Stauning Rye Whisky

Stauning har kopparpannor.som kokas med öppen eld (!)
Stauning har 24 gaseldade kopparpannor.

Det finns nio whiskydestillerier i Danmark. Bland de främsta – om inte den främsta – brukar Stauning från Jylland nämnas. Flaskorna är extremt snygga och moderna, men delar av  tillverkningsmetoderna för oss bakåt 200 år i tiden, före den industriella revolutionen! I dagarna kommer nu Stauning Rye Whisky till Systembolaget.

Stauning Whisky grundades av nio vänner med en stor passion för whisky och helt olika bakgrunder. De hade en vision om att ta fram en whisky i världsklass som återspeglar deras ursprung med en distinkt dansk karaktär. Stauning Rye Whisky är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn fast tillverkad med dansk approach. Säden är från bönderna i trakten och golvmältas, vilket ingen annan i rågwhiskybranschen gör så vitt vi vet.

Rye Whisky

Rye Whisky – Rågwhisky – är som namnet säger whisky gjord på minst 51% råg. Stilsorten kommer ursprungligen från USA, där man använde råg som råvara fram till slutet av 1800-talet (därefter tog majs över som huvudgröda). Därefter låg whiskystilen mer eller mindre övergiven fram till 2010-talet då intresset blommat upp igen. Råg trivs väldigt bra på våra lite kallare breddgrader. Finska Kyrö tillverkar all sin gin och whisky enbart på råg, och nu kommer det som sagt en spännande och prisbelönad flaska rågwhisky från danska Stauning! Priser som Stauning Rye har vunnit är exempelvis guld (95p) på prestigefyllda IWSC.

Floor Malting hos Stauning

Floor Malting, eller golvmaltning, var före den industriella revolutionen sättet man producerade malt för tillverkning av whisky och öl. Det är till stor del en manuell process. Nuförtiden används golvmaltning enbart av nischade hantverksmässigiga tillverkare. Därför lyfter vi med glädje och förvåning på ögonbrynet när vi ser att Stauning använder golvmaltad malt till sin dryck.

Floor Malting – Golvmältning hos Stauning med en maskin som vänder sädeskornen flera gånger om dagen.
Floor Malting – Golvmältning hos Stauning med en maskin som vänder sädeskornen flera gånger om dagen.

I golvmaltning, precis som i modern mekaniserad maltning, blir spannmålet först blötlagda i stora kärl, i en omväxlande serie av “våta” och “torra” cykler. När malten väl hydrerats skickas den inte till en groddkammare utan till ett “golv” där den sprids jämnt för hand till ett cirka 15 cm tjockt lager. Medan den ligger på golvet måste det groende spannmålet vändas flera gånger om dagen, varje dag. Detta görs för att hålla spannmålet ordentligt syresatt och för att avleda värme, och för att hindra att groddarna trasslar in sig i varandra till en ohanterlig maltklump.

Stauning Floor Malted Rye Whisky
Detalj från etiketten på flaskan – Floor Malted Rye Whisky

24 gaseldade kopparpannor

Destilleringen hos Stauning sker i 24 små kopparpannor och under varje panna brinner en öppen eld. Detta skapar en komplex och djup smak som adderar tyngd och karaktär till Staunings whisky. Det är svårt, dyrt och inte många gör detta i dag.

För Stauning ligger fokus på att ta fram en riktigt bra new make, dvs sprit som sedan får ligga en relativt kort tid på amerikanska ekfat.

Kanske har du provat ung whisky tidigare och inte gillat den, det beror antagligen på att the new make inte var designad för att drickas ung utan för lång lagring. Men ta mig inte på orden, utan testa själv, Alex Munch, en av de nio grundarna av Stauning Whisky.

Stauning Rye Whisky är en treåring (dvs har lagrats tre till fyra år) på first-fill fat (virgin cask). Jag brukar tycka att en optimal alkoholhalt för whisky är mellan 45 och 50%. Alkohol är en smakbärare, och lite starkare whiskies lockar fram lite mer nyanser och smaker. Samtidigt får det inte bli för alkoholstarkt – då är det lätt hänt att alkoholen i sig tar över, och att det blir “stickigt och spretigt”. Stauning Rye Whisky har en alkoholhalt på 48% och ligger därmed perfekt i mitt föredragna intervall. Spännande, låt oss se vad smaklökarna säger!

Vi testar Stauning Rye Whisky

I näsan: Vanilj, sött bröd, och fruktig konjak.
I gommen: Försiktig start som sedan exploderar i sötma, citrus, lite ek, vanilj. Välbalanserad för att vara så ung whisky!
Avslut: Rejält pepprig eftersmak, nästan explosiv, lite chilifruktaktig

Ett tips är att ta en sipp och lägga på tungan och hålla munnen stängd: Efter några sekunder fånga gommen upp explosiva smaker man inte hitttar annars.
Några droppar vatten gör inget åt doften men lockar fram smakerna tidigare, med mer sötma.

Allt i allt är detta en mycket trevlig bekantskap, en kaxig whisky som tar för sig (med rätta)!

Stauning Guldmedalj

Vidare läsning

  1. I ovanstående artikel berättar vi att Stauning använder en gammal process – Floor Malting – i sin tillverkning. Vill du veta mer om alla andra steg i tillverkning av whisky så har vi en artikel om det med. Här hittar du den!
  2. Rye Whiskey – rågwhisky – är en gammal “återupptäckt” whiskytradition. Du hittar vår artikel om rågwhisky här.
  3. Whisky ur amerikansk whiskytradition brukar drickas ur klassiska tunga Tumblerglas – du hittar vår artikel om whiskeyglas här.

Mer från bloggen

Pedro Ximenez-fat för Kyllaj
Gotland Whisky

Kyllaj: Gotland Whisky Shareholders Edition nummer sex

Vid sidan om sina publika utgåvor så släpper Gotland Whisky varje år en Shareholders Edition – en begränsad upplaga som enbart aktieägare kan köpa. Namngivningen av släppen följer (med några undantag) Gotland Whiskys vanliga namnval […]

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella
Whiskyprovningar

Årets whiskykryssningar 2022

Efter ett händelsefattigt pandemiår kan vi äntligen se fram emot att Viking Line äntligen planerar för sina omåttligt populära whiskykryssningar ombord Cinderella! Den stora – världens största flytande whiskymässa – seglar med avfärdsdagar 21/4, 22/4 […]

Whisky och Cigarrer passar bra ihop
Allmänt om whisky

Whisky och cigarrer – den kompletta guiden!

Varför passar rom så bra till cigarrer? Det är ju det första man tänker på när man får frågan vad som ska drickas till en fin cigarr. Men faktum är att även whisky passar väldigt […]

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?
Allmänt om whisky

Hur får whiskyn sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all […]

Johan Wester
Insändare

Johan Wester: Tyvärr, ni är för framgångsrika

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin. Åsikterna är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis spegla whisky.nu:s åsikter.   I veckan som gick presenterades den […]