Johan Wester: Tyvärr, ni är för framgångsrika

Johan Wester

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin. Åsikterna är författarens egna.  

I veckan som gick presenterades den tredje utredningen i ordningen om införande  av gårdsförsäljning. Förslaget straffar framgångsrika alkoholproducenter och om förslaget går igenom i befintlig form kan vi inte räkna med att få köpa med oss en flaska vid besök hos företag som sätter Sverige på den internationella dryckeskartan.

Utredningen föreslår att den som tillverkar mer än 75 000 liter sprit, 200 000 liter vin eller 500 000 liter öl inte ska tillåtas erbjuda nyfikna besökare att köpa med en souvenir. Oavsett om det som produceras säljs i Sverige eller utomlands. Så här såg förslaget inte ut inledningsvis utan i syfte att blidka Systembolaget och IOGT-NTO lades den tillväxthämmande skrivningen in. Detta trots att det redan fanns tydliga begränsningar om försäljningstider, försäljningsvolym, prissättning och försäljningslokaler – allt under myndigheternas tillsyn.

Det är värt att betona att utredningen i stort är bra och ett kvitto på att gårdsförsäljning inte hindras av EU-rättsliga skäl eller skulle ha betydande påverkan för folkhälsan. Nu är den återstående frågan endast om riksdagen vill.

Systembolagets volym i relation till utredningens förslag

Systembolaget erbjuder hundratals produkter i sina 448 butiker och 480 ombud runt om i landet, utan begränsningar om varken pris, försäljningsvolym eller krav på inträdesavgift. Därtill erbjuds hemleverans i hela landet. För perspektiv om volymer är det relevant att påpeka att Systembolaget säljer tre gånger mer vin än vad gränsen för årsproduktion föreslås vara, per dag.

Att tillåta alla, även de som växt och skapat internationell uppmärksamhet, att erbjuda en souvenir i samband med studiebesök och provsmakning kommer inte nämnvärt att öka tillgången på alkohol i Sverige, däremot kommer upplevelsen för entusiasterna att förbättras.

Nu kräver vi ett justerat förslag som tillåter dig att köpa en flaska när du precis besökt exempelvis huvudstadens Stockholm Bränneri, Skånes Purity Distillery och Spirit of Hven, Gävles Mackmyra eller Höga Kustens Hernö Gin och High Coast Whisky. Eller ska alla dessa, och fler därtill, diskvalificeras för att de är för framgångsrika?

Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin.

Du kan kontakta redaktionen på whisky.nu genom kontaktformuläret du hittar längst ner på sidan.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.