Bräntings Bränneri 01 – Three Oaks

Bräntings Three Oaks Whisky

Bräntings Bränneri är Sveriges nyaste whiskydestilleri: destilleriet startades 2019 med idén att göra småskalig och lokal whisky i Bunge på nordligaste Gotland. Första släppet är Three Oaks som består av råsprit köpt av svenska Agitator, som sedan (slut)lagrats i Bräntings gamla militärbunker. Three Oaks Whisky är lagrad på tre olika ekfat (amerikansk, svensk och fransk ek), därav namnet, och kommer i en numrerad serie om 750 flaskor.

Vi destillerar själva från och med i år, med ekologisk kornmalt från Warbro kvarn,  så vi kommer inte ha någon egen single malt förrän tidigast 2026. Troligen senare. Tills dess kommer vi jobba med mognadslagring och blandning av andras destillat, inte bara från Agitator. I nästa batch, 02, kommer vi använda stavar av vår egen ek från Bunge, Gotland som vi rostat och lagt i tunnorna. De prover vi gjort är väldigt lovande.
/Magnus Löwenhielm, Bräntings Bränneri

Three Oaks Whisky

När Bräntings först släppte infon om sin första utgåva på sin hemsida så uppstod det – med rätta – en del frågetecken i whiskycommunityn om både drycken och företaget. Destilleriet agerade dock snabbt på kritiken och uppdaterade hemsidan med infon om att Three Oaks Whisky är destillerat av “kollegor i Sverige”. Så länge man är transparent så har jag inget problem med detta – hela whiskybranschen är full med samarbeten och olika blends etc.

Three Oaks klockar in på 43% och är som sagt lagrad på fat av svensk, fransk och amerikansk ek. Destillatet är enligt information både rökigt och orökigt.

Three Oaks sample
Artikeln bygger på ett sample jag har fått från destilleriet. Whiskyglas från Medgravyr.se

Så, hur smakar Three Oaks?

I näsan: Päron, mandelsötma, behaglig rök i bakgrunden. Torkad frukt kommer fram när man rullar whiskyn i glaset.

I munnen: Trä, svagt bränd karamell, det söta i sötlaktris. Kastanj? Aska?

Eftersmak: Blir halvtorrt/halvsträvt på tungan med en avslutande sötma.

Jag är ju inte helt förtjust i ekiga whiskys, men den här har – trots sitt namn – en behaglig och balanserad ekighet. Three Oaks Whisky fungerar bra både före och efter maten. “Värmer” ganska bra trots bara 43%, har en bra karaktär samtidigt som den är “snäll” (utan att vara mesig). Helt klart en whisky över medel. Hoppas vi kan se mer av Bräntings i framtiden.


Vidare läsning

  • Råspriten kom från Agitator, skrev jag. Läs mer om Agitator här.
  • (Slut)lagring har skett på Gotland i en gammal militärbunker. Läs mer om lagring av whisky här.
  • Single Malt eller Blended – ja det här var klurigt, även om all sprit kommer från Agitator så är det ju två olika destillerier inblandade, och då blir det väl per definition en Blended Malt, gissar jag? Mer om detta kan man i alla fall läsa om här.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.