Testat: Skånska Spritfabriken: Skånsk Åker

Skånsk Åker från Skånska Spritfabriken

Skånska Spritfabriken släppte för två veckor sedan (6 maj 2024) två olika melassdestillat – Skånsk Åker (som vi testar i dagens artikel) och Skånsk Rom (som vi testade förra veckan). Båda destillaten klockar in på 41,5%. Skånsk Åker är tillverkad på melass av sockerbetor odlade i närheten av destilleriet i Södra Sandby.

Sockerbetor

Rom är ju “varumärkesskyddat” (i brist på bättre ord) till att ha sockerrör som basråvara. Skånsk Åker är tillverkad på sockerbetor, och får därför inte benämnas rom. 100% betsockermelass, fermenterad i en-två veckor och destillerad och lagrad på svenska ekfat (vilket är udda, för rom brukar ju lagras på Bourbonfat) i Södra Sandby.

Man kan säga att Skåne är fullt av sockerbetor. De odlas främst för deras rot, som innehåller en hög koncentration av sackaros. Betan växer under jord, så jag förväntar mig en viss jordig smak i destillatet.

Sockerbetor spelar en betydande roll i sockerindustrin, särskilt i Europa. Den huvudsakliga produkten från sockerbetor är sackaros (dvs socker). Biprodukter från bearbetningen inkluderar betmassa och melass, som kan användas som djurfoder eller i andra industriella tillämpningar. Eller som sagt kan man koka sprit på melassen 🙂

Skånsk Rom och Skånsk Åker
Skånsk Rom och Skånsk Åker. Etikettmotiv: Helene Stalin

Vi testar Skånsk Åker

I näsan: Hösttoner, sött, surt och beskt på samma gång. Vått trä. Gammal Chesterfieldsoffa. Jag känner också en något kemisk doft som inte är helt behaglig – men ska sägas att min fru inte finner detta alls.

I munnen: Pepprig sötma från typ kanelstång, lite vanilj, lite choklad, anis, halvlång/halvkort smak…

Eftersmak: … som sedan går över i en jätteintressant eftersmak av *trumsolo* kaffe! Jättekostigt, vi snackar varm choklad med kaffe, vi snackar Irish Coffee, vi snackar Tiramisu. Jag kan helt enkelt inte sätta ord på det hela, förutom att det är kaffetoner deluxe.

Det här är en dryck som inte alls smakar som den doftar – jag tyckte ju att doften var något “avtändande”, men smaken är jättekul. En efter-maten dryck i stället för kaffet efter maten helt enkelt!


Vidare läsning:

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*