. Har du någon whiskyvisa?

Haha, det vimlar inte av sådana, men den här kommer jag ihåg.

Melodi: Sov du lilla videung

Du har säkert träffat dem
Som kan allt om whisky
Som vet allt om PPM
Och om sånt som trist e´
Babblar på om Ben och Glen
Lägger upp på Facebook sen
Verkar aldrig sluta
Verkar aldrig njuta

Vidare läsning

  1. Skottland består av fem – eller sex – whiskyregioner. Läs mer om dessa här.
  2. Stavas det whisky eller whiskey – med eller utan E? Vi reder ut begreppen här!
  3. Single Malt, Blended, Single cask – många begrepp blir det! Men vi reder ut det hela här!
  4. I vilken sorts glas ska man dricka sin whisky? Vilken tur vi har en artikel om det med!

Du kan kontakta redaktionen på whisky.nu genom kontaktformuläret du hittar längst ner på sidan.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.