Kvinnor inom Skottlands whiskyindustri

Ända sedan Eva Ekeblad (Eva de la Gardie) kom på hur man gör brännvin på potatis, har vi svenskar förstått att kvinnor förstår sig på sprit. Hon var endast 24 år gammal när hon blev invald i den Kungliga Vetenskapakademin den 3 december 1742. Men även i andra länder har kvinnor varit viktiga för de alkoholhaltiga vetenskapskonsterna, inte minst i Skottland.

Kvinnor i whisky - Eva Ekeblad
Eva Ekeblad (de la Gardie)

Precis som ölbryggning var whiskydestillering ursprungligen en hushållsuppgift i Skottland. Det var kvinnor som stannade hemma och översåg bryggandet av både öl och whisky. Vi har dock få källor att tillgå när det gäller att förstå kvinnornas roll i hemwhiskybryggandets guldålder under 1700-talet. En av de viktigaste källorna kommer från en kopparslagare, Robert Armour, från Campbeltown på Kintyre-halvön. Han arbetade främst med att producera och reparera hemdestillerier. En femtedel av allt hans arbete gjorde han åt kvinnor. Whiskyproducerandet var så viktig och anrik i Campbeltown, att det fortfarande är en av Skottlands whiskyregioner trots att det numera bara finns tre destillerier kvar.

1700-talet

Kintyre-halvön (Campbeltownsdistriktet) är ett bördigt område med god tillgång till korn och torv. Torven var viktig för den typiska tjärsmaken som har sitt ursprung här, och senare utvandrade till Islay som ligger alldeles bredvid. På Kintyre brukade varje ”Fermtoun”  (ett bylag av torpare på en gård) skapa ett partnerskap med sina grannar och investera i en liten destillationsapparat. Med korn, torv, och en destillationsapparat kunde man göra whisky som gav lite extra inkomst till hushållet. Men det var inte bara de fattiga som destillerade, alla samhällsklasser tyckte om den akvavit som är whisky.

Men även i övriga Skottland var kvinnor inblandade i whiskyproduktionen. Kvinnor omnämns exempelvis i stadsfullmäktigeannalerna i städer som Glasgow och Edinburgh. Under 1700-talet var det en kvinna vid namnet Jonet Cochrane som bryggde mycket av den whisky som användes av Glasgows universitet. Universitetets rektor köpte stora mängder whisky från henne, och använde den för att betala de män som gjorde ärenden för universitetet.

Whisky destillerades ofta, precis som ölbryggande, lokalt på pubar, värdshus och hotell. Det var inte ovanligt att kvinnor (ofta änkor) drev dessa etablissemang. Även större bryggerier som Glenshant Distillery anställde kvinnor som bryggare. Peggy Donaldson är ett exempel på det från 1790-talet.

1800-talet

Fram till början av 1800-talet hade alltså kvinnor en viktig roll inom den skotska whiskeyindustrin. Men detta förändrades i och med att punktskatten på whisky nedsattes drastiskt år 1822 och 1823 med punktskattelagen The Excise Act. Detta gjorde det möjligt att exportera whisky lättare, och smuggling och tjuvbränning blev ett mindre problem. Många av dagens destillerier står numera på platser som smugglarna använde för över två århundraden sedan.

The Excise Act innebar att whiskyproduktionen kunde industrialiseras, och volymen ökade. Tillsammans med att det Viktorianska imperiets kynne förändrades innebar detta att kvinnor blev mer och mer utstötta från whiskyproduktionen. Det fanns undantag, naturligtvis. Bland dem fanns viktiga ägare och entreprenörer som Jane McGregor på Littlemill, Elizabeth Conacher på Blair Atholl och Elizabeth Phillips på Glenturret.

1900-talet

Men när vi når så långt som till 1900-talet blev det hart när tomt på kvinnor inom den skotska whiskyindustrin. De två undantagen var Janet Harbinson som styrde Macallan Distillery i början av seklet, och Bessie Williamson som skötte, och ett tag ägde, Laphroaig från seklets mitt.

Bessie Williamson
Bessie Williamson började som sommarjobbare som sekreterare på Laphroaig, och slutade som Destillery Manager och majoritetsägare.

Men mot slutet av 1900-talet hände något intressant, kvinnor började anlända till whiskyn från vetenskapshållet. Apotekaren Maureen Robinson banade vägen för kvinnor att komma in igen. Hon blev anställd som forskare på Pentlands Scotch Whisky Research (PSWR), en organisation som senare blev till Scotch Whisky Research Institute (SWRI). Senare kom kvinnor som Sheila Burtles att arbeta tillsammans med Jim Swan för att utveckla den första skotska smakhjulet 1979.

2000-talet

PSWR var också organisationen där Rachel Barrie började sin karriär inom whisky, där hon senare blev den första kvinnliga Master Blender. Med bakgrund som filosofie doktor inom kemi har hon arbetat för Glenmorangie, Ardbeg, och Bowmore innan hon flyttade till Brown Forman 2017 som Master Blender. Där är hon ansvarig för destillerierna Glen Dronach, Benriach, och Glenglassaugh. Vi ska naturligtvis inte heller glömma Emma Walker som 2021 blev Johnny Walker’s Master Blender. Självklart har hon också en bakgrund som kemist.

Emma Walker
Emma Walker tog över rollen som Master Blender hos Johnnie Walker från legenden Jim Beveridge.

Så hur ligger landet för kvinnor inom den skotska whiskyindustrin idag? I en intervju (bakom betalvägg, så jag länkar inte) för Forbes.com säger Master Blender Emma Walker att hon inte anser sig vara en pionjär eftersom det finns många kvinnliga operatörer, kopparsmeder, tunnbindare, och ingenjörer över hela Skottland. Så trots att det var en svacka från mitten av 1800-talet till slutet av 1900-talet är kvinnorna tillbaks dit de hör hemma inom den Skottska whiskyindustrin.

Det är bra att kvinnor kommer tillbaks till whiskyproduktionen, de förstår sig på sprit. Men det har vi svenskar förstått ända sedan Eva de la Gardie.

Vidare läsning

  1. Norrtelje Brenneri har en kvinnlig Master Blender, Kristina Anerfält-Jansson. 
  2. Vi har en fin-fin artikel om Skottlands olika whiskyregioner här.
  3. Lite mer text om The Excise Act från 1823 hittar du här
  4. Boken Campbeltown Whisky är en utmärkt bok, skriven av historikern och poeten Angus Martin, om du vill veta mer om whiskytillverkninghen i Campbeltown.
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.