Agitator Whiskymakare – Rebeller inom fatlagring!

Massor med tunnor av kastanj hos Agitator Whiskymakare
Massor med tunnor av kastanj hos Agitator Whiskymakare

Slår man upp Agitator i en ordbok, så är synonymerna bråkmakare, rebell, uppviglare. Någon som bearbetar den allmänna meningen till fördel för en egen åsikt. Bättre går inte att beskriva Agitator Whiskymakare nu när de släpper 6000 flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment i november. Whiskyn har nämligen lagrats på något så unikt som kastanjefat! Jag fångade upp Oskar Bruno, Distillery Manager på Agitator Whiskymakare för att få lite förhandsinfo om släppet!

Whiskyn vid namn Argument Kastanj har tydliga toner av kastanj. Fattypen påminner om amerikansk ek, men ger djupare färg och lite mer taniner/strävhet. Fyllig och med en hint av rök. Kastanjfat har varit med oss sedan projekteringsstadiet 2014. Det är en fattyp det finns mycket forskning kring, och den är bra ur just karaktärsaspekten. Vi har valt att arbeta till stor del med kastanj då vi anser det ger whiskyn en trevlig karaktär. Vi letar även efter andra exotiska träslag för att lagra vår whisky på.

Agitator Whiskymakare är också unika då de förutom roliga träslag i sina lagingstunnor också använder sig av vakuumdestilering under sin whisktyillverkning. Hör Oskar Bruno berätta om processen i videon nedan:

För det här släppet så har whiskyn lagrats i två år på bourbonfat, därefter flyttats till kastanj för en slutlagring på ett år. Det ger en djup färg och tydlig ton av fatet utan att bli för sträv och tannin-rik. Kastanjfaten kommer från vår tunnbindarpartner i Portugal och har lagrats liggandes i vårt andra lagerhus. Just dessa fat är på 150 liter, så lite mindre än en standard Bourbon barrel, säger Oskar.

Planen är att Argument Kastanj i framtiden ska bli en återkommande tillfällig produkt eftersom det har visat sig att Agitator Whiskymakares whisky lagrad på kastanj skapar fantastiska smaker. Argument Kastanj är ett bevis på vad Agitator åstadkommer genom att tänka nytt, fritt och framåt.

 

Besök beerandwhisky.se!

Bloggportalen Beerandwhisky.se