Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts några försök med majs, det vill säga nordiska tolkningar av amerikansk Bourbon. Spirit of Hven ökar nu upp utbudet med deras nya släpp Old Hare – en Blended Whisky gjord på fyra olika sädesslag!

Blended Whisky

Blended Whisky ska inte förväxlas med Blended Malt Whisky. Ja, alla termer är förvirrande – vi har en artikel om allt detta här, läs den gärna. Blended Malt Whisky är blandning av maltwhiskys från minst två olika destillerier. Majoriteten av whisky från Skottland är Blended Malt Whisky.

Blended Whisky är däremot en blandning av flera olika (minst två) malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från ett eller flera destillerier. Kanadensisk whisky är (nästan) alltid Blended Whisky.

I Sverige är Blended Whisky ovanligt, men det förekommer sparsamt. Spritmagikerna på ön Hven har nu släppt Old Hare, som de gjort på inte mindre än fyra olika spannmål vilka har odlats lokalt på den lilla ön mellan Sverige och Danmark.

  1. Vete – en sädeswhisky som ska ge vanijsötma och en viss bitterhet
  2. Råg – för karamell och örtighet
  3. Majs – för blommighet och nötighet
  4. Kornmalt – brödiga toner, choklad och fruktighet.

Old Hare

Old Hare

Namnet Old Hare är en hyllning till de tyska fältharar som planterades in på ön Hven på 1850-talet av Oscar I och Oscar II, för jaktändamål. När den ingående spriten från de fyra olika destillaten fått mogna för sig själv på nytillverkade ekfat i 3-5 år så blandar Spirit of Hven ihop blandningen för en slutlagring. Denna slutlagring sker under 6-12 månader på före detta PX-fat (söt sherry, 20% av faten) och spanska rödvinsfat (Gran Reserva, 80% av faten). Buteljerad på en styrka på 40,4%, vilket jag kanske kan tycka är lite lågt… men vi får väl se, låt oss provsmaka!

I näsan: Inga kraftiga dofter, men vanilj och päron(likör) och lite sprit kan man hitta

I munnen: Ekighet, sötma, lite vanilj och lite frukter här med. Lite vinös, med dova smaker.

Eftersmak: Inte mycket eftersmak, men lite “värme från spriten”.

Det här är inte en whisky jag själv skulle köpa, den saknar den komplexitet som vi är vana vid från Spirit of Hvens olika Single Malts. Min fru däremot sa “det här är en whisky jag gärna skulle dricka!” Old Hare är med andra ord en bra nybörjarwhisky, utan några rökiga toner eller något annat som ställer till det för nybörjaren.

Att Spirit of Hven siktar in sig på den kategorin köpare ser vi också på valet av flaska: En “vanlig” butelj i stället för Hvens vanliga (dyra) specialgjorda trekantiga flaskor håller priset nere till låga och rimliga 279 kr för 70 cl. Jag backar också på önskemålet om att göra flaskan alkoholstarkare – 40% är bra för en nybörjare, och hade den varit starkare så hade den smakat för mycket sprit för denna kundgrupp.

Spirit of Hven Old Hare är en helt okej Blended Whisky som passar bra för nybörjaren.

Vidare läsning

  1. Läs mer om Spirit of Hven här
  2. Alla våra provningar av Spirit of Hven finner du här.
  3. Olf Hare är en bra whiksy för nybörjare. Läs on andra whiskyförslag för nybörjaren här.
  4. Läs vår artikel om skillnaderna mellan Single Malt, Blended Malt, Single Cask, och Blended Whisky – fyra begrepp som är lätta att blanda ihop och missförstå.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]