Testat: Poppels Grand Cru

Poppels Grand Cru och Poppels Caribbean Stout

Poppels har släppt ett par “långliggare”, Poppels Grand Cru och Poppels Caribbean Stout. Jag har fått äran att testa dessa extrema öl. Om du vill smaka på dessa alkoholstarka pjäser så måste du åka till Göteborg: Ölen finns inte på Systembolaget, men du kommer hitta dom på Poppels två restauranger i begränsad upplaga. De har också dykt upp på några ölfestivaler under vintern.

Poppels Grand Cru

Poppels Grand Cru är ett dessertöl som de gjort tillsammans med Smedsbo Slott. Vänligen notera ordet dessertöl, jag kommer till det senare. Smedsbo Slott är en liten ölbryggare som brygger “extrema” udda öler, vinösa rackare som är gjorda för långlagring, och de har gjort flera olika collabs med andra bryggerier genom åren. Tänk Barley Wines, långlagrade stouts, Tripplar och Quadrupplar. Ingen ljus eurolager i sikte alltså – me like! Smedsbo Slott gör bara lagrad öl.

Grand Cru är en term från vinvärlden och indikerar en vingård med högsta möjliga (historiska) kvalitet. Här kan vi förstå ambitionerna med denna öl – man vill inte ha tillverkat “en bira”, utan en vinös måltidsdryck!

Poppels Grand Cru är en Strong Ale på 12,6% som har legat på fat i 24 månader. Ja, du läste rätt, den har legat på tunnor i madderfakking två år! Handtappad upplaga på 600-800 flaskor. En extrem tillverkningsprocess med andra ord.

Grand Cru från Poppels
Recensioner bygger på ett pressprov jag har fått från Poppels. Ölglaset är Teku ölprovarglas från Rastal.

Vi testar Poppels Grand Cru

Gräddfärgat skum som väldigt snabbt lägger sig. Kolsyran fräser till när jag häller upp flaskan, och försvinner därefter också ganska snabbt.

I näsan: Jättesöt doft, socker, honung, sherry (med s)

I munnen: Svartbröd på råg, ukrainsk kvas (alltså “öl” gjord på fermenterat bröd), socker i massor, körsbärsvin (cherry med c). Noll humlesmak, noll beska, noll alkoholsmak. Vinös syra. Det här smakar inte öl, det smakar vin gjort på söta bär. Otroligt att den är på 12,6%!

Eftersmak: Russin, söta körsbär och svartvinbärsvin.

Lova mig en sak: Köp inte den här ölen i tron att du ska dricka en öl. Jag blev helt ställd när jag smakade den här – den smakar som ingenting jag druckit innan. Den kräver att drickas tillsammans med en efterrätt. Jag kan helt enkelt inte sätta något betyg på den här pjäsen, för jag har ingen referensram!

Som öl utan tilltugg så var det en konstig dryck. Jag hastade in i köket och rotade dels fram en bit blåmögelost, och dels glass med lite frysta bär, och då var det väldigt bra. Jag kan tänka mig att det skulle smaka magiskt tillsammans med vaniljglass och varma körsbär.

Åk till Poppels restauranger och dela en sådan här flaska på 2-4 personer tillsammans med den efterrätt som Poppels rekommenderar. Den här ölen skall ersätta dessertvinet till desserten. Den ska inte drickas som en öl för sig själv!


Vidare läsning

  1. Vi intervjuade tidigare Poppels kring deras filosofi kring fatlagrad öl. Läs artikeln här!
  2. I början på året ställde vi fyra fatlagrade Poppelsöl mot varandra för att ta reda på vilken som var bäst. Vilken som vann testet? Ja läs det här!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.