Seven Angels S:t Michael (Spirit of Hven)

Ärkeängeln Sankt Michael
Ärkeängeln Sankt Michael avbildas oftast med ett svärd, stridande mot en drake eller mot den fallne ärkeängeln Lucifer (Satan).

Seven Angels är en whiskyserie från Spirit of Hven. I dagarna (3/3 2023) släpper det skånska destilleriet flaska nummer tre i serien på Systembolaget: Seven Angels S:t Michael. Namngivningen syftar på de sju ärkeänglarna inom kristendomen. Med ett släpp om året så har vi fyra flaskor till att se fram emot i denna serie framöver.

Sankt Michael

Sankt Michael är en ärkeängel inom kristendomen, judendomen och islam. Inom kristendomen är han en av de sju ärkeänglarna och betraktas som en hög ängel som tjänar Gud och utför olika uppdrag på hans vägnar. Han beskrivs som en krigare som bekämpar Satan och försvarar Guds rike. Han är också en skyddande ängel som hjälper människor i fara och en domare som bedömer själarna på domedagen.

I judendomen betraktas Michael som en beskyddare av folket Israel och en av de främsta änglarna i Guds tjänst. Inom islam är Michael en av fyra ärkeänglar och betraktas som en ängel som sänder ner regn och viktiga budskap från Gud till profeterna.

Ärkeängeln Sankt Michael är ukrainska huvudstaden Kievs skyddshelgon, och spelar som sådan en viktig symbol i det ortodoxa Ukrainas försvarskrig mot angriparen Ryssland.

Slava Ukraini! Heroiam slava! Do peremohi!

Seven Angels S:t Michael

Seven Angels S:t Michael

En alkoholstark whisky på hela 50,1% alkoholstyrka! Flaskan är en halv liter i Spirit of Hvens trekantiga signaturflaska. Maltspriten destillerades på Hven 2012 och faten har i sin helhet mognat på ön utanför Skånes västkust. Räknar vi på fingrarna så förstår vi att vi har en tioårig whisky i glasen. 2640 flaskor är tillverkade totalt, varav 1200 hamnar på Systembolaget. Kul att se att Spirit of Hven säljer så bra på andra marknader också!

Spriten har varit lagrad på sju olika fat som mestadels tidigare innehållit olika viner!

  • Fyra fat av lufttorkad fransk ek (Q. Petraea), varav två tidigare innehållit rött vin; ett franskt Premier Grand Cru Classé och ett italienskt DOCG-vin från Toscana (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, den högsta klassningen av italienskt vin).  De andra två har innehållit, enligt destilleriet, “Italiens bästa söta vin”. Alla fyra faten är Spirit of Hvens orökta recept.
  • Två fat lufttorkad amerikansk ek (Q. Muhlenbergii). Det ena har tidigare innehållit Hvens orökta Singel Malt till deras whisky Urania i fyra år, för att sedan blivit återfyllt år 2012 med destilleriets orökta recept. Det andra är destilleriets rökiga recept (38ppm) som lagrats på ett hårt kolat jungfrufat.
  • Det sjunde fatet av Iberiansk ek (Q. Rosacea) är ett PX sherryfat som mognat med Spirit of Hvens rökiga recept (38ppm).

Det här låter ju jättespännande: Jag gissar på att vi kommer uppleva blomsteräng och frukter, druvor och lite rök i bakgrunden. Men det är bara spekulationer – låt oss prova!

Test av Seven Angels S:t Michael

I näsan: Spritstick, frukter (men inte fruktig), druvskal, gammalt trä, nyfallna ekollon en höstdag, lite örter/medicinalväxter, lite rök och viss sälta.

I munnen: Alkohol uppe i gommen, torr strävhet på tungan, “rostigheten i rostade nötter”, viss rök, söt men inte socker utan mer bränd socker, peppar.

Eftersmak: Nyrostade hasselnötter, typ det beska i Crema Toscana (som ju är söt och inte besk, men ni fattar nog)

Bli inte avskräckt av den 50-procentiga alkoholstyrkan. Det här är en whisky som du kan vattna ner mycket – mycket mer än “ett par droppar”. Var inte blyg att lägga i en fjärdedel vatten (!) om du gillar detta. Med vatten öppnar doften och smaken upp sig, kommer mer nötcréme och sälta i doften, mer aprikos och russin, mer druvskal och mer sötma i smaken, mer nötsmak i eftersmaken. Lite “mer av allt” med vatten typ. Åter igen en mycket bra whisky från Spirit of Hven, rekommenderas om ni gillar lite alkoholstarkare pjäser med liten men tydlig rökighet.


Vidare läsning:

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.