Fina fatlagringar från Finn!

Brygghuset Finn: Barley Wine, Derailed Bourbon Bock och Barrel Aged Winter Stout
Brygghuset Finn: Barley Wine, Derailed Bourbon Bock och Barrel Aged Winter Stout

Nu är det Jul igen, nu är det Jul igen, och till julen kommer Bourbon Bock! Det är sedan gammalt! Sex år gammalt närmare bestämt – så länge har (med avbrott förra året) Brygghuset Finn från Landskrona tillverkat sin årliga Derailed Bourbon Bock. I år samsas den i Systembolagssläppet även med fatlagrad Barley Wine och Barrel Aged Winter Stout. Fina fatlagringar från Finn, med andra ord. Vi testar!

Kommentar: Vi recenserar ölen på samma sätt som vi brukar testa whisky – andra skribenter får recensera på “ölnördarnas vis” med skumkronor, färg och kolsyra, vi bryr oss om doft och (efter)smak.

Barley Wine (fatlagrad)

Barley Wine Barrel Aged är en knäckig Barley Wine som gottat sig på whiskyfat i över ett år för att ge en djup, kraftfull och balanserad karaktär. Faten de legat på är fat från Spirit of Hven, som tidigare innehållit destilleriets rågwhisky.

Tack vare att ölen är så alkoholstarka så har de kunnat lagrats länge på faten. Porter, Barley Wine och Stout är tre öltyper som lämpar sig särskilt väl att fatlagra, men även kraftigare bocköl och fina belgare passar bra att lagra i ekfat. Ju högre alkoholstyrka, desto längre törs man låta ölet ligga och gotta till sig på faten. Alkoholhalten på just denna Barley Wine är 11.5%.

I näsan: Lite sötsyrlig doft, fruktighet från katrinplommon (?)

I munnen: Lite oljig, lite knäckig smak, vattniga grillade äpplen, kryddor och choklad, frukt. Man känner inte alkoholen alls, varken i smak eller doft. Engelsk fruktkaka.

Eftersmak: Sötsyrlig karamellig eftersmak. En eftersmak efter eftersmaken är torr ek, givetvis från fatlagringen.

Oj, den här var god. Jättegod. Jag ska glatt erkänna att jag inte har någon jätterelation till Barley Wines, men denna tilltalar mina smaklökar. Passar nog bra till ostbrickan eller som måltidsdryck till en mustig gryta. Eller till vaniljglass.
Betyg 9 av 10.

Derailed Bourbon Bock

Derailed Bourbon Bock är en rökig fatlagrad dubbelbock på 11%. Detta är en återkommande favorit som nu bryggts för femte gången, varav den senaste årgången (2020) blev utnämnd till mässans bästa specialöl på Uppsala Beer & Whiskyfestival!

Brygghuset Finn ligger på ett gammalt järnvägsspårområde, och deras “alternativa etikett” Derailed syftar på roliga samarbeten, knasiga idéer och urspårade (haha) brygder. De första tre åren samarbetade man med Mackmyra (läs om 2019 års släpp här).

År 2020 samarbetade man med “ett lokalt destilleri” (det är en mil mellan Landskrona och ön Ven där Sprirt of Hven håller hus, hint hint). Även i år är det fat från Spirit of Hven – i tolv månader har ölen gottat till sig på Hvens Bourbonfat (som de använder för grundlagringen av sin whisky, innan slutlagringen på andra fat). Med 11% alkoholstyrka är det här en öl som tål att lagras ett tag i din ölkällare.

Fatlagring är en mix av mycket hantverk och lite tur. Vi ser till att faten är förberedda på ett bra sätt för att få ut bästa resultat och att vi fyller dem med en lämplig öl, men ytterst så handlar också mycket om hur väl ett specifikt fat gifter sig med ölen. Vi smakar av alla fat individuellt under lagring och gör sen en blandning av de som vi anser är bäst.

Ölen är densamma i grunden de åren vi gjort Derailed Bourbon Bock, men karaktären beror på det specifika fatet och dess historia. Denna årgången är vi väldigt nöjda med.
/Joacim Larsen, VD Brygghuset Finn

I näsan: Små små toner av vanilj och sötma.

I munnen: Krämig smak av mörk choklad, lite söt laktits, russin, lite lite rök, precis innan eftersmaken så kommer en vaniljig whiskyton fram. Ingen spritsmak, styrkan döljs väldigt väl.

Eftersmak: Ekig eftersmak.

Jämfört med Mackmyraversionerna år 2018 och 2019 så smakar den här mindre tydligt av whisky, men på något sätt är det en mer komplex öl – man går igenom en smakresa på ölen, från en krämig start via lite kryddor och lite whiskytendenser till ett ekavslut. Passar perfekt till ostbrickan, tror jag. Speciellt till Parmesan eller vällagrad cheddar, tippar jag på.
Betyg 7.5 av 10.

Brygghuset Finn: Barley Wine, Derailed Bourbon Bock och Barrel Aged Winter Stout
Brygghuset Finn: Barley Wine, Derailed Bourbon Bock och Barrel Aged Winter Stout

Barrel Aged Winter Stout

10%, lagrad på ekfat “från ett lokalt destilleri” står det lite kryptiskt på etiketten. Säkerligen Spirit of Hven där också, även om jag inte vet säkert. Jag har mailat Brygghuset Finn, vi får se om jag får svar före publicering..

I näsan: Söt, men samtidigt lite sur doft, svårt att föklara. Lite vanilj och lite brunt socker.

I munnen: Lite krämig tendens, mörk choklad, lite salt laktits, muskvadosocker, lite kaffe, precis innan eftersmaken så kommer en vaniljig whiskyton fram. Lite spritig tyvärr, man märker att det här är en alkoholstark öl, något som annars brukar annars kunna döljas väl av just stouts. Det är också någon syrlighet i glaset som jag inte går igång på.

Eftersmak: Ekig eftersmak, som kommer långt efteråt.

Nja, den här gillade jag faktiskt inte så mycket. Eller gillade och gillade, det är en öl som fungerar, men jag hade förväntat mig mycket mer. Obalanserad på något sätt.

Brygghuset Finn gör ju “aldrig” något dåligt, de är ett av mina absoluta favorieter av svenska ölbryggare. Jag älskar ju stouts, och jag gillar ju fatlagrad öl, så man hade ju mentalt ställt in sig på att den sista ölen i trion skulle vara den bästa. Men tji fick jag!

Brygghuset Finn har även samma öl, men ej lagrad på fat, på bolaget. Det skulle vara kul någon gång att prova dessa två parallellt. När jag efter min provning googlar på untapped (jag skriver alltid mina egna tankar innan jag läser någon annans för att inte färgas) så ser jag också att den icke-lagrade har bättre betyg än den fatlagrade varianten. Men nu handlade ju artikeln om fatlagrade brygder…
Betyg 4 av 10

Vidare läsning

  1. Vår artikel om 2019 års Derailed Bourbon Bock hittar du här.
  2. En jätteintressant intervju med Poppels om fatlagrad öl hittar du här
  3. Öldrickarna kanske undrar vad Bourbon är för sorts whisk(e)y? Vilken tur att vi kan förklara det här!
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.