Whiskylikör och smaksatt whisky

Smaksatt whisky och whiskylikör är ganska vanligt förekommande i Nordamerika. Ett mycket känt exempel är Southern Comfort. I Europa (och resten av världen) är det inte alls lika vanligt förekommande, men visst finns det undantag som bekräftar regeln, exempelvis välkända Drambuie som görs av whisky från Skottland, honung, kryddor och örter. Både Southern Comfort och Drambuie är gamla drycker, med anor från 1800-talet. På senare tid har det, främst i Nordamerika, börjat dyka upp nya “spännande” varianter.

Vi whiskynördar kanske föraktfullt rynkar på näsan åt dessa nymodigheter – men är det verkligen så illa? I denna artikel provar vi, med öppet sinne, några olika whiskylikörer och smaksatta whiskies. Det blir ingen traditionell provning, utan mer “är det här gott eller ej”? Vi svarar alltså inte på frågan “är det här god whisky, utan på frågan “är det här gott”?

Artikeln kommer uppdateras allt eftersom vi ramlar över olika (mini)flaskor.

Jack Daniels: Tennessee Apple, Fire och Honey

Jack Daniels har i sitt produktsortiment tre olika whiskylikörer i sina ikoniska fyrkantiga flaskor. Frågan är: Smakar drycken lika gott som flaskorna är snygga?

Tre olika sorters whiskylikör från Jack Daniels

Jack Daniels Tennessee Apple

Jack Daniels tillverkar en likör gjord på äpplen, som de sedan blandar med 20% av Old No 7.  Slutprodukten blir en blandsprit på 35%. Tillverkningsstart 2019.

Oj, det här verkligen luktar gröna äpplen en varm sommarkväll på landet. Och det smakar precis som det luktar. Gott! Jag kan tänka mig att Tennessee Apple på vaniljglass blir en lika enkel som god efterrätt. Önskar den här fanns på Systembolaget i Sverige. Jag ska köpa en halvflaska nästa gång jag åker utomlands.

Helt klart fem stjärnor från en som är en sucker på socker som jag ⭐⭐⭐⭐⭐.

Jack Daniels Tennessee Fire

En likör tillverkad på kanel (och säkert andra kryddor med). Blandad med en femtedel Old No 7 till en slutprodukt på 35%. Tillverkningsstart 2014.

Luktar “spritig mjuk pepparkaka”. Smakar kanel/pepparkaka/kardemumma, men jag tycker inte riktigt att smaken sitter där riktigt. Det sticker iväg åt alla håll och kanter, typ. Vad ska man ha det här till? Ett substitut till glögg kanske, men varför det, när vi har så bra glögg i vår del av världen. Det går säkerligen att göra kul drinkar med denna whiskylikör, men inget jag kommer på direkt. Tennessee Fire är Jack Daniels sätt att konkurrera med Fireball, som vi kommer till nedan.

Mer än tre stjärnor är den inte värd ⭐⭐⭐.

Jack Daniels Tennessee Honey

Egentillverkad honungslikör blandad med en femtedel Old No. 7 till en slutprodukt på 35%. Tillverkningsstart 2011.

I näsan känner vi sötma, honung, vaniljgodis. I minne är det en mycket söt, men pepprig dryck med ganska så mycket honungssmak. Den här drycken fungerar nog både att sippa på som den är, och som drinkingrediens. Bör fungera utmärkt som marinad, eller till exempel glaserade revbensspjäll. Det här är också den av de tre som “påminner mest om whisky”. Den enda av Jack Daniels whiskylikörer som finns på Systembolaget. Vad ska jag ge i betyg?

Fyra stjärnor kanske ⭐⭐⭐⭐?

Fireball Cinnamon Whiskylikör

Enligt legenden uppkom Fireball under en av de mest bistra vintrarna i mitten av 1980-talet. hur nu en legend kan vara från 80-talet… “Taste like heaven, burns like hell” är slagordet för denna dryck från Canada. Fireball Cinnamon Whisky är en blandning av kanadensisk whisky, kanel och en lång lista av articiella sötningsmedel. Det intressantaste tycker jag är att de marknadsför det på bilden nedan som “Whisky med naturlig kanelsmak”, när det av uppenbara skäl definitionsmässigt inte är en whisky. På min (Europasålda) miniflaska står det i stället “Liqueuer blended with Cinnamon & Whisky” vilket bör vara sanningen. Vi kanske är lite stingsligare i Europa än i Canada vad gäller definitioner…

Fireball: Smaksatt whiksy whiskylikör från Canada

Om Jack Danielsflaskorna är snygga och väl kan man väl säga att Fireballflaskan är ganska så “skämmig” i sitt utfärande. Inget vi whiskynördar gärna sätter längt fram i vitrinskåpet precis. Men hur smakar det då?

Lukten är kanel i massor, kardemumma och andra kryddor, hård pepparkaka (men inte lika framträdande pepparkaksdoft som Jack Daniels Tennessee Fire). Smaken är en len kanel, och eftersmaken är en sjudjävla pepprig, nästan bränande, kanelsmak. Okej, jag ger mig, “Taste like heaven, burns like hell” är kanske en advekat beskrivning. Jag förstår folk som gillar det här.

Fireball fungerar utmärkt som shots, eller som sagt som glöggsubstitut. Det skulle vara intressant att prova att servera den här varm.  “Endast” 33% alkohol, så det är mycket likör och lite whisky i den här blandningen. En av de toppsäljande “whisky-relaterade” varumärkena i USA.

Motvilligt måste jag ge Fireball ett betyg.  Med lite tvekan ger jag det en fyra stjärnor ⭐⭐⭐⭐. Det hade kunnat vara fem stjärnor om de inte (i vissa delar av världen) hade marknadsfört sig som “whisky”, och om de hade varit mer transperanta med vilken kanadensisk whisky som är inblandad, och i vilka proportioner. Är man whiskynörd så vill man ju veta sådant.

Fun fact: År 2015 stämde Sazerac (som äger Fireball) Jack Daniels då de ansåg att Jack Daniels hade klampat in på Fireballs varumärke när de marknadsförde Tennessee Fire. Stämningen lades dock ner senare samma år.

Besök beerandwhisky.se!

Bloggportalen Beerandwhisky.se