Testat: Poppels Caribbean Stout

Poppels Grand Cru och Poppels Caribbean Stout

Nyår firas i Kiruna i år, tillsammans med min dryckesbroder och blogg/smakkollega Robert. Poppels har introducerat två nya långlagrade ölsorter, Poppels Grand Cru och Poppels Caribbean Stout och jag har förmånen att få prova dessa exceptionella öl. Stouten hade jag tagit med mig upp till Kiruna på min resa.

För att uppleva dessa öl måste du annars bege dig till Göteborg, eftersom ölen inte finns tillgängliga på Systembolaget. Istället kan du hitta dem i begränsad upplaga på Poppels två restauranger. Dessutom har de även visats upp på några ölfestivaler under vintern.

Det är två öl som vi gjort i väldigt små upplagor, experiment som går längre än vad vi brukar göra skulle man väl kunna säga. Alla flaskor är handtappade, och vi har bara 600-800 flaskor av varje sort. Caribbean Stout gjorde vi då vi hade en hel del banan och kokos över sedan en tidigare öl.
/Anders Storm, Poppels

Poppels Caribbean Stout
Dåligt foto på Poppels Caribbean Stout – men det var minus 22 grader så jag kan inte ränna runt hur länge som helst för att fota! Teku ölprovarglas.

Vi testar Poppels Caribbean Stout

Brunt skum som stannar kvar länge. Lite trögflytande, “oljig” (men inte lika oljig som All-in Sudden Stout). Jag vet inte hur länge den är lagrad, men kan man gissa utifrån viskositeten så lär det vara närmare ett år.

I näsan: Svart bröd, barnmatspuré, russin, ananas.  När ölen blev lite varmare så kom det fram mycket kokos också.

I munnen: Rågbröd med ananas, kokos, lite kanel, mörk choklad, Ingen spritsmak alls trots sina 13%. När ölen blir varmare så hittar man mycket söt banan också.

Eftersmak: Ganska så kort, söt, eftersmak av banan med en samtidig beska som påminner väldigt mycket om de där beska “strängarna” som finns i bananerna.

En jättejättebra dessertöl med liten beska (förutom som sagt bakomliggande toner i eftersmaken). Drick den som den är som en efterrätt, eller tillsammans med en kladdkaka. En riktigt söt öl (men inte äckligt toksöt, utan bara så perfekt). Dela gärna flaskan med en vän!


Vidare läsning

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*