Whisky och choklad – en guide och ett test

Whisky och choklad = en smakfull kombination

Whisky och choklad är två av världens mest njutbara och förföriska smaker. Båda har en lång historia och har varit favoriter bland njutare och finsmakare i århundraden. Deras individuella komplexitet och smakprofiler gör dem till en intressant kombination som kan leda till en sinnesrik upplevelse.

Smakkombinationer

Att para ihop whisky och choklad handlar om att hitta den perfekta balansen mellan deras olika smaknyanser och texturer. Det finns flera faktorer att beakta för att skapa en njutbar upplevelse. Enligt litteraturen (dvs Google) är det följande fyra punkter man ska hålla koll på:

1. Smakprofiler: Whisky kommer i en mängd olika stilar, från rökig och torvig till söt och kryddig. Att matcha whiskyns smak med kompletterande chokladnyanser kan förhöja upplevelsen. En rik och kraftig whisky kan paras med mörk choklad med hög kakaohalt, medan en lättare och sötare whisky kan kompletteras med mjölkchoklad eller vit choklad.

2. Textur: Chokladens textur spelar en viktig roll när den kombineras med whisky. En krämig choklad kan ge en kontrast till whiskyns kryddighet och intensitet, medan en choklad med knapriga nötter eller torkad frukt kan addera en intressant dimension till smakupplevelsen.

3. Eftersmak: Eftersmaken av både whisky och choklad kan vara lång och komplex. Att hitta harmoni i de långvariga smakerna är avgörande för en njutbar kombination. En whisky med en lång och rökig eftersmak kan kompletteras med en choklad som har en djup och långvarig eftersmak.

4. Kontraster och likheter: Balansen mellan kontrasterande och liknande smaker är nyckeln. Kontrasterande smaker kan rensa paletten och förbereda den för nästa tugga eller sipp, medan liknande smaker kan förstärka och förlänga de gemensamma tonerna.

Låt oss testa!

Jag tänkte mig först testa med en rejält rökig whisky, en standard skottsk blend, och en amerikansk Bourbon. När jag inventerar mina flaskor hemma så visar det sig att jag har exakt noll skottska standardblends (förutom enstaka miniatyrer), men väl min sista flaska Svensk Whisky för Ukraina som mycket väl kan duga som ersättare för denna typ. Folieryck alltså!

Jag har också en annan princip hemma: Jag måste tömma två flaskor för att få köpa en ny (undantaget samples och miniatyrer), annars kommer jag till slut dö med alldeles för mycket god sprit i “lagret”. Det blir alltså alldeles utmärkt med två “bottle kills” (eller nära på) av bara farten, så jag får rätt att köpa en ny skatt igen!

Test av choklad och whisky

Whiskyn

Whiskyn vi testar med är alltså:

  1. Ardbeg 10 – torv- och rökbomb deluxe. Lång eftersmak med salt kraftig rök.
  2. Svensk Whisky för Ukraina – “det smakar whisky” med ganska kort eftersmak med tydlig (men inte kraftig) rök och sälta enligt vårt test här.
  3. Woodford Reserve Bourbon – som all Bourbon har den vanilj och sötma i doften, ytterst lite rök (som kommer från lagringen, inte från torkningen av kornen) och med en lång eftersmak utan rökinslag.

Jag tror detta blir en lämplig laguppställning på whiskysidan!

Chokladen

Jag ställer detta mot tre olika typer av choklad. Anthon Berg och Lindt från Hemköp, och belgisk choklad från Finsmakarna.

  1. Anthon Berg Strawberries in Sparkling Wine (smaksatt marsipan övertäckt med choklad, det mest sötsliskiga jag kunde hitta).
  2. Belgiska chokladpraliner i tre varianter: Hasselnötsmjölkchoklad (guldiga pappret), ljus krämig chocomousse klädd i ljus choklad och slutligen päronkräm täckt i mörk choklad. Jag är småallergisk mot valnötter och hasselnötter, men en sådan detalj ska väl inte få stoppa vetenskapliga undersökningar!
  3. Lindt Excellence Mild 70%, valde den lite mildare varianten men den har fortfarande det där bittra i sig med lång eftersmak som man hittar i 70-procentig mörk choklad, hårda plattor.

Jag tror jag lyckats fånga upp en bra variation av både textur och smakkombinationer med både fylld choklad och “ren choklad”.

Jag funderade först med att ta med någon Marabouchoklad, men med tanke på deras ägares fortsatta medverkan i finansieringen av Rysslands krig mot Ukraina så ska de inte få någon positiv exponering.

Hur jag genomför testerna:

På samma sätt som när man röker en cigarr och dricker whisky, så måste man bestämma sig om det är whiskyn eller cigarren/chokladen som är i förgrunden på provningen. Med andra ord: Förbättrar chokladen whiskyn? Eller förbättrar whiskyn chokladen?

Vi har alltså tre whiskys mot tre olika chokladtyper = nio olika kombinationer. Dessuom ska vi då kolla om chokladen eller whiskyn blir bättre/sämre av att matchas mot den andra. Det blir 18 varianter att täcka upp.

Chokladtest - It´s a hard work, but someone has to do it!
It´s a hard work, but someone has to do it! Ardbeg 10 vs choklad(praliner).

Test ett: Ardberg 10

  • Ardbeg 10 vs Anthon Berg: Hur ska man säga… den kraftiga röken i Ardbeg dödar effektivt precis alla smaker från Anthon Berg, noll jordgubb- eller champagnesmak kvar. Däremot lockar denna sockerbomb fram nya smaker hos whiskyn – sötman i pralinen lockar fram spritstick och rundar av röken på något sätt, men det blir en lite konstig obalans i den kombinerade eftersmaken.
  • Ardbeg 10 vs Belgiska chokladpraliner: Ardbeg överskuggar initialt hasselnötsmjölkchokladen, men hasselnöten kommer starkt tillbaka i eftersmaksduellen för en inte alls oäven bekantskap! Chokladmoussen fungerar på samma sätt – whiskyn överröstar initialt chokladen, men chokladen sprattlar till liv i eftersmaken. Slutligen päronkrämen – dödas effektivt av whiskyn, och får ingen andra chans i eftersmaken. Alla tre varianterna lockade dock fram nya toner ur whiskyn, på samma sätt som Anthon Berg, fast utan den obalanserade eftersmaken.
  • Ardbeg 10 vs Lindt mörk choklad: Det smakar whisky, och det smakar choklad, inget speciellt händer i smaken… men oj, eftersmaken, på något sätt sträcks den ut och förlängs, både för chokladen och whiskyn. Trevligt.

Slutsats. Om Ardbeg 10 står i centrum, så kan du nog välja choklad som helst att para ihop med – är den söt så lockar den fram nya smaker spännande ur whiskyn, och är den besk så lever eftersmaken upp. Om däremot chokladen ska stå i centrum, så glöm bort att matcha med en så här rökig whisky – röken dödar så effektivt smaker från godiset!

Punkt 1 och 3 under rubriken smakkombinationer verkar i alla fall stämma vad gäller detta test!

Test två: Svensk Whisky för Ukraina (SWfU)

  • SWfU vs Anthon Berg: När vi testade flaskan förra gången så tyckte vi att det var en del spritstick i doften, men inte så mycket i smaken. Med denna supersöta chokladplarin så kommer det fram en hel del spritstick även i smaken (som inte är helt lyckad). Men å andra sidan plockar chokladen fram en fin eftersmak i whiskyn som inte fanns när vi testade “rent”… Och spriten ger också chokladen en bra eftersmak – kan man leva med, eller rent av gillar, lite spritstick så är detta en bra kombination!
  • SWfU vs Belgiska chokladpraliner: Den söta hasselnötspralinen lockar fram precis samma saker som Anthon Berg, men jag får också spritstick på läpparna. Vet inte om jag gillar det eller ej. Den ljusa chokladmoussen leker fint med whiskyn, även denna lockar fram en bra eftersmak. Och whiskyn lyfter även chokladen på ett trevligt sätt.  Slutligen den mörka päronkrämen: Wow, nu snackar vi bra anpassning! Inga spritstick, det “smakar whisky” med päronsmak, eftersmaken förlängs för både whiskyn och chokladen.
  • SWfU vs Lindt mörk choklad: Initialt händer ingenting med varken whisky eller choklad, whiskyn “dör” lika snabbt i eftersmaken som när vi testade whisky rent – men sedan efter några sekunder så kommer det tillbaks en liten smak- och alkoholexploxion i munnen. Chokladen lockade intressant fram en liten alkoholbomb i slutfinishen helt enkelt. Tyvärr så gjorde whiskyn ingenting åt chokladen.

Det intressanta här är att alla sorters choklad lockar fram någonting extra ur eftersmaken i denna whisky, som tidgare hade en ganska kort eftersmak. Eftersmaken reagerade olika på de olika chokladerna, men alla gjorde någonting med den! Det ska jag komma ihåg!

Test tre: Woodford Reserve

  • Woodford Reserve vs Anthon Berg: Chokladen “rundar av” Woodford Reserve, som i sig annars kan uppfattas som “lite kantig” från det höga rye-innehållet. Plockar dessutom fram lite mer kaffetoner och dämpar ekigheten. Inte alls dumt. I chokladen missar man “sparkling wine” men jordgubbarna finns kvar utan problem.
  • Woodford Reserve vs Belgiska chokladpraliner: Hasselnötscremen polerar också whiskyn, och whiskyn ger i sin tur en lång behaglig eftersmak åt hasselnöten. Bra komb, även om det kanske lockas fram lite spritstick i eftersmaken. Den ljusa chokladmoussen reagerar på liknande sätt, minus spritsticket. Eftersmaken känns dock något kortare här, å andra sidan får jag lite spritstick på läpparna. Slutligen päronkrämen – jag tycker det både konkurrerar och kompletterar mellan fruktsmaken i chokladen och det fruktiga i whiskyn. Ambivalent om det är bra eller dåligt.
  • Woodford Reserve vs Lindt mörk choklad: Kanske jag som börjar bli avtrubbad, men jag känner inga direkta skillnader. Det smakar whisky, och det smakar choklad, var och en för sig. Ingen magi (eller något dåligt heller) sker i mötet dem emellan.

Det kommer egentligen inte som en chock att Bourbon och olika sorters choklad gick så bra ihop – Bourbon dricks ju minst lika mycket i drinkar som Lynchburg Lemonade, Whisky & Cola och liknande som det dricks rent. Bourbon är till för att blandas, det ligger i dryckens DNA, på samma sätt som europeisk whisky är till för att drickas rent (om vi raljerar lite).

TLDR

TLDR är internetslang och står för Too Long – Din’nt Read – och önskar en ytterst kortfattad sammanfattning. Här kommer den!

Med whiskyn i fokus:

  1. Bäst choklad till superrökig whisky: Mörk bitter choklad, ju mörkare desto bättre
  2. Bäst choklad till standardblend: Med de belgiska chokadpralinerna kan man säkert hitta kombinationer som lyfter både whisky och choklad (alltså söta fruktiga  praliner, men inte så toksöta som Anthon Berg)
  3. Bäst choklad till Bourbon: Söta praliner (belgiska praliner och Anthon Berg) funkade bra tillsammans

Med chokladen i fokus:

  1. Bäst whiskytyp till supersöta praliner: Bourbon
  2. Bäst whiskytyp till belgisk fylld choklad: Bourbon, eller med tvekan blenden.
  3. Bäst whiskytyp till mörka chokladplattor: Rökig whisky

Som alltid: Hur vi uppfattar smak och lukt är individuellt! Det jag känner kan vara helt annorlunda för någon annan. Jag gör inte anspråk på att ovanstående text skall vara någon absolut sanning – det är hur jag uppfattar kombiationerna mellan olika sorters whisky och choklad. Det jag gillar (eller ogillar) behöver inte stämma in på dig. Prova dig fram!

Edit: En kompis påpekade korrekt att när det gäller smaker så gäller inte 1+1=2, exempelvis kan whisky tillsammans med choklad i vissa fall skapa en tredje smaksensation som är unik och oberoende av delarna. Han illustrerade kommentaren med “För mig är ett av de bästa exemplen rödvin och mögelost. En gång, för rätt länge sedan, tyckte jag varken om rödvin eller mögelost. Men fick kombinationen och tyckte den var jättegod”. Tyvärr så hittade jag ingen sådan effekt i dessa tester (förutom att chokladen ibland lockade fram spritstick) men smak är ju som sagt något individuellt och det är mycket möjligt att du hittar detta!

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*