Whisky.nu

Allt om Whiskyglas

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett [...]

Allt om Whiskyprovning

En whiskyprovning är den perfekta aktiviteten, oavsett om du är ensam, i par, eller på kick-off med företaget. På en whiskeyprovning får du lära dig allt om denna underbara dryck – historia och produktionsmetoder och [...]

Nytt från whiskybloggen

Whiskyskolan

Whisky eller whiskey – en smaksak?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det […]

Älskade Destillerier

Gotland Whisky – Isle of Lime

Sagan om Gotland Whisky  startade redan 2004, året då bolaget tog fram idén om den allra första whiskyn på ön. Det som utmärker smaken är en lätt rökighet med skotska toner, blandat (hehe) med en […]

Älskade Destillerier

Mackmyra – Sveriges första whiskydestilleri

Om vi bortser från Vin- & Spritcentralens eskapader med Skeppets whisky på 1960-talet så är Mackmyra Sveriges första whiskydestilleri – ett anrikt varumärke som grundades så tidigt som 1998. För dig som gärna satsar på […]

Agitator Whiskymakare

Agitator Whiskymakare – Rebeller inom fatlagring!

Slår man upp Agitator i en ordbok, så är synonymerna bråkmakare, rebell, uppviglare. Någon som bearbetar den allmänna meningen till fördel för en egen åsikt. Bättre går inte att beskriva Agitator Whiskymakare nu när de […]

Slumpat från Whiskyskolan

Whiskyskolan

Irländsk Whiskey

Du har säkert hört talas om whiskeysorterna Tullamore Dew, Jameson och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från […]

Whiskyskolan

Skottlands whiskyregioner

Skottland är, utan tvekan, whiskyns hemland. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring i Skottlands whiskyregioner! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per […]

Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Mer från bloggen

Whiskyprovningar

Årets whiskykryssningar 2021

Efter ett händelsefattigt pandemiår kan vi äntligen se fram emot att Viking Line äntligen planerar för sina omåttligt populära whiskykryssningar ombord Cinderella! Den stora – världens största flytande whiskymässa – seglar med avfärdsdagar 9/9, 10/9 […]

Allmänt om whisky

Systembolaget förlorar i marknadsdomstolen

Sveriges Domstolar meddelade igår en dom från Patent- och Marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt. Domen är mycket intressant för alla oss som gillar att bjuda hem en finwhisky på whiskyauktion eller från någon whiskyhandlare. Systembolaget har […]

Whiskyskolan

Allt om Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. […]

Whiskyskolan

Bourbon – amerikansk majswhiskey

Spritsorten som ibland kallas för amerikansk majswhiskey är givetvis Bourbon, den berömda spriten från USA som härstammar från Kentucky. Namnet kommer också från countyt där det började tillverkas i slutet av 1700-talet och där det […]

Whiskyskolan

Irländsk Whiskey

Du har säkert hört talas om whiskeysorterna Tullamore Dew, Jameson och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från […]

Älskade Destillerier

Älskade Destillerier

Gotland Whisky – Isle of Lime

Sagan om Gotland Whisky  startade redan 2004, året då bolaget tog fram idén om den allra första whiskyn på ön. Det som utmärker smaken är en lätt rökighet med skotska toner, blandat (hehe) med en […]

Älskade Destillerier

Destillerier i Sverige

Från Agitator Whisky till Gute Destilleri Agitator Whisky – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Man har skapat tre sorter där man blandat kornmalten med tre andra sädesslag. Argument 1: Havre […]

Älskade Destillerier

Mackmyra – Sveriges första whiskydestilleri

Om vi bortser från Vin- & Spritcentralens eskapader med Skeppets whisky på 1960-talet så är Mackmyra Sveriges första whiskydestilleri – ett anrikt varumärke som grundades så tidigt som 1998. För dig som gärna satsar på […]

Besök våra systersajter

Allt om whisky!

Det lågskotska ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av de skotsk-gaeliska orden “Uisge Beatha” som betyder ”livets vatten”. I dagsläget tillverkar man drycken i över 30 länder, där bland annat Sverige ingår. På vår whiskyblogg försöker vi hålla oss ajour med det roliga som händer i whiskysverige.

I vår avdelning Whiskyskolan lär vi dig allt om whisky – både för nybörjare och för den riktige experten! Hur förvarar du din whisky bäst? Vad är skillnaden mellan Single Malt och Blended? Hur tillverkas egentligen whisky? Allt, och mer därtill får du svar på i whiskyskolan!

 

Sju klassiska whiskyregioner
De klassiska regionerna uppgår till mellan fem och sju stycken beroende på vem man frågar: Skottland är förstås given i sammanhanget, sedan följer Irland (Whiskey), Kanada, Kentucky (Bourbon) och Tennesse. Tillkommit på senare tid har Japan och Nya Zeeland och om man även väljer att räkna dessa blir antalet sju.

Whiskey eller Whisky?

Det förekommer också en skillnad i stavning. Whiskey, som man vanligen använder på Irland och i USA samt whisky, som övriga världen brukar. Ursprunget för whisky är tämligen omtvistat men det är i slutändan Skottland som brukar kallas whiskyns hemland.

Vad är då typiskt när det gäller smaken på whisky från några av de regionerna som omnämns ovan? Ja, om vi börjar med Skottland så är man kända för mycket varierande stilar, från lätta, “blommiga” och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med en tydlig karaktär från fatet det lagrats på. Irland har en mer fruktig stil på sin whiskey men även här kan den mer rökiga återfinnas.

Amerikansk whiskey och kanadensisk whisky har det gemensamt att båda ofta innehåller en stor del majs. Beskrivningen av den amerikanska smaken är lite som bränd smörkola och vanilj. När det gäller Kanada så är denna smak mild, fruktig och med karaktär av fat. Till sist ska vi också nämna Japan i sammanhanget. Japanerna producerar whisky som är lik skottarnas: Rökigheten finns i varierande grad. Men – man har även lyckats addera sin egen stil till detta, nämligen en ren karaktär av frukt och fat.

Villkor för att få benämnas som whisky

Det här med lagring för oss osökt in på det faktum att för att få benämnas whisky måste spriten lagras i minst tre år på fat av ek (detta gäller för all europeisk tillverkning). Standardvarianten av drycken har oftast en lagringstid på sex år och vill man få fram finare varianter över 10 år. Det är den långa lagringstiden på whiskyfat som ger whiskyn både sin färg och smak. När whiskyn sedan så slutligen buteljeras så avstannar mogningsprocessen. När man säger att en whisky är 8, 10, 12 eller 20 år gammal så avses alltså tiden den har lagrats på fat. Tiden som den sedan sparats på flaska är ointressant och räknas inte. Mer om själva tillverkningsprocessen kan du läsa här.

Bourbon är amerikansk whiskey på majs

Bourbon är en typ av amerikansk whiskey. Namnet kommer från Bourbon county i Kentycky, USA. Denna whiskeysort är destillerad på merpart majs. För att en whiskey ska få kallas för bourbon ska majsinnehållet vara minst 51%, resten får bestå av vete, korn eller råg. Vidare får det inte destilleras starkare än 80 volymprocent (max 62% färdig produkt), drycken skall vara fri från sockerkulör, och sist men inte minst viktigt: Drycken lagras på nya oanvända fat av rostad amerikansk ek. Detta kan jämföras med exempelvis wisky från Skottland, där devisen är ”ju äldre fat desto bättre whisky”.

 

Förvara din whisky rätt
När det gäller förvaring av whisky finns det några viktiga saker att tänka på: Förvara alltid flaskorna stående, gärna i sin tub, eftersom långvarig kontakt med kork eller kapsyl försämrar kvalitén på drycken. Undvik även att utsätta flaskan/flaskorna för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. När det gäller temperaturen så är stora svängningar inte gynnsamma för whisky. För varmt är heller inte att rekommendera utan helst inte över rumstemperatur (cirka 20 grader). Har man tillgång till källare kan detta vara en lämplig förvaringsplats i och med att det ofta är lite svalare och framförallt mörkt. Läs mer i vår artikel om förvaring av whisky.

Imponera med att kunna lite uttryck

En del buteljuttryck du kan ha glädje av att kunna:

  • Single Malt – En maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri kallas för Single Malt.
  • Single Cask – Här är ursprunget inte bara från ett destilleri, utan även från ett specifikt fat.
  • Blended Malt – Maltwhisky från flera destillerier som har blandats.
  • Vatted – En äldre benämning för Blended Malt.
  • Pure Malt – Ett annat uttryck för maltwhisky från flera destillerier som blandats.
  • Blended Whisky – En blandning av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från flera olika destillerier.
  • Cask Strength – När buteljering sker späds denna inte med vatten (vilket annars är normalt). Drycken innehåller alltså samma alkoholhalt som den fått naturligt via lagringen på fat och den så kallade ”änglarnas andel”.

”Änglarnas andel” avser, för övrigt, den cirka tvåprocentiga delen av whiskyn som dunstar varje år under lagringen på fat.

Whisky är mycket populärt i Sverige. Whisky kan drickas rent, “on the rocks“, eller som en beståndsdel i olika drinkar. Beroende på glasets utformning kan aromerna bli olika, läs mer i vår artikel om whiskyglas här.

Dricker du för mycket?
Det är ofta förenat med skamkänslor när man dricker för mycket. Men så ska det inte vara – alkoholism är en sjukdom och det finns det hjälp att få!
Anonyma Alkoholister, AA
Sällskapen Länkarna:
Få kamratstöd av andra med beroenden hos Medograf
Alkohollinjen på 020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.
Träffa psykologer hos nätläkare.com
Din regions/kommuns beroendecentrum, se Vårdguiden 1177.se
Exit mobile version