Vi testar: Stjerneborg, MerCurious och Hvenus

Dags för ännu en “parallellprovning”! Vi har kommit över tre småflaskor från Spirit of HvenStjerneborg, MerCurious och Hvenus. Det roliga med dagens provning är att det är tre whiskys med mycket olika profiler. Stjerneborg är en rökig Single Malt, MerCurious är en majsbaserad whisky och Hvenus är en rågwhisky! Vi ser här Spirit of Hvens svenska tolkningar av en skotte från Islay, en Bourbon och en amerikansk rågwhisky.

En trio från Spirit of Hven: Stjerneborg. MerCurious och Hvenus
En trio från Spirit of Hven: Stjerneborg. MerCurious och Hvenus. Mycket marginella färgskillnader, där Stjerneborg är liiiite mörkare och MerCurious är liiiite ljusare.

Stjerneborg

12 fat med orökt malt blandad med 6 fat med rökt malt. Ekologisk singelmalt lagrad på fat av fransk bergsek (tre rök, nio icke-rök)  och amerikansk chinkapin (tre rök, tre icke-rök). De äldsta faten från 2008 och de yngsta från 2012, så det här klassas (nog) som en nioårig whisky. 46,8% alkohol, precis mitt i prick vad jag tycker är en optimal alkoholstyrka. Spännande!

I näsan: Luktar “välbekant”, det här känner jag igen. Choklad eller kakao, men extremt lite rök (ingen alls vill jag påstå).
I munnen: Spritig smör/chokladkola, russin, Ingen rök direkt i smaken men…
Eftersmak: … oj vad det kommer rök i eftersmaken! En tydlig, men inte kraftig rök, som ligger kvar jättelänge i eftersmaken.

Med ett par droppar vatten så plockar vi fram röken tidigare och den dyker upp redan i doften. Samtidigt så försvinner dock lite av kolasmakerna. Tycker inte att den tjänade på att vattnas.

Det här var imponerande, att röken kommer sist och att den ligger kvar så länge! En mycket bra “svensk tolkning av Islay” skulle jag vilja säga. Det här är en whisky jag skulle vilja använda som introduktion för personer som inte är vana vid rökig whisky, just för att den är så intressant utan “jobbig ” röksmak upfront men med en hel del rök i eftersmaken. Välbalanserad och döljer alkoholstyrkan bra. Jag vill genast ha mer av denna. Destilleriets ikoniska trekantiga flaska skäms inte alls för sig i spritskåpet. Ett stjärnspäckat hantverk från Skåne!

MerCurious

Amerikansk Bourbontradition i en svensk tolkning. 88% majs lagrad på nya fat av amerikansk ek. Lagringstid mellan tre och åtta år (så det klassas som en treårig whisky). 45,6% alkohol, perfekt!

I näsan: Jättesöt, mycket vanilj (som alltid i Bourbons) men inte den alkoholstickighet man ibland kan finna i Bourbons.
I munnen: spritigt äppeljuicekoncentrat i smaken (eller päron?), lite ek
Eftersmak: mycket fruktig eftersmak, gröna äpplen och tropisk frukt (långt i eftersmaken). Alkoholen kommer fram i eftersmaken, vilket jag gillar.

Om man gillar Bourbon och gillar svensk whisky, så är det här ett mycket bra val. Helt enkelt ett mycket väl gjort hantverk. Varför gå över ån efter vatten (eller över Atlanten efter Bourbon) när man kan köpa en mycket bra utmanare på hemmaplan. MerCurious vann en guldmedalj  i World Whiskies Awards 2020 och det förstår jag!

Hvenus

Rågwhisky är en whiskystil med anor från USA. Spritsorten tillverkas med minst 51 % av råg. Efter Andra Världskriget föll rågwhisky mer eller mindre i glömska, men har börjat komma tillbaka både i USA och i Europa sedan 2010-talet. Smakerna brukar påminna om Bourbon men inte alls lika söta. Hvenus klockar in på perfekta 45,6 % alkoholhalt och är gjord på 78,6% råg, 11,9% vete, 4,8% korn och 4,8% majs. Destillatet har legat på fat av amerikansk ek i mellan tre och sex år.

I näsan: Vanilj, karamell, pepparkaka. Det här luktar “juletid”
I munnen: Kryddblandning av kanel, kardemumma, och en obestämbar örtblandning både i smak och eftersmak.

Med vatten så tappade den, tycker jag, både i doft och karraktär. Vattna inte denna whisky. Rågwhisky dricks ofta med is – om du vill göra det med Hvenus så använd whiskystenar och inte isbitar!

Hvenus är rund och balanserad för att vara rågwhisky. Biter inte ifrån, är inte så “Rock & Roll”-kantig som en Rye kan vara, utan det här är en mer finlemmad svensk version av den klassiska rågwhiskyn. Hvenus vann silvermedalj  i World Whiskies Awards 2020.

Vidare läsning

  1. Läs mer om Spirit of Hven här.
  2. Stjerneborg påminner om rökig whisky från skottska Islay. Läs mer om Skottlands whiskyregioner här.
  3. Läs mer om rökig whisky här.
  4. MerCurious påminner om Bourbon. Läs mer om denna whiskystil här.
  5. Hvenus är en rågwhisky. Läs mer om denna amerikanska whiskystil här.

Mer från bloggen

Pedro Ximenez-fat för Kyllaj
Gotland Whisky

Kyllaj: Gotland Whisky Shareholders Edition nummer sex

Vid sidan om sina publika utgåvor så släpper Gotland Whisky varje år en Shareholders Edition – en begränsad upplaga som enbart aktieägare kan köpa. Namngivningen av släppen följer (med några undantag) Gotland Whiskys vanliga namnval […]

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella
Whiskyprovningar

Årets whiskykryssningar 2022

Efter ett händelsefattigt pandemiår kan vi äntligen se fram emot att Viking Line äntligen planerar för sina omåttligt populära whiskykryssningar ombord Cinderella! Den stora – världens största flytande whiskymässa – seglar med avfärdsdagar 21/4, 22/4 […]

Whisky och Cigarrer passar bra ihop
Allmänt om whisky

Whisky och cigarrer – den kompletta guiden!

Varför passar rom så bra till cigarrer? Det är ju det första man tänker på när man får frågan vad som ska drickas till en fin cigarr. Men faktum är att även whisky passar väldigt […]

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?
Allmänt om whisky

Hur får whiskyn sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all […]

Johan Wester
Insändare

Johan Wester: Tyvärr, ni är för framgångsrika

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin. Åsikterna är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis spegla whisky.nu:s åsikter.   I veckan som gick presenterades den […]