Test: The Glenlivet 12 YO Licensed Dram

The Glenlivet Licensed Dram

Den 18 mars lanserar The Glenlivet 3000 flaskor av 12YO Licensed Dram i Systembolagets tillfälliga sortiment. Licensed Dram är den andra flaskan i whiskyserien The Original Stories som firar den skotska single maltens ursprung. Detta “andra kapitel” i serien har fått sitt namn från ett viktigt årtal i Skottlands whiskyhistoria – 1823 då The Excise Act infördes.

The Excise Act 1823

Under 1820-talets Skottland destillerades det väldigt mycket whisky utan att Kronan och skatteverket fick sin andel – mer än hälften av whiskyn som konsumerades i Skottland avnjöts utan att skattemasen fick något endaste pund. Upp till 14 000 (!) illegala destillationsutrustningar konfiskerades per år. Dessa “avsteg från lagen” fick så småningom hertigen av Gordon, på vars vidsträckta landområden mycket av den olagliga whiskyn producerades, att föreslå i House of Lords att regeringen skulle göra det möjligt att lönsamt producera laglig whisky.

År 1823 antogs punktskattelagen The Excice Act, som sanktionerade destillering av whisky mot en licensavgift på 10 pund och en fast betalning per gallon sprit.

Tjuvbränneriet och smugglingen dog nästan helt ut under det kommande decenniet. Många av dagens destillerier står numera på platser som smugglarna använde för över två århundraden sedan.

Vi testar: The Glenlivet 12YO Licensed Dram

Licensed Dram är lagrad på en kombination av First Fill European Sherry Casks och First Fill American Bourbon Casks. Den är inte kylfiltrerad. Tittar man bara på faten så borde det här smaka blomsteräng, citrus och vaniljsötma. Jag anser att whisky smakar bäst mellan 45% och 50%, och de här dropparna klockar in på i mitt tycke optimala 48%. Vi har fått en sample inför släppet på Systembolaget nu i veckan: Låt oss prova!

I näsan: Massor vanilj, lite utblandad bränd kanelbulle, lite fruktigt men inte så mycket som jag hade förväntat mig. Honungssötma.

I gommen: Vanilj, mjuk pepparkaka, muskovadosocker, en hel del frukt. Mycket smaker men inget som sticker ut. Välbalanserad. Skulle inte gissat på 48%, alkoholen döljs bra.

Eftersmak: Lite peppar (peppar, inte pepprig) och en hel del ek längst fram i eftersmaken. Smaken kommer långt bak i gommen, medan eftersmaken träffar längst fram på tungspetsen.

Första flaskan i The Original Stories från The Glenlivet kom förra året och hette Illicit Still (ungefär: “olagliga whiskypannor”). The Glenlivets vanliga 12-åring är “lätt och tråkig” men dagens Licensed Dram för 479 kr för 70 cl på Systembolaget är faktiskt ett fynd. Ett stort lyft från The Glenlivets standard tolvåring. Vad jag förstår så ska vi få en tredje flaska i serien nästa år. Undrar vilket tema den kommer ha.

 

The Glenlivet Licensed Dram
Designen på The Glenlivet Licensed Dram-flaskan är baserad på den äldsta The Glenlivet-flaskan som finns bevarad i Chivas Brothers arkiv.

Vidare läsning

  1. Läs vårt test av The Glenlivet 18YO  Single Cask.
  2. Läs vår artikel om Skottlands olika whiskyregioner.
  3. Gillar du skottsk whisky? Läs Hasse Nillssons nya bok, helt fantastisk!
  4. vilken sorts glas ska man dricka sin whisky? Vilken tur vi har en artikel om det!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.