Förvara och dricka

Förvaring

När det gäller förvaring av whisky finns det några viktiga saker att tänka på: Förvara alltid flaskorna stående, gärna i sin tub, eftersom långvarig kontakt med kork eller kapsyl försämrar kvalitén på drycken. Undvik även att utsätta flaskan/flaskorna för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. När det gäller temperaturen så är stora svängningar inte gynnsamma för whisky. För varmt är heller inte att rekommendera utan helst inte över rumstemperatur (cirka 20 grader). Har man tillgång till källare kan detta vara en lämplig förvaringsplats i och med att det ofta är lite svalare och framförallt mörkt.

Whisky och vatten

Om man sedan övergår till själva intagandet av denna dryck så finns det några saker som debatteras flitigt i sammanhanget. Vi tänkte därför försöka ge oss på att sprida lite ljus över ett par av de mest förekommande frågorna.

Täljstenar i whiskyglaset.

Nummer ett gäller isens vara eller inte vara i whiskyn. I och med att kylan kan dämpa smaken och lukten menar de flesta kännare att is ska undvikas. Dessutom blandas whiskyn också ut med smältvatten allteftersom isen smälter. Somliga föredrar så kallade täljstenar (whiskystenar) för att komma undan det senare. Dock kvarstår då problematiken med kylan. Å andra sidan är väl ”on the rocks” ett ganska vedertaget begrepp. Men det man kan tänka på då är att helst använda en stor isbit (eller, återigen, täljstenar) då du undviker snabb utspädning. Små isbitar smälter ju fortare. Så vad är då kontentan här? Ja, om detta lär man fortsätta att tvista.

Nummer två handlar också om vatten. Här menar kännare att några droppar (inte mer!) kan förhöja smakupplevelsen genom att vattnet plockar fram fler smaker och dofter. Är alkoholhalten i flaskan hög (kanske upp mot 50 % eller över) måste man späda med vatten för att det ska vara drickbart. Men rent allmänt är nog det vanligaste att gemene man dricker whiskyn ”straight up”, det vill säga som den är.

Temperatur

Till sist nummer tre som gäller temperaturen. Här är det rumstemperatur som gäller om man återgår till experterna. Kylan gör, precis som med isen, att whiskyn helt enkelt smakar mindre. Men, men, då bör man tillägga att om man är sugen på kall whisky så är det förstås det som gäller! Det fina i kråksången är ju, trots allt, att var och en gör som den vill!