Testat: Isle of Lime Tjelvar

Isle of Lime Tjelvar

Gotland Whiskys årliga vårsläpp heter i år Isle of Lime Tjelvar. Som alltid döps flaskan till en lokal plats/företeelse på den stora ön i Östersjön. Tjelvar släpps i dag på Systembolagets beställningssortiment (1900 flaskor).

Vem var Tjelvar?

Enligt Gutasagan var Gotland i forntiden en gåtfull ö som varje dag sjönk ned i havet, bara för att sedan resa sig upp igen under natten. Denna cykliska händelse fortsatte dag efter dag tills hövdingen Tjelvar (även känd som Tjälvar) lämnade Skåne och korsade vattnet för att landstiga på den obebodda ön. Det var Tjelvar som först tände eld på ön, vilket bröt förtrollningen och gjorde ön till en permanent plats för bosättning.

Tjelvars grav på Gotland
Tjelvars grav på Gotland

Hade det varit Ardbeg som plöjt ut den här flaskan så hade vi fått en uppdiktad historia om hur man destillerat spriten på natten vid skenet av levande eld, och att det är en limiterad utgåva på enbart 190.000 flaskor. Eller något sådant.

Men sådant sysslar inte Gotland Whisky med inte! De skriver kort och koncist:

Denna ekfatslagrade whisky är grundat på ett verkligt arv från våra tidigare utgåvor… Tjelvar består av fem refill ex-bourbonfat där tre av dessa innehöll delar av våra första buteljeringar, Shareholder 2016, Roma och Tjaukle. Anledningen till dessa “slattar” var att hade vi vid den tiden en mindre blandtank som inte kunde blanda till hela utgåvan, vilket gjorde att vi fick blanda i omgångar som i sin tur skapade en rest efter sista blandningen.

Tror det är första gången jag hör ordet “slattar” i samband med whiskytillverkning. Mycket ärligt beskrivet! Ardbeg hade skrivit “varsamt och omsorgsfullt bevarat vårt innersta väsen i form av…”

Vi testar Isle of Lime Tjelvar

I mitt tycke optimala 48%. Nioårig whisky. Testet bygger på ett sample jag har fått från destilleriet.

I näsan: Lite vanilj, trevlig trä, fräscha frukter och Lonkakola. Tydliga bourboninfluenser med andra ord. Något kryddigt i bakgrunden, är det kanelstång?

I munnen: Söta ektoner, vanilj såklart från bourbonfaten. Fudge och lite metall. Lite krämig munkänsla. Utspädd päronsaft. Försiktiga tanniner.

Eftersmak: Relativt lång eftersmak med en försiktig röktouch, gammal försiktig ek och den där Lonkakolan igen. Riktigt trevlig eftersmak.

Den här var riktigt trevlig, med lagom mycket ek. Gotland Whisky brukar ha en viss “bråkighet” i flaskorna, som inte hittas i denna flaskan. Ett bra släpp från Gotland!


Vidare läsning:

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*