High Coast Whisky provar Soleralagring

High Coast Whisky provar Solera lagring
Illustration av High Coast Whiskys Solera-system

Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad. Men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solerasystemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Destillery från att genomföra ett fullskaligt experiment med soleralagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand.

Den 15 december presenterar destilleriet High Coast Solera Batch 01 vilket är den första buteljeringen från solera–systemet.  Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på.

Solerasystemets uppbyggnad

Ett solera–system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de sk. Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken. Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit.

Allt eftersom man tappar ur whisky ur solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna. Yngre whisky från högre våningar blandas därför konstant med äldre whisky i våningen under. På så sätt kommer all whiskyn som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara ungefär sex år gammal men ha olika karaktär beroende på årstidernas gång.

Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.

High Coast Solera

High Coast Solera kommer att bli buteljerat i batcher en gång per år under kommande år. Den första batchen – Batch 01 – finns sedan den 15 december 2020 på Systembolagets TSE (tillfälligt exklusivt sortiment).

Solera batch 01 från High Coast Whisky
Solera batch 01 från High Coast Whisky

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]