Mackmyra: Frihet i en flaska

Mackmyra Frihet, en serie whiskyflaskor som pryds av samma bilder som Patent- och marknadsdomstolen vill förbjuda

Konsumentombudsmannen (KO) stämde Mackmyra år 2017 (och vann) i Patent- och marknadsdomstolen för brott mot “bildregeln”. Bildregeln är en regel som kraftigt begränsar bildanvändning i marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige. I princip får man enbart använda bilder av den slutliga produkten/flaskan samt ingående ingredienser/råvaran. Inga bilder på natur, mat eller människor är tillåtna. Därför lanserar nu Mackmyra samlingsboxen Mackmyra Frihet!

Dessa regler kan tyckas konstiga, men må så vara, de svenska producenterna har vant sig, och det är ju en rättvis marknad inom Sveriges gränser när alla måste förhålla sig till dem. Problemet blir på den allt viktigare exportmarknaden. KO menar nämligen att dessa restriktiva regler ska gälla för svenska företag även utanför Sveriges gränser. Ett sådant synsätt påverkar kraftigt Sveriges whiskydestillerier och andra alkoholproducenter att marknadsföra sig på marknader utanför Sverige.

– “Det är kanske ingen tillfällighet att KO går på just oss, då vi har begränsade medel att lägga på det juridiska. Men vi har inga planer på att ge oss! En viktig anledning till att vi lanserar frihetswhiskyn är för att ta hjälp av våra mest trogna fans. En del av pengarna vi får in på försäljningen kommer hjälpa oss att finansiera kostnader som rättegången medför”, säger Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare. ”Någonstans måste man dra en gräns… Om den här domen skulle vinna laga kraft skulle branschen inte längre kunna konkurrera med sina utländska motparter. Detta är i grund och botten en frihetsfråga”.

Magnus Dandanell
Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare.

Crowdfunding för rättegångskostnader

Mackmyra har givetvis överklagat domen till Patent- och marknadsöverdomstolen. Mackmyra menar att bilderna vänder sig till målgrupper i Storbritannien och Tyskland och att svenska regler därför inte kan tillämpas internationellt. För att samla ihop pengar till försvaret i kommande rättegång släpper Mackmyra en unik samlingslåda – Mackmyra Frihet. Samlingslådan innehåller 100-centilitersflaskor av Svensk Ek, Svensk Rök, Mack by Mackmyra, Sommartid, Ten Years och Skördetid. Etiketterna på flaskorna är de sex bilder som Mackmyra är stämda för.

Tips: Mackmyra arrangerar onlineprovningar av sin whisky. En whiskyprovning som är en perfekt gåva till sig själv eller en vän som vill lära sig mer om Mackmyra!

Av totalpriset på 4.990 kr för samlingsboxen går 1.000 kr till Mackmyras kostnader i samband med överklagandet. Tusenlappen betalar man i samband med att man lägger beställningen på Mackmyras hemsida. Den återstående summan betalar man på Systembolaget i samband med att man hämtar ut flaskorna, som levereras i form av en “privatimport”.

Edit 1 december 2020: Frihetslådan är nu slutsåld – tack alla frihetshjältar för ert engagemang och stöd.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.