Drinkar

Whisky och drinkar

Drinkar innehållande whisky brukar riktiga fantaster rynka lite på näsan åt. Denna ädla dryck ska minsann inte blandas med något annat krimskrams! Känner du på detta sätt rekommenderar vi att du fortsätter till någon annan flik på sajten, för här kommer vi att lista några riktiga klassiker i nämnda sammanhang. Vi börjar med den förmodligen mest kända (vänligen notera att alla recept gäller för en drink):

Whisky Sour

drinkar

Perfekt om du gillar syrliga drinkar. Detta är en drink som de allra flesta tycker om.

Ingredienser:

5 cl whisky (av typen bourbon)
3 cl citronsaft/juice
2 cl sockerlag
1 äggvita
is
eventuellt lite Angostura bitter (3-4 droppar)

Gör så här:

  1. Häll whisky, citronsaft/juice, sockerlag och äggvita i en shaker och skaka i cirka 15 sekunder. Anledningen att utelämna isen till en början är att då binder sig de andra ingredienserna lättare med äggvitan.
  2. Tillsätt isen och skaka i ytterligare cirka 10 sekunder eller tills drinken är väl kyld.
  3. Sila upp i någon typ av cocktailglas (gärna med fot!) som med fördel får vara kylda.
  4. Droppa några droppar Angostura bitter över äggviteskummet.

Överkurs: Garnera med ett cocktailkörsbär och/eller apelsin- citronskiva.

Old Fashioned

drinkar

Drink som traditionellt också görs på bourbon och råsocker. Numera finns dock även varianter med rågwhisky (rye) och sockerlag.

Ingredienser:

5 cl whisky (bourbon eller rye)
3,5 stänk Angostura bitter
1 bit råsocker (eller motsvarande 1 cl sockerlag).
1,5 cl sodavatten
is

Gör så här:

  1. Häll sockerbitar/sockerlag i ett glas och stänk över/i Angostura bitter. Låt dra någon minut.
  2. Häll i sodavatten och använd en muddlare (eller något annat!) för att få sockerbiten att lösa upp sig. Behövs naturligtvis inte om du använder sockerlag i stället.
  3. Lägg i isen och häll sedan ned whiskyn.
  4. Omröres sedan försiktigt och servera i ett lågt glas (förslagsvis av tumbler- eller rockmodell).

Överkurs:

Riv en apelsin med zestjärn och pressa oljorna ur zesten över glaset. Lägg sedan i zesten i glaset. Går även att garnera med en apelsinskiva eller cocktailkörsbär om man vill.

Mint Julep

drinkar

Detta är en drink som intimt förknippas med galopptävlingen ”the Kentucky Derby”. Varje år serveras 120 000 sådana i speciella souvenirglas under tävlingsdagarna.

Ingredienser:

6 cl whisky (bourbon)
2 cl sockerlag
6 myntablad
krossad is

Gör så här:

  1. Använd en muddlare (eller något annat!) för att mosa myntabladen tillsammans med sockerlagen.
  2. Häll blandningen i ett highballglas och fyll sedan glaset med krossad is plus ungefär hälften av whiskyn.
  3. Rör om och tillsätt sedan resten av whiskyn.
  4. Dekorera med ett myntablad.

Överkurs: Utöka dekoreringen med en äppelskiva.

Sådärja! Det var tre riktiga klassiker bland drinkar där whisky är en av ingredienserna. Naturligtvis finns det åtskilliga fler, och där kan vi rekommendera exempelvis Tasteline, som i nuläget har 94 stycken recept i kategorin. Annars går det förstås lika bra att googla, eller varför inte experimentera själv?