Testat: En fyra Kyrö

Sample kit från finska Kyrö

Jag gillar när man kan köpa tasting-sets för en rimlig peng – där destillerierna fattar att dessa lådor är ett sätt att få folk att upptäcka destilleriet, och inte något de ska tjäna storkovan på. Kyrö Distillery har ett sådant set som säljs för 199 kr på Arlanda (flyg utanför EU) och på båtarna till Finland via Åland.

Tastingboxen innehåller fyra miniatyrer á 5 cl av:

  • Kyrö Malt
  • Kyrö Wood Smoke
  • Kyrö Oloroso Malt
  • Kyrö’s Choice (utvald single barrel, så denna kan ändras från låda till låda. I mitt fall “Finnish smoked Rye whisky with Pedro Ximénez cask finish“).

All whisky från destilleriet är gjort på 100% råg.

Kyrö Distillery

Att Kyrö Distillery (enbart) använder råg i sina spritsorter skiljer dem från andra destillerier. Råg är en relativt ovanlig ingrediens in branschen.

Primärt fokuserar Kyrö på att producera gin idag, men de erbjuder också whisky vilket breddar deras varumärke. Tanken att inkludera råg i whiskyframställningen uppstod när några vänner insåg det populära användandet av råg i finsk brödbakning och dess frånvaro i whiskytillverkning.

Ursprungligen var destilleriet planerat att byggas på en familjeägd gård nära Isokyrö. När detta inte levde upp till förväntningarna omformades planerna. Under en tillställning där de diskuterade och åt middag stötte de på ett passande mejeri som sedan blev grunden för Kyrö Distillery.

Till en början fick de låna utrustning från Beerhunters, ett bryggeri och destilleri i närheten av Björneborg. Från och med 2014 påbörjade de sin egen process i de renoverade lokalerna vid mejeriet.

Trots att fokus från början var på whiskyproduktion bestämde de sig för att inkludera gin eftersom whisky tar lång tid att mogna. Det visade sig vara ett framgångsrikt val när deras gin snabbt belönades som bästa gin för Gin & Tonic vid lanseringen 2015 under International Wine and Spirits competition.

Ägarnas dröm har förvandlats till verklighet och samtliga av destilleriets spritsorter använder råg som en nyckelingrediens, trots att råg är en av de svåraste sädesslagen att destillera. Kyrö Distillery har lyckats integrera råg i alla sina produkter, vare sig det är whisky, gin eller likör.

Vi testar fyra miniflaskor från Kyrö Distillery

Alla whisky från destilleriet är gjort på 100% råg. De här testerna bygger på en samlingsbox jag köpte på en jobbresa till Åland. Samtliga flaskor har styrkan 47.2% (vilket är konstigt, varför har man bestämt att just detta är det otimala, speciellt på “single cask-utgåvan”)?

Notering: När jag i alla dessa texter skriver att det smakar/luktar råg, så menar jag inte den där goda doften av rågbröd (som jag älskar) utan en tråkig dålig rågdoft/smak, som är lite besvärande för mig. Jag gillar den inte.

Test ett: Kyrö Malt Rye Whisky

I näsan: Kantig sprit, persika eller plommon, kastanj, japansk Umeshu. råg.

I munnen: Taggigt spritig, söt med en kompostig beska, finskt rågbröd. Inget roligt

Eftersmak: Mycket intressantare och godare eftersmak med rostat bröd och vanilj, överrökta alspånsrökta charketurier

Inget jag skulle vilja sitta och smutta på, lite för “fyrkantigt opolerad”. Obalanserad typ. Kyrö Malt passar mer som en nubbe till sillamacka eller gubbröra på kavring eller till groggvirke i drinkar, än något man sitter och njuter av vid brasan.

Notera att Kyrö Malt Rye Whisky vann en Gold outstanding i 2020 års upplaga av International Wine and Spirits Competition med 98 poäng av 100 möjliga! Det är för mig totalt ofattbart, men det visar att jag är helt främmande för den här whiskystilen. Mina smaklökar är helt okalibrerade.

Men det är det som är kul med whisky, vad du tycker är bra kan jag tycka är dåligt, och tvärt om. Det finns inget facit, vi har alla olika preferenser och olika smaklökar.

Kyrö Malt
Kyrö Malt

Test två: Kyrö Woodsmoke

I näsan: Ekspån.  Blåbär. Råg. Den luktar helt enkelt Kyrös husstil.

I munnen: Liten smak: Har kvar den där lite obehagliga råg/ekspåns. Någonting fruktigt, typ persimon och kastanj.

Eftersmak: Rejäl eftersmak: Rök i bakgrunden, tänk cigarettrök, tänk inrökt rökrock som Sherlock Holmes bar hemmavid i 40-talsfilmerna. Eftersmaken hänger kvar väldigt länge, vilket är positivt. Rågsötma. spritstick, torrt på tungan, någon obestämbart fruktigt.

Smakade inte som jag hade föreställt mig. Betydligt bättre än Kyrö Malt (utan att för den skull vara bra).

Test tre: Kyrö Malt Oloroso Sherry barrel finish

Doft: Torr doft av våt billig piptobak och nysågat ekspån. Muskotnöt. Inget sherry, inget bourbonvanilj. Det man trodde/hoppades skulle finnas saknas.

Smak: Gamla böcker i ett dammigt antikvariat. Muskotnöt. Spritig.

Eftersmak: Även här är eftersmaken det som är höjdpunkten: Lång pepprig eftersmak, muskotnöt, i eftersmaken kommer sherrysötma och citrusfrukter fram, men en torr förvirrande sötma

Doft, smak, och eftersmak hänger inte ihop. Bättre än Kyrö Malt, men inte så bra. Jag tycker att whiskys ska vara starka, men denna skulle de kunna dra ner lite på styrkan. Blir bättre med tiden. Besviken, hade förväntat mig mer av en sherrybalja.

Kyrö Malt Oloroso Finish
Kyrö Malt Oloroso Sherry barrel finish

Test fyra: Kyrö´s choice – Finnish smoked rye whisky with Pedro Ximénez cask finish

I näsan:  Jämförelsevis behagligt. rågen såklart men även toner av målarfärg. Inget sherry eller sötma. Lagrad grappa. Övertoner av Portvin.

I munnen: Välbalanserad vilket de andra inte är. Jämförelsevis god, jämfört med de andra. Sherrytendenser. Betydligt längre smak än de andra. Rågbröd och torkade katrinplomon. En touch av söt rök. Hade det inte smakat just råg så hade det här varit ganska bra.

Eftersmak: Det hårda skalet på Creme Caramel, och grädde. Lite bränd ton. Råg såklart. Toner av rök.

Denna funkar bra till en sillamacka på rågbröd, eller gubbröra på rågbröd i stället för nubbe till rågbrödet. Till skillnad från de tre första som jag hade använt till drinkar så är denna fjärde flaska faktiskt något man kan tänka sig att dricka rent. Jag hade inte köpt någon av dessa flaskor, men jämförelsevis är fyran överlägset bäst.


Vidare läsning

  • Vi har inte testat mycket från Finland, men när vi gör det så hamnar de finska testerna här.
  • Rågwhisky är en stil som har gamla anor i USA. Men där smakar spriten bra, för att man (väldigt sällan) kör 100% råg. Är det minst 51% råg i spriten så får den kallas för Rye Whiskey. Läs mer om rågwhisky här.

 

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*