Testat: Glenfiddich Vintage Cask

Glenfiddich Vintage Cask
Testet bygger på en miniatyr Glenfiddich Vintage Cask som jag troligen köpt på någon flygplats för länge sedan.

Vad skådar mitt norra öga! En rökig – eller snarare rejält torvig – Glenfiddich! Det hör väl inte till vanligheterna? Glenfiddich Vintage Cask är den tredje flaskan i destilleriets “Cask Collection-serie” framtagen för travel retail-marknaden.

Glenfiddich grundades år 1886 av William Grant och är en av de få destillerierna i Skottland som fortfarande ägs och drivs av samma familj. Under 1920-talet, under förbudstiden i USA, var Glenfiddich ett av få destillerier som ökade sin produktion. Detta satte dem i en stark position för att möta den plötsliga ökningen i efterfrågan på fina åldrade whiskysorter som följde efter upphävandet av förbudet.

Senare blev W. Grant & Sons ett av de första destillerierna att förpacka sina flaskor i rör och (present)askar, samtidigt som de insåg vikten av den skattefria travel retail-marknaden. Denna marknadsstrategi var framgångsrik och Glenfiddich har sedan dess blivit världens bäst säljande single malt.

Glenfiddich Vintage Cask i "presentkartong" i taxfreen på VikingLine Cinderella
Glenfiddich Vintage Cask i “presentkartong” i taxfreen på Viking Line Cinderella

Vi testar Glenfiddich Vintage Cask

Testet bygger på ännu en miniatyrflaska som stått i mitt skåp länge, och som jag inte har någon aning om varifrån en kommer. Jag gissar på att jag köpt den på Londonflygplatsen Heathrow någon gång före Covid 19 – men jag kan ha helt fel. 40% alkohol. Lagrad på fat av amerikansk och europeisk ek. Noll aning vad ordet “vintage” syftar på, men man kan ju gissa att det är fat som tidigare innehållit kraftigt torvig/rökig whisky. Mig veterligen gör inte Glenfiddich eget rökdestillat, så den här influensen bör kommit från det som tunnorna innehållit tidigare. Därav “vintage”, spekulerar jag.

I näsan: Lite torvrök, päron, lite kanel, banan, salt. Fruktig näsa.

I munnen: Typ vaniljpudding, citrus och päron, men ack så tunn smak.

Eftersmak: Liten besvikelse i munnen, men wow vilket tryck i eftersmaken! Torv, finstämd rök, tänk grillade marschmallows över glödande kol. Tobak. Päron. Hetta från ingefära.

Om Select Cask är den omogna lillebrorsan i Cask Collectionserien, och Reserve Cask är storebrorsan, så är Glenfiddich Vintage Cask den mogna och kloka föräldern i trion. Jag undrar om själva munnen hade blivit bättre om de tryckt upp volymen till kanske 45% i stället för 40%. Oavsett, jag tycker normalt att Glenfiddich är “tråkig”, men den här piggade upp. Just för att det var ett nytt “uttryck” (vad jag hatar det ordet) som man inte är van vid hos destilleriet- Helt klart godkänd.


Vidare läsning

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*