High Coast Whisky och Hernö Gin i samarbete!

Hernö Gin
Hernö Gin lagrat på whiskyfat från High Coast Destillery - ett samarbete vi är löjligt förtjusta i och gärna berättar om.

Jon Hillgren på Hernö Gin gjorde verklighet av drömmen om ett eget gindestilleri och driver Europas mest prisbelönta gindestilleri sedan 2013. Strax utanför Hernösand skapar han det gin som utsetts till världens bästa gin flera gånger. Området kring Härnösand kallas Höga Kusten, och härifrån kommer även High Coast Destillery. Att dessa två brännerier skulle slå sina påsar ihop var väl skrivet i stjärnorna – speciellt som Thomas Larsson, High Coast Destillerys före detta vd rekryterades in i Hernö Gins styrelse för en månad sedan.

– Vi är mycket glada att ha Thomas med i styrelsen där han kommer att bidra med mycket kunskap och mångårig erfarenhet av såväl branschen som entreprenörskap i stort. Hans profil och tidigare meriter passar den utvecklingsfas som Hernö Gin befinner sig i, säger Emma Edfors, Hernö Gins styrelseordförande.

Hernö Sipping Gin

Hernö Sipping Gin är ett projekt som startade för fyra år sedan. Gin som är tänkt att njutas som en whisky – inte blandat med tonic utan rent, eller eventuellt “on the rocks”. Tidigare om åren har fat från Box Distillery, Laphroaig och Ardbeg använts. I år tar Hernö hem smakerna till Höga Kusten igen genom lokal samverkan med High Coast Distillery.

– Vi har låtit ginet mogna 21 dagar på 200-liters fat från våra vänner på High Coast Distillery, fat som tidigare använts för att lagra amerikansk bourbon. Resultatet är en fin balans där fatkaraktären möter upp våra örter och kryddor, beskriver Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Hernö Sipping Gin #1.4 är ett fruktigt och komplext gin som passar utmärkt att dricka som det är i det lilla glaset. En doft av fruktighet, peppar och gröna äpplen möter vanilj, ek, enbär och kassia. Smakutvecklingen går från en tydlig blommighet och enbär till karamelliserade toner av korn, ek och en upplevelse av värme. Slutligen kommer förnimmelsen av fikon som dröjer sig kvar tillsammans med citrus och peppar innan de blommiga tonerna tar vid igen.

– Vi tackar för förtroendet och är oerhört stolta över att Hernö Gin valde att lagra på ett av våra fat. Att få bidra till karaktären i den här exklusiva produktionen känns väldigt roligt, säger Roger Melander, destillerichef på High Coast Distillery.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.