Välkommen till Whisky.nu

Vi strävar efter att vara din kompletta informationssida kring allt som har med den underbara drycken whisky att göra. Svensk whisky ligger oss alldeles extra varmt om hjärtat – men vi säger inte nej till en ”rökare” från Skottland, Irland eller Japan heller! Hos oss finner du allt du behöver om:

Whiskyglas: Tumbler/rockmodellen eller tulpanformade glas, vilket är egentligen bäst? Vår sektion om whiskyglas reder ut det hela. Missa inte videon om The Glencairn Glass, världens bästa whiskyglas!

 

Whiskyprovningar: Det optimala sättet att prova nya whiskyfavoriter är att gå på en whiskyprovning – själv, med en kompis eller som kick-off på företaget. Vi listar våra favorittips!

 

Böcker om whisky: Vi har en sektion om våra favoritböcker kring ”livets vatten”. Här kan du läsa allt som är värt att veta, och kanske få inspiration för nästa whiskyresa eller nästa flaska att inhandla.

 

Whiskyauktioner: Varje vecka importerar vi automatiskt information kring ett 50-100 tal av de internationella whiskyauktionerna hos Catawiki.com. Gå till vår sektion whiskyauktioner och bläddra dig fram, eller sök efter din favoritflaska i sökrutan.

 

Allt om whisky!

Det lågskotska ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av de skotsk-gaeliska orden ”Uisge Beatha” som betyder ”livets vatten”. I dagsläget tillverkar man drycken i över 30 länder, där bland annat Sverige ingår.

Sju klassiska whiskyregioner
De klassiska regionerna uppgår till mellan fem och sju stycken beroende på vem man frågar: Skottland är förstås given i sammanhanget, sedan följer Irland (Whiskey), Kanada, Kentucky (Bourbon) och Tennesse. Tillkommit på senare tid har Japan och Nya Zeeland och om man även väljer att räkna dessa blir antalet sju.

Whiskey eller Whisky?

Det förekommer också en skillnad i stavning. Whiskey, som man vanligen använder på Irland och i USA samt whisky, som övriga världen brukar. Ursprunget för whisky är tämligen omtvistat men det är i slutändan Skottland som brukar kallas whiskyns hemland. Det finns dock faktiskt fog för detta påstående. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring inom Skottlands gränser! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!

Dryckens karaktär från de klassiska regionerna

Vad är då typiskt när det gäller smaken på whisky från några av de regionerna som omnämns ovan? Ja, om vi börjar med Skottland så är man kända för mycket varierande stilar, från lätta, ”blommiga” och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med en tydlig karaktär från fatet det lagrats på. Irland har en mer fruktig stil på sin whiskey men även här kan den mer rökiga återfinnas.

Amerikansk whiskey och kanadensisk whisky har det gemensamt att båda ofta innehåller en stor del majs. Beskrivningen av den amerikanska smaken är lite som bränd smörkola och vanilj. När det gäller Kanada så är denna smak mild, fruktig och med karaktär av fat. Till sist ska vi också nämna Japan i sammanhanget. Japanerna producerar whisky som är lik skottarnas: Rökigheten finns i varierande grad. Men – man har även lyckats addera sin egen stil till detta, nämligen en ren karaktär av frukt och fat.

Villkor för att få benämnas som whisky

Det här med lagring för oss osökt in på det faktum att för att få benämnas whisky måste spriten lagras i minst tre år på fat av ek (detta gäller för all europeisk tillverkning). Standardvarianten av drycken har oftast en lagringstid på sex år och vill man få fram finare varianter över 10 år. Det är den långa lagringstiden som ger whiskyn både sin färg och smak. När whiskyn sedan så slutligen buteljeras så avstannar mogningsprocessen. När man säger att en whisky är 8, 10, 12 eller 20 år gammal så avses alltså tiden den har lagrats på fat. Tiden som den sedan sparats på flaska är ointressant och räknas inte. Mer om själva tillverkningsprocessen kan du läsa här.

Bourbon är amerikansk whiskey på majs

Bourbon är en typ av amerikansk whiskey. Namnet kommer från Bourbon county i Kentycky, USA. Denna whiskeysort är destillerad på merpart majs. För att en whiskey ska få kallas för bourbon ska majsinnehållet vara minst 51%, resten får bestå av vete, korn eller råg. Vidare får det inte destilleras starkare än 80 volymprocent (max 62% färdig produkt), drycken skall vara fri från sockerkulör, och sist men inte minst viktigt: Drycken lagras på nya oanvända fat av rostad amerikansk ek. Detta kan jämföras med exempelvis wisky från Skottland, där devisen är ”ju äldre fat desto bättre whisky”.

Förvara din whisky rätt
När det gäller förvaring av whisky finns det några viktiga saker att tänka på: Förvara alltid flaskorna stående, gärna i sin tub, eftersom långvarig kontakt med kork eller kapsyl försämrar kvalitén på drycken. Undvik även att utsätta flaskan/flaskorna för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. När det gäller temperaturen så är stora svängningar inte gynnsamma för whisky. För varmt är heller inte att rekommendera utan helst inte över rumstemperatur (cirka 20 grader). Har man tillgång till källare kan detta vara en lämplig förvaringsplats i och med att det ofta är lite svalare och framförallt mörkt.

Imponera med att kunna lite uttryck

En del buteljuttryck du kan ha glädje av att kunna:

  • Single Malt – En maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri.
  • Single Cask – Här är ursprunget inte bara från ett destilleri, utan även från ett specifikt fat.
  • Blended Malt – Maltwhisky från flera destillerier som har blandats.
  • Vatted – En äldre benämning för Blended Malt.
  • Pure Malt – Ett annat uttryck för maltwhisky från flera destillerier som blandats.
  • Blended Whisky – En blandning av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från flera olika destillerier.
  • Cask Strength – När buteljering sker späds denna inte med vatten (vilket annars är normalt). Drycken innehåller alltså samma alkoholhalt som den fått naturligt via lagringen på fat och den så kallade ”änglarnas andel”.

”Änglarnas andel” avser, för övrigt, den cirka tvåprocentiga delen av whiskyn som dunstar varje år under lagringen på fat.

Whisky är mycket populärt i Sverige. Whisky kan drickas rent, ”on the rocks”, eller som en beståndsdel i olika drinkar. Beroende på glasets utformning kan aromerna bli olika, läs mer om whiskyglas här.

Mest sålda whiskysorter hos Systembolaget

Enligt försäljningsstatistik (2018) från Systembolaget över sprit i allmänhet upptar whiskyn närmare hälften av platserna på topp 20-listan. Här följer en topp 10-lista för whisky enligt samma statistik. Kommentarerna kommer från Systembolaget.

  1. The Famous Grouse (Nr 438) – Maltig smak med inslag av fat, örter, honung och vanilj. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
  2. Lord Calvert – (Nr 599) – Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, honung och apelsin. Serveras rumstempererad som avec eller används som drinkingrediens (Kanada).
  3. Tullamore Dew (Nr 524) – Fruktig smak med inslag av fat, viol, päron, pomerans och vanilj. Serveras vid rumstemperatur som avec, elller används som drinkingrediens, exempelvis till Irish Coffee (Irland).
  4. Black Velvet (Nr 506) – Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av vanilj, aprikos, apelsin och farinsocker. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens (Kanada).
  5. Bell´s (Nr 406) – Aningen maltig smak med inslag av fat, halm och valnötter. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
  6. High Commissioner (Nr 20444) – Aningen maltig smak med viss rökighet, inslag av fat, halm, knäck och örter. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
  7.  Grant´s (Nr 448) – Aningen maltig whisky med inslag av apelsinskal, vanilj och örter. Ton av rök. Serveras som avec (Storbritannien, Skottland).
  8. The Latitude 55° (Nr 20415) – Maltig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, halm, vanilj och lakrits. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
  9. Jameson (Nr 498) – En whiskey med fruktig smak med inslag av fat, apelsinmarmelad, vanilj, gula päron och honung. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens (Irland).
  10. The Dundee (Nr 423) – Fruktig smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, apelsin och smörkola. Serveras vid rumstemperatur som avec, eller används som drinkingrediens (Storbritannien, Skottland).
Dricker du för mycket?
Det är ofta förenat med skamkänslor när man dricker för mycket. Men så ska det inte vara – alkoholism är en sjukdom och som sådan finns det hjälp att få!

Anonyma Alkoholister, AA
Sällskapen Länkarna
Få kamratstöd av andra med beroenden hos Medograf
Alkohollinjen på 020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.
Träffa psykologer hos nätläkare.com
Din regions/kommuns beroendecentrum, se Vårdguiden 1177.se