Svenska destillerier

Från AGITATOR WHISKY till GUTE DESTILLERI

Agitator Whisky – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Man har skapat tre sorter där man blandat kornmalten med tre andra sädesslag. Argument 1: Havre (Korn 63 %, havre 37 %), Argument 2: Vete (Korn 85 %, svartvete 15 %) samt Argument 3: Råg (Korn 71 %, råg 29 %).

Bergslagens Destilleri – Håller till i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Sommaren 2016 köpte man det kvarvarande fatlagret från Grythyttan Whisky (producerade whisky mellan 2010 och 2013). I nuläget går man igenom dessa fat och planerar för olika ”släpp”. Det första destilleriet i Sverige i kategorin ”Silent destillery”, det vill säga att det inte kommer att tillverkas mer av denna whisky.

Gammelstilla Whisky – Beläget i Torsåker i Hofors kommun. Tillverkningsstart: 2012. Här vill man att whiskyn ska förmedla omgivningarnas lugn i en dryck. Tillgång till friskt vatten finns via en naturlig vattenkälla.

Gotland Whisky – Beläget i Romakloster på Gotland. Tillverkningsstart: 2012. Tillvägagångssättet går ut på att hålla processen lokal, allt från det ekologiskt odlade kornet till vattnet som hämtas ur kalkstensberget. Den enda importerade ingrediensen är rådgivaren Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland.

Gute Destilleri – Beläget i Hablingbo på Gotland. Tillverkningsstart 2010. I huvudsak en mikrodestillatör (småskalig verksamhet) vilket ger möjlighet att tillverka små serier. Det gäller både för egen del samt för andra uppdragsgivare.

Från HIGH COAST WHISKY till Spirit of Hven

High Coast Whisky (Box Destilleri AB) hette tidigare Box Whisky. Beläget i Bjärtrå i Kramfors kommun. Tillverkningsstart: 2010. Visionen är, helt enkelt, att tillverka världens bästa maltwhisky. Med anledning av detta väljer man såväl råvaror som tillverkningsmetoder med tanke på kvalitet. Därför körs också destillationsprocessen långsammare jämfört med andra destillerier, för att optimera kvaliteten.

Mackmyra Whisky – Beläget i skogsområdet Kungsbäck, strax utanför Gävle. Tillverkningsstart 1999. Whiskyn tillverkas med grundstenarna i det rena, svenska vattnet och det svenska kornet (bidrar med sötma). Dessutom lagras det mesta i nya fat av svensk ek, vilket ger whiskyn en kärvare smak med en eldig kryddighet.

Norrtelje Brenneri – Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje. Tillverkningsstart: 2009. Koncentrerar sig i mångt och mycket på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade. Vatten tas från gårdens egna, A-klassade brunn.

Smögen Whisky – Beläget på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand i Bohuslän. Tillverkningsstart: 2010. Fokus ligger på kvalitet i små ”batcher”. Även här vill man gärna hålla ingredienserna lokala, men det är ändå underordnat den kvalité man vill upprätthålla.

Spirit of Hven – Beläget på ön Ven i Öresund, knappa 5 km från den skånska västkusten. Invigning av destilleri: 2008. Här hittar du ett av världens minsta så kallade ”Pot Still”-destillerier. Det innebär att allt från mäskning, jäsning, destillering, ekfatslagring och buteljering sker under ett och samma tak. Driver, bland annat, även hotell- och konferensanläggning (Backafallsbyn).