Whisky från Kanada

Kandensisk whisky från kanada

Det som utmärker whisky från Kanada är den något mildare smakbilden jämfört med många andra sorter, men även den betydligt lägre rökigheten. Drycken benämns dessutom väldigt ofta som rågwhisky, även om detta endast är en delingrediens. Några populära varumärken av kanadensisk whisky du förmodligen känner igen är JP Wisers, Lord Calvert, Black Velvet och Royal Canadian.

Flaskorna som säljs är tillverkade med blandningar av malt, majs, råg och vete. En typisk karaktär är överraskande nog kola, kanel och rostat bröd – utöver smakerna som härstammar från ekfaten där whiskyn lagrats. Trots att den innehåller råg är det alltså sällan denna ingrediens överstiger 10 % av slutprodukten, något som kan vara aningen missvisande. Tillverkarna använder istället sädesslaget för att ge drycken sin distinkta smak, men även alla övriga aromer som förknippas med spritsorten.

Whisky från Kanada – historia:

Kanada är ett land med en lång whiskytradition som påbörjades redan på 1700-talet. Detta skedde samtidigt som spannmål började odlas flitigare, i synnerhet nära storstäder som Ontario. De flesta destillerier fick sin början här, vid närheten till sjöar som Lake Ontario, Lake Erie och Lake Huron.

Lake Ontario, vaggan för kanadensisk whisky
Lake Ontario

Metoderna för tillverkningen lärdes framförallt ut av invandrare från USA och Europa, specifikt med sädesslagen vete och råg. Råvarorna odlades däremot nästan helt och hållet i USA, vid slätterna nära gränsen.

Den första riktiga produktionen i större skala fick sin början år 1801 när John Molson köpte en kopparpanna som tidigare använts för att tillverka rom. Med sin son Thomas och partner James Morton startade de ett destilleri i Montreal. De var även först ut att exportera whiskyn utomlands.

Under efterföljande år var det många andra destillerier som började konkurrera, bland annat Gooderham and Worts år 1837, Crown Royal år 1939 – samt Gibson´s Finest under 1970-talet. Idag är många varumärken uppdelade utifrån områdena de tillverkas i, såsom Alberta, Manitoba, Quebec och Ontario.

Kanadensisk whisky får innehålla tillsatser!

Att whisky från Kanada är mildare än vanligt råder det inga tvivel om. Anledningen beror mycket på att den består av ren och neutral sprit med en lagringstid på cirka tre år. Den får dessutom tillverkas med upp till 9,09 % “smaksättning” vilket skiljer sig en del från andra sorter. Reglerna för kanadensisk whisky är:

  1. Görs av en mäsk av spannmålskorn eller spannmålsprodukter
  2. Lagras i “små träfat” (mindre än 700 liter)
  3. Har aromen, smaken och karraktären som allmänt tillskrivs kanadensisk whisky (oj vilket flummigt krav).
  4. Mäskad, destillerad och lagrad i Kanada
  5. Bestå av minimum 40% alkohol

Inget av ovanstående är särskillt konstigt, och följer mer (eller mindre) den vanliga tillverkningsprocessen för whisky. Att whisky från Kanada får färgas med sockerkulör E150a är heller inget konstigt, det får ingå i whisky i många länder.

Men kanadensisk whisky får även innehålla upp till 9,09% “adderade smaker” så länge som dessa smaker är sprit lagrad minst två år i träfat, eller vin. Så bli inte förvånad om du hittar tillsatser som sherry, rom eller fruktviner i kanadensisk whisky.

EU-lagar säger dock att whisky endast får bestå av sprit gjord spannmål. Whisky från Kanada som säljs i EU kan alltså inte innehålla dessa smaktillsatser, då får den kallas något annat än whisky. Vilket vi bland annat kan se på Fireball, som i Kanada benämns “Cinnamon Whisky”,  medan en europeisk flaska benämns “Liqueur blended with cinnamon and whisky”.

Kanadas flagga

Tillverkning av kanadensisk whisky

Whiskyn destilleras i fyra huvudområden: Alberta, Manitoba, Ontario och Quebec. En stor del av innehållet i flaskan består av en väldigt ren och neutral sprit, men den smaksätts ofta med några procent fruktjuice, sherry, bourbon eller rom.

Destilleringen sker med hjälp av majs, vete, råg och rågmalt. Den kan även framställas av mäsk från flertalet sädesslag vilket gör den oerhört flexibel jämfört med många andra whiskyn som har strikta regler kring tillverkningen.

Den benämns dock sällan som ´straight´utan vanligtvis är slutprodukten en blended whisky på grund av ingredienserna. Det hör också till vanligheterna att trippeldestillerad majswhisky kan blandas med enkeldestillerad kornwhisky, innan destilleringen är avklarad.

I mångt och mycket är kanadensisk whisky en nära släkting till den amerikanska, men specifikt när det gäller tillverkningsprocessen där kolonnapparater är de mest använda. Ordet stavas dock utan bokstaven ”e”, som i whiskeyn från USA.

Till skillnad från Bourbon från USA, som enbart får lagras på nya fat av amerikansk ek, så är de enda bestämmelserna i Kanada att drycken ska lagras på “träfat under 700 liter”. Kanadensisk whisky kan alltså lagras på ett stort antal olika träslag, och även på begagnade fat, precis som i Europa.

Kända destillerier i Kanada

I Alberta hittar du bland annat välkända Alberta Distillers som blev Beam Suntory under 2011. Utöver denna så har du även Black Velvet Distillery i närområdet, en whiskyproducent som fick sin början 1973 i Lethbridge, Alberta. Även Highwood Distillery påbörjade sin resa ungefär samtidigt.

Manitoba agerar i sin tur hem för Seagram Whisky som produceras via Gimli Distillery, en verksamhet som funnits sedan 1968. De är även kända för Crown Royal, en kanadensisk whisky som blivit en bästsäljare i landet med över 7 miljoner lådor sålda under 2017. Varje sådan låda innehöll 12 stycken 750 ml flaskor vilket gjorde det hela till en rejäl bedrift.

Tar vi istället en titt på Ontario inkluderas destillerier som Hiram Walker, Canadian Mist Distillery, samt Kittling Ridge Distillery. Området producerar bland annat J.P Wiser, Pike Creek, Lot 40, Forty Creek samt Canadian Mist. Det är även här som tillverkningen av kanadensisk whisky fick sin början.

Hiram Walker & Sons är Nordamerikas största whiskyproducent som tillverkar ungefär 55 miljoner liter ren alkohol om året, 60-70% av all kanadensisk whisky kommer från deras destilleringsanläggningar. Destilleriet säljer 75% av den tillverkade whiskyn till oberoende buteljerare i Kanada och runt om i världen. För fjärde året i rad har destilleriet utnämnts till årets destilleri under den årliga Canadian Whisky Awards.

I Quebec finner du Old Montreal Distillery som etablerades redan 1929 som producent för Sazerac varumärket. Utöver denna har du även Valleyfield Distillery som buteljerar Seagram VO flaskorna, samtidigt som de specialiserar sig på basdestillering. Som du kanske märker är många tillverkare relativt nya på marknaden, i jämförelse med de mer anrika varumärkena från Skottland eller Irland.

Fem exempel på whisky från Kanada
Fem exempel på whisky från Kanada.

Whiskysorter från Kanada

Här presenterar vi ett antal populära whiskyn från Kanada, i synnerhet de som går att finna på Systembolaget idag.

  • Royal Canadian Blended Whisky: Denna sort är känd för sina inslag av farinsocker, vanilj och citrus. Med den låga rökigheten utmärker sig Royal Canadian som en mildare variant, samtidigt som den innehåller den distinkta smaken av faten den lagrats i. Alkoholhalten är 40 % medan den säljs i flaskor i storleken 500 ml.
  • Black Velvet Blended Whisky: En blandning av diverse grainwhiskyn tillverkade av korn, råg och majs. Smakar fruktigt och ljust, med toner av farinsocker och vanilj som kombineras med aprikos. Rökigheten är låg, samt att den alkoholhalten är 40 %. Säljes i storleken 700 ml.
  • J. P. Wiser´s Triple Barrel 10 Years Old: Tillverkad av spannmål och till största del råg, men även majs. Denna whisky har lagrats i 10 år för att få fram ännu mer tydlighet i smakprofilen som inkluderar fatkaraktären, men även torkade aprikoser, choklad, honung och vanilj. Doftar dessutom kanel och vanilj, utöver de andra ingredienserna. Låg rökighet med en alkoholhalt av 40 %, samtidigt som den säljes i storleken 700 ml.
  • Seagram´s VO: En något mörkare gyllengul färg jämfört med normen, samt en maltigare doft med inslag av fat, halm och vanilj. Smakar även av vaniljfudge, dock med väldigt låg rökighet för den mildare upplevelsen. Alkoholhalten är 40 % medan flaskorna säljs i storleken 700 ml.
  • Lord Calvert Blended Whisky: Med toner av honung och apelsin, samt dofter av fatkaraktär och honung. Låg rökighet med en alkoholhalt av 40 %, samt säljes i storlekarna 350 ml och 700 ml.

Vidare läsning

  1. Whisky från Kanada får färgas med sockerkulör E150a! Läs mer om hur whisky får sin färg!
  2. Läs mer om hur man lagrar whisky på fat av olika sorters träslag.
  3. Här kan du läsa mer om tillverkningsprocessen för whisky.
  4. J. P. Wiser´s släppte en 23-åring i dagarna på nästan 60%. Vi testade den!
  5. Kanadensisk whisky är (nästan) alltid blended whisky (inte att förväxla med blended malt). Förvirrande? Vi reder ut begreppen i denna artikel!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.