
Det damp ner ett brev i brevlådan från Gotland Whisky med ett par samples från deras två släpp som de i all enkelhet kallar Isle of Lime Fat 7 och Fat 8. Med provflaskorna följde det med ett brev, som beskrev tillkomsten av dessa flaskor från de första faten på ett väldigt ärligt och öppet sätt.
Trots att det är “dålig sökmotorpraxis” att återge pressreleaser och liknande material ordagrant (Google brukar inte gilla duplicerat content, alltså där exakt samma texter kan finnas på flera ställen på Internet) så gör jag här ett undantag och publicerar brevet mer eller mindre rakt av, för jag tycker det är så intressant och lite självutlämnande. Håll till godo!
De första faten
På Gotland Whisky kallar vi de första åtta faten, “de första faten”.
Dessa första fat destillerades under en period på ett par månader när allt var nytt och vi provade oss fram hur destilleriet fungerade. Till exempel hade vi inte hunnit få destillerijäst ännu vilket gjorde att vi tillfälligt använde bagerijäst istället.
Peter Andersson blev destillatör och förblev så i tio års tid. Vi fick hjälp av Harry Cockburn, Bowmores gamla destillerichef som visade hur man destillerar whisky. All sprit samlades den första tiden i sprittanken och när den blev full fylldes “de första faten”.
Staffan Larsson som mältar allt vårt korn vid Sigdes gård på södra Gotland försökte också komma underfund med hur mältning skall ske och gjorde en hel del justeringar under de första åren. Detta märks i både smak och alkoholavkastning av malten bland de första batcharna som destillerades.
Fat från Laphroaig
Vi fick ett erbjudande att köpa fat som tidigare hade används av det skotska, legendariska destilleriet, Laphroaig. Stor entusiasm spred sig, men så här i efterhand var det kanske inte det klokaste valet då faten förvisso kunde ge en del karaktär från Laphroaig men de hade använts i rätt många år och var “trötta”.
Harry Cockburn åkte hem innan faten fylldes och han hann därför inte tala om att det är klokt att spä ner spriten från 71% som den håller efter andra destilleringen till 63% eller lägre för att dels minska lagringstiden samt öka utbytet av smakämnen från faten. Å andra sidan så kom faten att lagras i ett väldigt fuktigt lager vilket gör att alkoholhalten sjunker drastiskt i faten, så kanske det var det ett klokt val trots allt?
Fyra fat av “de första faten”, 2,3,5 och 6, användes vid buteljeringen av “Svaide” och “Roma” för att ge en del röksmak till blandningen samt att vi hade under den tiden begränsat med fat som lagrats i minst 3 år, vilket är ett krav för att få kallas whisky.
Fat nr 4 har en del s.k. off-notes, dvs. märklig smak. Detta fat har vi lagt över på ett annat fat och hoppas att den kan förbättras med tiden.
Single Cask-utgåvor
Fat 8, 7 och 1 har vi valt att buteljera som så kallade Single-Cask utgåvor i fatstyrka (cask-strength). De två första utgåvorna är fat 7 och fat 8 som vi släppte den 24 april på Systembolagets beställningssortiment. Dessa utgåvor ingår i vår serie “Limiterad utgåva” och är ett publikt släpp. Fat nr 1 planerar vi att släppa under hösten 2023.
Samtliga av “de första faten” är både doft och smakmässigt långt ifrån den typiska Gotland Whisky karaktären vi har idag. Detta beror på att malt, jäst, temperaturer, skärning av spriten och fattyper under denna tid var under utveckling. Vi lärde oss vad som fungerade och hur vi kunde förbättra processen.
Dock tycker vi att dessa utgåvor är intressanta ur många perspektiv, dels hur doft och smak har förändrats under åren, dels Laphroaig faten som ger en tydlig rökighet till whiskyn.

Vi testar Gotland Whisky Fat 7
- Fattyp: ex-Laphroaig fat, 200 liters ex-Bourbonfat
- Fylldatum: 2012-12-28
- Ålder: 10 år och 3 månader
- Alkoholhalt: 53.0 %
I näsan: Vanilj, jäst, handsprit, lite rök, hav
I munnen: Ek, lite rök, lite tjära, jäst. Bråkig, lite spretig och obalanserad
Eftersmak: Toner av tjära, bäska, citrustoner
Vi testar Gotland Whisky Fat 8
- Fattyp: ex-Laphroaig fat, 200 liters ex-Bourbonfat
- Fylldatum: 2012-12-28
- Ålder: 10 år och 3 månader
- Alkoholhalt: 53.6 %
I näsan: Sötma av honung, vit choklad och vanilj, Ingen rök i doften
I munnen: Pepprig, äpplen, hav och tjära. Rundare än sjuan, mer balanserad.
Eftersmak: Vanilj och apelsin.
Sammanfattningsvis kan man väl säga att det här är två flaskor svensk destillerihistoria! Är du seriös i ditt “whiskysamlande” så platsar en av dessa flaskor definitivt i din samling – inte för att det är världens bästa dryck, men för att det är en så intressant historia bakom flaskorna. Missförstå mig inte, whiskyn är inte dålig, utan de ska beskrivas som “helt okej whisky”.
Klart är att “Åttan” objektivt sett är bättre än “Sjuan”. Subjektivt bedömt då? Läser man “10 år på Laphroaig-fat” och förväntar sig rökbomber så lär man bli besviken. Det här är inga Islay-rökare, eller ens Gotland Whiskys normala husstil, även om det finns en del rök i sjuan. Ur det perspektivet blir man besviken. I perspektivet “svensk whiskyhistoria” blir man upprymd.
Det är kul att kunna ställa flaskorna mot varandra, och prova dom parallellt. Spriten är samma i de olika faten. De olika faten är liknande. De har lagrats lika länge. Ändå blev resultatet så olika.
Det är två unika single casks som man köper för smakbiblioteket, eller för att diskutera i whiskyklubben, med andra ord. Två flaskor som aldrig mer kommer att kunna återuppstå.
Vidare läsning
- Den goda smaken i whisky kommer (mestadels) från den långa lagringen av spriten på olika sorters fat. Vi har en artikel om det här, som beskriver lagring av whisky.
- Vi har en bunt artiklar och tester av Gotland Whiskys goda droppar. Du finner dessa artiklar här.
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.