Testat: Lagavulin 16 yo – En fantastisk whisky!

Destilleriet Lagavulin vid Lagavulin Bay på Islay

Destilleriet Lagavulin är beläget på den lilla Skottska ön Islay, och är känt för sin robusta och karakteristiska whisky. En av destilleriets mest kända produkter är deras standardbuteljering Lagavulin 16 Year Old, en single malt whisky på 43% som har vunnit många priser, bland annat Double Gold fyra år på raken (!) 2005-2008 i tävlingen San Francisco World Spirits Competition.

Lagavulin 16 yo är lagrad på Bourbonfat och har en rik och rökig karaktär med toner av torkade frukter, karamell och kryddor. Internet tvistar om eventuell slutlagring på sherryfat eller ej.

Lagavulin grundades redan år 1816 och har sedan dess levererat enastående maltwhisky till sina beundrare. Destilleriet har tagit sitt namn från den vackra Lagavulin Bay inte långt från Port Ellen, och använder sig av traditionella produktionsmetoder. Lagavulin mältar över ett öppen eld med torv, vilket ger whiskyn dess karakteristiska rökarom.

Lagavulin 16 years old
Pappa gillar inte rökiga whiskys – men det gör jag! Denna recension bygger på en miniflaska jag hittade “sparad” hemma hos pappa. Det graverade whiskyglaset kommer från MedGravyr.se

Test av Lagavulin 16 Years Old

I näsan: Det palett av torkade frukter med bland annat mogna plommon och russin. Vanilj från Bourbonfaten. Tjära, askig rök med antydan av tobak och läder. Gräs, sälta och havsluft, något som är så typiskt Islaydestillerierna.

I munnen: Färska röda bär, hallon och jordgubbar. En liten explosion av torvrök tar över med aska, tobak och läder. Mörk choklad. Det finns vanilj, hetta från chili, sälta och en viss eklighet. Det är en komplex och mycket välbalanserad smak.

Eftersmak: Lång och fyllig eftersmak av rök, söta chili-frukter blandade med både mogna och färska frukter. Askig läder och tobak. Stram ekighet, men de torviga och askiga smakerna täcker munnen. Komplexiteten med sötman och vaniljen följer med balanserat ända till slutet.

Om Lagavulin 16 years har blivit slutlagrad på Sherryfat (Internet ger ju motstidiga uppgifter om detta) så är detta en väldigt väldigt bra whisky. Om den däremot enbart lagrats på ex Bourbonfat så är det en magnifik skapelse, otroligt att man i så fall kan få ut denna explosion av smaker på ett så välbalanserat sätt. En av de bästa core-range whiskyna som finsn helt enkelt, och en av de bästa whiskyna i Systembolagets fasta sortiment!


Vidare läsning:

  1. Den skottska ön Islay där Lagavulin ligger är en av Skottlands fem (sex) whiskyregioner. Här finner du en karta och artikel över dessa whiskyregioner.
  2. På tal om Islay – vi har en artikel om just den ön här.
  3. Islay är mest känt för sina rökiga whiskys. Vi har en artikel om rökiga whiskys här.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.