
Lyckan är fullständig, jag har fått tag på en Barrel Aged Stout från Poppels (alltså deras första utgåva, med grön etikett). I min ölkällare rotar jag också fram Rhum & Bourbon Stout, All-Into It Stout och All-In Sudden Stout. Nu ska det avgöras – vilken är Poppels bästa fatlagrade stout!
Problemet är dock bara ett: Om jag ska peta i mig fyra stouts på 13% vardera, så kommer jag dels inte komma ihåg hur det smakar, dels inte vara människa i morgon.
Så vi får köra det här i en sorts cup-form i stället: Två (liknande) öl ställs mot varandra, och vinnaren av varje semifinal går till en final. Domare är jag, min whiskykollega här på whisky.nu Robert, och min fru Maria. Fyra, knappt halva, öl klarar man ju av, trots styrkan…
Match ett: All-In Sudden Stout vs All-Into It Stout
Första heatet går mellan de två samarbetsölen All-In Sudden Stout och All-Into It Stout. All-In Sudden Stout är ifrån slutet av 2022, medan All-Into It Stout är från början av 2021. Men så här starka pjäser (+13%) tål att lagras länge, så ingen fördel för det färskare ölet här inte.
Båda ölen är “barrel aged”, utan närmare beskrivning. Jag har försökt nå Poppels för att få mer klarhet i vilka sorters fat ölen är lagrad på, får jag svar så uppdaterar jag artikeln.
All-In Sudden Stout
All-In Sudden Stout är ett fatlagrat öl med mycket smak. Det har legat på fat i ungefär ett år, vilket gett en tjock, mörk och kraftig smak med toner av choklad och vanilj. Ölet är en collab med Sudden Death Brewing och All-In Brewing. 13.4%
All-Into It Stout
Imperial Stout är en kraftig typ av stout, med mycket smak. Detta öl har fatlagrats på ekfat i ungefär ett år. Det ger mycket karaktär från själva fatet men också från dess tidigare innehåll, samtidigt som det rundar av och balanserar ölet. Ölet är en collab med All-In Brewing. 13.2%
Matchen
Det här är två extremt lika öl! Jag skulle inte klara av att särskilja dom i ett blindtest om jag drack dom efter varandra. Men när jag provar dom parallellt så kan jag finna små, små skillnader.
I näsan: Extremt lika dofter: Rågbröd och kvass, lite ek, lite vanilj. All-in Sudden har lite druvskal och “bränd konjak” som All-into it saknar. Typ konjaksfatlagrad julmust minus julmusten.
I munnen: Även väldigt lika smaker! I korthet två traditionellt fatlagrade stouts, med choklad, karamell och vaniljtoner. All-in Sudden har en liten “rom-feeling” som All-into It saknar, kanske lite mer kärlek från faten, medan All-into It har ett litet med djup i smaken. All-in Sudden har lite mer alkohol i smaken, men det är inte mycket, och dessa 13% de båda ölen har döljs otroligt väl. Båda är tjockflytande, oljelika, närapå man skall äta dem med sked!
All-in Sudden Stout passar marginellt bätttre att dricka för sig själv, medan All-into It Stout passar marginellt bättre till någon liten chokladkaka.
Vinnare: Oavjgort! Ola röstade på All-into It Stout och Robert på All-in Sudden Stout, medan Maria inte kunde bestämma sig. Men vi är alla överens om att det här är två niopoängare (på en tiogradig skala). Kul förresten att jag tidigare sagt att All-Into it är “den godaste öl jag smakat”, och så kommer match två nedan…
När det här skrivs finns faktiskt All-In Sudden Stout kvar att köpa på Systembolagets beställningssortiment. Gillar ni Porter och Stout så skynda fynda. Det här är dessutom en öl som du kan lagra i många år!

Match två: Barrel Aged Stout mot Rhum & Bourbon Stout
I match två ställer vi de två rom- och Bourbonfats lagrade Barrel Aged Stout och Rhum & Bourbon Stout mot varandra. Barrel-aged släpptes 2021 och Rhum & Bourbon Stout släpptes 2022. Även här är det två öl som tåls att lagras. Länge.
Extra: Rhum & Bourbon Stout recenserade jag tillsammans med Victor på podden Hantverksbira (i episod #18). Du hittar en länk till den podden här bland våra andra “collabs”. Lyssna gärna på den podden om du gillar öl och Goa Göteborgare.
Barrel Aged Stout
Barrel Aged Stout är en kraftig av [sic] stout med mycket smak. Ölet har fatlagrats på bourbon- och romfat, vilket gett smak och doft samt gett balans och karaktär. Vi har arbetat med sex olika maltsorter för att få till rätt maltkropp. 13.5%
Rhum & Bourbon Stout
Rhum & Bourbon Stout är en kraftig stout med mycket smak. Ölet har fatlagrats på bourbon- och romfat, vilket gett smak och doft samt gett balans och karaktär. Vi har arbetat med sex olika maltsorter för att få till rätt maltkropp. 12.5%
Matchen
Läser man skryttexten på baksidan så är den ju (i princip) densamma. Är det samma öl? Nej – Barrel-Aged Stout är faktiskt gjort på kornmalt och vete, medan de andra tre ölen idag är gjorda på kornmalt och havre. Det var faktiskt lite oväntat!
Men det visar sig att vi även denna match har två extremt lika öl, som jag troligen inte skulle kunna särskilja från varandra om jag inte drack dem parallellt.
I näsan: Cocos och vanilj, choklad. Konjak-karaktär, romsötma. Går knappt att skilja från varandra, eventuellt att det ör lite mindre vanilj i Rhum & Bourbon.
I munnen: Mycket oljig konsistens, som även ligger kvar på tungan, de här är lagrade länge på faten! Vanilj, choklad, toner av bränt socker, finsk söt lakrits. Barrel Aged har lite toner av tjära som den andra ölen saknar, medan Rhum & Bourbon har lite mer rom-sötma i sig. Alkoholen är helt osynlig i Rhum & Bourbon, medan man anar den i Barrel Aged.
Vinnare: Med rösterna 3-0 är Rhum & Bourbon Stout matchens vinnare!
Barrel Aged har smak – smak – smak – och sedan en hel del ek i slutet som spretar lite, medan Rhum & Bourbon är helt balanserad över hela spektrumet. Denna lilla off-not med eksmaken plus att man känner lite alkoholsmak i Barrel Aged gör att Rhum & Bourbon vinner knappt.
Men missförstå mig inte – Barrel Aged Stout är en mycket mycket bra öl, som får betyg nio på en tiogradig skala. Lilla problemet är bara att motståndaren mycket väl kan vara det godaste öl jag någonsin druckit, en riktig tiopoängare. En helt fulländad öl helt enkelt, och en flytande efterrätt!
Slutvinnare
Ja, totalt tre niopoängare men även en tiopoängare gör ju att Rhum & Bourbon Stout tar totalsegern!
Vidare läsning:
- Vi har en specialartikel om hur Poppels tänker kring fatlagring – läs den här.
- Eller läs våra andra artiklar i kategorin öl här.
- Mörka öl smakar bäst i kupade ölglas, och ljusa öl smakar bäst i raka glas. Varför är det så? Vi har en stor artikel om olika ölglas här.
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.