
Jag håller på att leta villa, i alla fall har jag en liten dröm om “ett eget hem”. Jag har inte så mycket krav på huset, egentligen bara ett: Jag måste ha möjligheten att inreda ett rum i källaren med min egen lilla hemmabar!
Olika teman för hemmabaren
Vad jag vill ha är en klassisk cigarr- och whiskylounge inrett med ett par feta Chesterfieldfåtöljer i brunt läder, en whiskytunna som bord, och öppen spis (i värsta fall fejkad). Matchande träpaneler på väggarna, kanske ett snyggt pokerbord i ett hörn, och en rejäl samling olika whiskyflaskor att njuta av. Men det är jag det – det finns ju många andra teman för hemmabar att välja. Några exempel:
- Sportbar: För en sportig atmosfär kan du dekorera med sportminnen och memorabilia, som tröjor och flaggor. En TV som visar fotboll, och en piltavla på en vägg (och har du plats – ett biljardbord!). Servera öl (gärna upphälld från öltapp) och drinkar som Bloody Mary och Whiskey Cola.
- Jazz & vinbar: För en sofistikerad och musikalisk atmosfär så kan du dekorera med jazz-inspirerade dekorationer som noter, vinylskivor och instrument. Servera olika sorters fina rödvin, och drinkar som Martini, Manhattan och Whiskey Sour.
- Skandinavisk: För en minimalistisk och modern atmosfär kan du dekorera din hemmabar med skandinaviska möbler och minimalistiska dekorationer. Servera drinkar som vodka/akvavit-baserade cocktails och Gin & Tonic.
- Ölbaren: Massvis med olika sorters öl, både i flaska och på öltapp. Drinkar – vad är det för något, här finns på sin höjd en rom & cola! Som motvilligt serveras ljummen och avslagen…

Ölbarens öl, whiskybarens whiskys…
Givetvis måste ju utbudet på drycker matchaa temat i hemmabaren. Du sätter ju ribban för dina gäster högt, så det gäller att leva upp till förväntningarna. Samtidigt är det för lätt att köpa en massa olika sorter av ens favoritdryck, och då blir det bara splittrat – ölbaren blir inte lyckad om du har 20 olika porters (som du älskar) när folk vill ha en lager.
- Ölbaren: De flesta gillar ju (tyvärr) tråkig ljus lager, så en “husets lager” på öltapp, och en till lager på flaska. Sedan kompletterar du med en spännande IPA, ett gott veteöl, och en kraftig Stout. Slutligen skulle jag komplettera med en Ale i Belgisk stil och kanske en fruktig suröl. Det bör täcka de flestas smaklökar, och du kan kanske övertyga lagerdrickarna att prova något nytt? Du behöver en uppsättning olika ölglas för de olika ölen – vi har en stor artikel om olika sorters ölglas här.
- Whiskybaren: Samma sak här – inte 20 olika flaskor från ditt favoritdestilleri, som såklart gör världens rökigaste pjäser… Tänk på dina gäster! Ett par “tråkiga” skotska blends för nybörjarna, en Bourbon och en amerikansk Rye, ett par tre single malts från olika svenska destillerier och en riktigt lyxig single malt från Skottland. Där har du en bra grund att stå på – fyll sedan på med dina egna favoriter! Givetvis har du whiskyglas i både Rock/Tumbler och Glencairn-utförande.
- Skandinaviska ginbaren: Här tänker vi oss såklart vodka/akvavit- och ginbaserade drinkar. Gin & Tonic består bara av tre saker – Gin, Tonic, och is. Kombinationerna av olika smaksatta tonics och olika sorters gin är dock nästan oändlig. Vi har många bra gintillverkare i Sverige, jag skulle nöja mig med dessa, och sedan fylla kylskåpet med massor olika sorters tonic!
Bakom bardisken
Vissa saker är absolut nödvändigt att ha i hemmabaren, annat är kanske mest i kategorin “roligt”. Spriten och ölen gick vi igenom ovan, men du kanske vill erbjuda mer i drinkväg? I så fall behöver du:
- Ett urval av likörer (t.ex. Baileys, Amaretto, Cointreau)
- Ett urval av sprit (t.ex. vodka, gin, rom, whisky)
- Ett urval av mixers (t.ex. tonic, sodavatten, ginger ale, limejuice)
- Ett urval av frukter och grönsaker för garnering (t.ex. citrusfrukter, mynta, jordgubbar)
Slutligen behöver du i utrustning:
- Shaker – för att göra roliga drinkar
- Cocktailbok för inspiration och recept för dessa drinkar, så du inte står där som ett fån när någon beställer något mer komplicerat än en Gin & Tonic
- Minibar/kylskåp för att hålla ölen och tonicen kall
- Centilitermått (jigger)
- Barsked att röra runt med.
- Sugrör och cocktailpinnar
- Kapsylöppnare och korkskruv med kniv
- Iskross och ishink
- Hawthorn-sil (en särskild typ av sil)
- En muddler för att krossa frukter
- Ett urval av glas (t.ex. highball-, rocks-, martini-, och shotglas)
Skål, och lycka till med din hemmabar!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.