Testat: Ardbeg Spectacular

Ardbeg Spectacular

Fèis Ìle, också känd som The Islay Festival of Music and Malt, är en årlig festival som hålls på den skotska ön Islay. Festivalen, som brukar äga rum i slutet av maj och början av juni, firar både öns rika kulturella arv och dess berömda whiskyproduktion. I samband med detta släpper Ardbeg alltid en “festivalwhisky”, detta år vid namn Ardbeg Spectacular.

Ardbeg Day

I samband med detta så arrangeras Ardbeg Day i många länder runt om i världen. Denna dag firas vanligtvis den sista lördagen i maj eller den första lördagen i juni och sammanfaller ofta med Fèis Ìle. I år arrangeras jippot i Linköping i morgon, 25 maj 2024. Festivalwhiskyn Ardbeg Spectacular släpptes i morse (och jag fick prova den i går kväll på en provning vid Ardbeg Embassy med Ardbegs Distillery manager Colin Gordon).

Ardbeg Day, årets whisky är Ardbeg Spectacular

Vi testar Ardbeg Spectacular

Testet bygger på dels en sample jag fått från Ardbeg, dels gårdagens provning på Ardbeg Embassy. Ardbeg Spectacular klockar in på trevliga 46%, och är lagrad på bourbonfat och  portvinsfat.

Enligt Colin Gordon är det second fill portvinsfat som de fått från “systerdestilleriet” Glenmorangie, och som de lagrat Ardbegdestillat i mellan 10 till 13 år. Bourbonfaten har jag ingen uppgift om.

I näsan: Mandel, nötter, fruktig, trä, lavendel,och den där klassiska söta Ardbegröken (för er som inte känner till stilen: väldigt rökigt). Någon gräddkräm hittar man också bak i näsan.

I munnen: Torrhet som bråkar, ek, päron, torvighet som ligger kvar länge, mint (After Eight?), tjära, och som alltid Islaysältan. Och rök såklart, behöver knappt nämnas. Känns dock lite tunn.

Eftersmak:  Meddellång, (väldigt) torr eftersmak, torv, och lite salt karamell. Sade jag rök?

Inget speciellt händer med lite vatten. Smakerna träffar en kanske lite fortare, mer pang på. Kanske lite mindre torr med vatten. Tveksamt om den tjänade på att vattnas eller ej.

Hittar tyvärr inget fyrverkeri från portvinsfaten, jag hade förväntat mig mer sötma och mer frukter.

  • Det är en typisk Ardbeg…
  • … det är en helt okej Ardbeg, ja till och med en bra Ardbeg, bättre än de senaste årens Ardbeg Day-släpp…
  • … men det är, enligt mig, inte en prisvärd Ardbeg.

Hade det här varit en flaska från Smögen, så hade man ju tyckt att den var riktigt bra. Men jag förväntar sig lite mer från ett så klassiskt destilleri på Islay. Bara för att folkpartiet kallar sig för Liberalerna betyder inte att de är liberaler, och bara för att man döper flaskan till Ardbeg Spectacular betyder inte att den är spektakulär. En namngivning tycker jag förpliktigar.

Men flaskan kommer såklart ändå att sälja slut, till alla festivalbesökare som ska ha sin souvernir, och alla Ardbegsamlare som måste köpa för att hålla samlingen komplett. På så sätt kanske prislappen är bra, så samlarnas pengar hamnar i destilleriets kassaskåp, och inte i “flaskflipparnas” fickor.


Vad som däremot är spektakulärt trevligt är whiskyprovningar på Ardbeg Embassy i Gamla Stan i Stockholm. Jag kan inte mer en helhjärtat rekommendera dessa. God whisky, bra snack. trevlig samvaro, och ibland ingår även en huvudrätt.

Vill du boka en mer standardbetonad provning så gör du det här via TrueStory.se. Men de anordnar också mer specialiserade provningar, som oftast fukuserar på ett specifikt destilleri åt gången. Är du sugen på detta så kika in deras hemsida här, https://ardbegembassy.se (scrolla ner rejält för att se kommande provningar). Här får man ofta vara snabb att boka, när det kommer något man vill gå på!


Vidare läsning

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

2 Comments

    • Tack själv, jag är bara ärlig – god mat, god whisky, och gott sällskap är en vinnande kombination!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*