Derailed Bourbon Bock: Mackmyra & Brygghuset Finn

Mackmyra Derailed Bourbon Bock

Fatlagrad öl har blivit en trend de senaste åren inom hantverksöl. Skånska Brygghuset Finn lanserade förra året under sitt Derailed-varumärke ett samarbete med svenska whiskybränneriet Mackmyra. Derailed Bourbon Bock är i grunden en rökig Dubbelbock som lagrats i cirka fyra månader på Bourbonfat vilka därefter huserat Mackmyras whisky Elegant Single Malt. Resultatet blev en fantastisk öl, lent och balanserat med härlig rökighet, som gjord att avnjuta framför vinterbrasan. Toner från både öl och whisky i perfekt harmoni.

I dagarna släpps 4000 flaskor på Systembolaget av 2019 års upplaga. Skynda att fynda, för det här är en enastående öl som faktiskt blir ännu bättre av att lagras i upp till ett år. Systembolaget beskriver ölen så här:

Nyanserad, maltig smak med sötma, inslag av fat, sirapslimpa, knäck, aprikos, smörkola, vanilj, rökta charkuterier och choklad. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av lamm- eller nötkött.

Vi antar att Systembolaget måste ge något förslag på maträtt, men det här är ingen öl du dricker till mat. Det är en utpräglad sällskapsdryck. Flaskorna släpps i 10 butiker men finns tillgänglig för beställning flaskvis via Systembolagets hemsida. Vi har själva en enda flaska kvar av 2018 års upplaga, som vi nu ska göra en parallelltestning med 2019-flaskan för att se hur efterlagringen i flaskan har förändrat smaken.

Skaparna av Derailed Bourbon Bock

Vi fick glädjen att prata med Joacim Larsen (vd) på Brygghuset Finn om hur skapandet av Derailed Bourbon Bock gick till:

Vi har haft ett bra samarbete med Mackmyra när vi tagit fram denna öl. Första upplagan lanserade vi förra året tillsammans på Malmö Öl och Whisky. Där fanns även möjlighet att köpa de tunnorna som ölen lagrats på för vidare lagring av whisky. Så gott som alla faten såldes slut redan under mässan, resterande gick kort därefter. Det är ett hantverk att fatlagra öl på rätt sätt: dels gäller det att vara noggrann med hur man hanterar faten men det gäller även att smaka av för att avgöra när lagringen är färdig och ölen är redo att sättas på flaska.

Joachim fortsätter med tankarna kring bryggprocessen och lagringen av ölen, både på fat och i flaska.

I år fick ölen vila på tunna i nästan ett halvår. Ölen är i grunden en tysk Dubbelbock: en mörk och fyllig lager. Det är dock så långt ifrån en tråkig ljus lager man kan komma. Fatlagringen ger en toner av ek och whisky tillsammans med ölens egen stilistiska karaktär. Vi är väldigt nöjda med hur årets upplaga blivit och vet att den bara kommer bli bättre med ytterligare lagring. Om ni ska lagra den, så var noga med att hålla den svalt i en kontrollerad miljö och att hålla ljuset borta från den.