Whisky.nu
Glencairn whiskyglas

Allt om Whiskyglas

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett [...]
whiskyprovning whiskyprovningar whiskeyprovning

Allt om Whiskyprovning

En whiskyprovning är den perfekta aktiviteten, oavsett om du är ensam, i par, eller på kick-off med företaget. På en whiskeyprovning får du lära dig allt om denna underbara dryck – historia och produktionsmetoder och [...]

Nytt från whiskybloggen

Stauning har 24 vedeldade(!) kopparpannor.
Allmänt om whisky

Stauning Rye Whisky

Det finns nio whiskydestillerier i Danmark. Bland de främsta – om inte den främsta – brukar Stauning från Jylland nämnas. Flaskorna är extremt snygga och moderna, men delar av  tillverkningsmetoderna för oss bakåt 200 år […]

Tre olika sorters whiskylikör från Jack Daniels
Allmänt om whisky

Whiskylikör och smaksatt whisky

Smaksatt whisky och whiskylikör är ganska vanligt förekommande i Nordamerika. Ett mycket känt exempel är Southern Comfort. I Europa (och resten av världen) är det inte alls lika vanligt förekommande, men visst finns det undantag […]

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella
Allmänt om whisky

Några foton från whiskykryssningen

I helgen som gick var det som ni säkert känner till Cinderella Whisky Fair, whiskykryssningen ombord VikingLine Cinderella. Vi var ett sällskap på sex personer som kastade ankar på lördagskvällen för +20 timmar på Ålands […]

Jack Daniels Old No. 7
Älskade Destillerier

Jack Daniels Tennessee Whiskey

Berättelsen om whiskeymärket Jack Daniels är i mångt och mycket också berättelsen om Jasper Newton Daniel, även kallad Jack. Vi befinner oss i Tennessee år 1875. Jasper Newton ”Jack” Daniel är i 25-årsåldern… det är […]

Jack, Jim eller Johnnie?
Allmänt om whisky

Jack, Jim eller Johnnie?

Jack Daniels, Jim Beam eller Johnnie Walker? Bourbon eller whisk(e)y? Nya eller gamla världen? I denna ovetenskapliga och ytterst subjektiva artikel går vi, med glimten i ögat, igenom ett antal parametrar för att avgöra vem av […]

Slumpat från Whiskyskolan

Wiskeystenar Whisky on the rocks
Promoted

Allt om Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. […]

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Whiskyskolan

Whisky eller whiskey – en smaksak?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det […]

Förvara whisky stående, gärna i sin kartong.
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på ekfat i tio år. Är […]

Lagring av whisky på whiskyfat
Whiskyskolan

Lagring av whisky på whiskyfat

För att whisky ska få benämnas just whisky så måste den lagras på minst tre år på whiskyfat av trä. Pratar vi om whisky från Skottland så är det dessutom specifikt ekfat som gäller. Denna […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Mer från bloggen

High Coast Distillery
Älskade Destillerier

High Coast Distillery – Whisky från Ångermanälven

High Coast Distillery ligger, föga förvånande, vid Ångermanälven i Bjärtrå nära Höga Kusten. Destilleriet tillverkar både rökig och icke-rökig whisky som lagras i olika sorters fat (man använder mycket Bourbonfat och Sherryfat). High Coast Whisky […]

The Glenlivet American Oak Hogshead single cask
Allmänt om whisky

Ny Single Cask från The Glenlivet

Speyside-destilleriet The Glenlivet släpper den 26 augusti en 18-årig skotte i form av en Single Cask på bara 240 Sverige-exklusiva flaskor. Vi har fått äran att provsmaka en sample inför lanseringen och vårt omdöme finner […]

SAS/High Coast Altitud och Atmosfär
High Coast Distillery

Altitud: ny SAS-exklusiv High Coast-whisky

Sedan tidigare serverade SAS en exklusiv buteljering (Atmosfär) från High Coast Distillery på sina långlinjer i Business Class. I Ekonomiklass och “Plusklass” hade man Mackmyra Traveler, som egentligen var Mackmyra Svensk Ek med en annan […]

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare
Whiskyskolan

Bra whisky för nybörjare

Vad kännetecknar en bra whisky för nybörjare? Det är en fråga vi ofta får. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på som nybörjare. Vi låter också en smakpanel av nybörjare testa några […]

Wiskeystenar Whisky on the rocks
Promoted

Allt om Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. […]

Whisky och cola, Jack & Coke, Jim & coke, The Lemmy
Allmänt om whisky

Vi testar: Jack & Coke – Whisky och Cola

Whisky och Cola är världens enklaste whiskydrink att göra. Eller vi borde väl skriva whiskeydrink, eftersom den oftast görs på whiskey från USA (som stavar dryckens namn med ett E). Det är ju till och […]

Highland Cattle på Islay, ön där rökig whisky kommer ifrån
Whiskyskolan

Rökig whisky

Många whiskyälskare uppskattar rökig whisky på grund av att dessa skiljer sig en hel del från andra spritsorter, samtidigt som de är lite tuffare än blended whisky. Karaktären i rökig whisky kommer från brinnande torv […]

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Whiskyskolan

Whisky eller whiskey – en smaksak?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det […]

Älskade Destillerier

Gotland Whisky - Isle of Lime
Älskade Destillerier

Gotland Whisky – Isle of Lime

Sagan om Gotland Whisky  startade redan 2004, året då bolaget tog fram idén om den allra första whiskyn på ön. Det som utmärker smaken är en lätt rökighet med skotska toner, blandat (hehe) med en […]

Roger Melander arbetar på ett av sveriges många destillerier
Älskade Destillerier

Destillerier i Sverige

Från Agitator Whisky till Gute Destilleri Agitator Whisky – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Man har skapat tre sorter där man blandat kornmalten med tre andra sädesslag. Argument 1: Havre […]

Jack Daniels Old No. 7
Älskade Destillerier

Jack Daniels Tennessee Whiskey

Berättelsen om whiskeymärket Jack Daniels är i mångt och mycket också berättelsen om Jasper Newton Daniel, även kallad Jack. Vi befinner oss i Tennessee år 1875. Jasper Newton ”Jack” Daniel är i 25-årsåldern… det är […]

Mackmyras stora lager i Bodås gruva
Älskade Destillerier

Mackmyra – Sveriges första whiskydestilleri

Om vi bortser från Vin- & Spritcentralens eskapader med Skeppets whisky på 1960-talet så är Mackmyra Sveriges första whiskydestilleri – ett anrikt varumärke som grundades så tidigt som 1998. För dig som gärna satsar på […]

High Coast Distillery
Älskade Destillerier

High Coast Distillery – Whisky från Ångermanälven

High Coast Distillery ligger, föga förvånande, vid Ångermanälven i Bjärtrå nära Höga Kusten. Destilleriet tillverkar både rökig och icke-rökig whisky som lagras i olika sorters fat (man använder mycket Bourbonfat och Sherryfat). High Coast Whisky […]

Besök våra systersajter

svensk vodka logo
ginkultur.se logotype

Kategorier

Allt om whisky!

Det lågskotska ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av de skotsk-gaeliska orden “Uisge Beatha” som betyder ”livets vatten”. I dagsläget tillverkar man drycken i över 30 länder, där bland annat Sverige ingår. På vår whiskyblogg försöker vi hålla oss ajour med det roliga som händer i whiskysverige.

I vår avdelning Whiskyskolan lär vi dig allt om whisky – både för nybörjare på whisky och för den riktige experten! Hur förvarar du din whisky bäst? Vad är skillnaden mellan Single Malt och Blended? Hur tillverkas egentligen whisky? Allt, och mer därtill får du svar på i whiskyskolan!

 

Sju klassiska whiskyregioner
De klassiska regionerna uppgår till mellan fem och sju stycken beroende på vem man frågar: Skottland är förstås given i sammanhanget, sedan följer Irland (Whiskey), Kanada, Kentucky (Bourbon) och Tennesse. Tillkommit på senare tid har Japan och Nya Zeeland och om man även väljer att räkna dessa blir antalet sju.

Whiskey eller Whisky?

Det förekommer också en skillnad i stavning. Whiskey, som man vanligen använder på Irland och i USA samt whisky, som övriga världen brukar. Ursprunget för whisky är tämligen omtvistat men det är i slutändan Skottland som brukar kallas whiskyns hemland.

Vad är då typiskt när det gäller smaken på whisky från några av de regionerna som omnämns ovan? Ja, om vi börjar med Skottland så är man kända för mycket varierande stilar, från lätta, “blommiga” och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med en tydlig karaktär från fatet det lagrats på. Irland har en mer fruktig stil på sin whiskey men även här kan den mer rökiga återfinnas.

Amerikansk whiskey och kanadensisk whisky har det gemensamt att båda ofta innehåller en stor del majs. Beskrivningen av den amerikanska smaken är lite som bränd smörkola och vanilj. När det gäller Kanada så är denna smak mild, fruktig och med karaktär av fat. Till sist ska vi också nämna Japan i sammanhanget. Japanerna producerar whisky som är lik skottarnas: Rökigheten finns i varierande grad. Men – man har även lyckats addera sin egen stil till detta, nämligen en ren karaktär av frukt och fat.

Villkor för att få benämnas som whisky

Det här med lagring för oss osökt in på det faktum att för att få benämnas whisky måste spriten lagras i minst tre år på fat av ek (detta gäller för all europeisk tillverkning). Standardvarianten av drycken har oftast en lagringstid på sex år och vill man få fram finare varianter över 10 år. Det är den långa lagringstiden på whiskyfat som ger whiskyn både sin färg och smak. När whiskyn sedan så slutligen buteljeras så avstannar mogningsprocessen. När man säger att en whisky är 8, 10, 12 eller 20 år gammal så avses alltså tiden den har lagrats på fat. Tiden som den sedan sparats på flaska är ointressant och räknas inte. Mer om själva tillverkningsprocessen kan du läsa här.

Bourbon är amerikansk whiskey på majs

Bourbon är en typ av amerikansk whiskey. Namnet kommer från Bourbon county i Kentycky, USA. Denna whiskeysort är destillerad på merpart majs. För att en whiskey ska få kallas för bourbon ska majsinnehållet vara minst 51%, resten får bestå av vete, korn eller råg. Vidare får det inte destilleras starkare än 80 volymprocent (max 62% färdig produkt), drycken skall vara fri från sockerkulör, och sist men inte minst viktigt: Drycken lagras på nya oanvända fat av rostad amerikansk ek. Detta kan jämföras med exempelvis wisky från Skottland, där devisen är ”ju äldre fat desto bättre whisky”.

 

Förvara din whisky rätt
När det gäller förvaring av whisky finns det några viktiga saker att tänka på: Förvara alltid flaskorna stående, gärna i sin tub, eftersom långvarig kontakt med kork eller kapsyl försämrar kvalitén på drycken. Undvik även att utsätta flaskan/flaskorna för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. När det gäller temperaturen så är stora svängningar inte gynnsamma för whisky. För varmt är heller inte att rekommendera utan helst inte över rumstemperatur (cirka 20 grader). Har man tillgång till källare kan detta vara en lämplig förvaringsplats i och med att det ofta är lite svalare och framförallt mörkt. Läs mer i vår artikel om förvaring av whisky.

Imponera med att kunna lite uttryck

En del buteljuttryck du kan ha glädje av att kunna:

  • Single Malt – En maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri kallas för Single Malt.
  • Single Cask – Här är ursprunget inte bara från ett destilleri, utan även från ett specifikt fat.
  • Blended Malt – Maltwhisky från flera destillerier som har blandats.
  • Vatted – En äldre benämning för Blended Malt.
  • Pure Malt – Ett annat uttryck för maltwhisky från flera destillerier som blandats.
  • Blended Whisky – En blandning av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från flera olika destillerier.
  • Cask Strength – När buteljering sker späds denna inte med vatten (vilket annars är normalt). Drycken innehåller alltså samma alkoholhalt som den fått naturligt via lagringen på fat och den så kallade ”änglarnas andel”.

”Änglarnas andel” avser, för övrigt, den cirka tvåprocentiga delen av whiskyn som dunstar varje år under lagringen på fat.

Whisky är mycket populärt i Sverige. Whisky kan drickas rent, “on the rocks“, eller som en beståndsdel i olika drinkar. Beroende på glasets utformning kan aromerna bli olika, läs mer i vår artikel om whiskyglas här.

Dricker du för mycket?
Det är ofta förenat med skamkänslor när man dricker för mycket. Men så ska det inte vara – alkoholism är en sjukdom och det finns det hjälp att få!
Anonyma Alkoholister, AA
Sällskapen Länkarna:
Få kamratstöd av andra med beroenden hos Medograf
Alkohollinjen på 020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.
Träffa psykologer hos nätläkare.com
Din regions/kommuns beroendecentrum, se Vårdguiden 1177.se