
Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad. Men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solerasystemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Destillery från att genomföra ett fullskaligt experiment med soleralagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand.
Den 15 december presenterar destilleriet High Coast Solera Batch 01 vilket är den första buteljeringen från solera–systemet. Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på.
Solerasystemets uppbyggnad
Ett solera–system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de sk. Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken. Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit.
Allt eftersom man tappar ur whisky ur solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna. Yngre whisky från högre våningar blandas därför konstant med äldre whisky i våningen under. På så sätt kommer all whiskyn som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara ungefär sex år gammal men ha olika karaktär beroende på årstidernas gång.
Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.
High Coast Solera
High Coast Solera kommer att bli buteljerat i batcher en gång per år under kommande år. Den första batchen – Batch 01 – finns sedan den 15 december 2020 på Systembolagets TSE (tillfälligt exklusivt sortiment).

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.