Whisky.nu
Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation

Allt om Whiskyglas

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett [...]
whiskystenar whiskeystenar från Georg Jensen

Allt om Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. [...]

Mer från whiskybloggen

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

whiskyprovning whiskyprovningar whiskeyprovning
Vi tipsar!

Allt om Whiskyprovning

En whiskyprovning är den perfekta aktiviteten, oavsett om du är ensam, i par, eller på kick-off med företaget. På en whiskeyprovning får du lära dig allt om denna underbara dryck – historia och produktionsmetoder och […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Slumpat från Whiskyskolan

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare
Testat

Bra whisky för nybörjare

Vad kännetecknar en bra whisky för nybörjare? Det är en fråga vi ofta får. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på som nybörjare. Vi låter också en smakpanel av nybörjare testa några […]

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Whiskyskolan

Whisky eller whiskey – en smaksak?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det […]

Irländsk whisky från den gröna ön
Whiskyskolan

Irländsk Whiskey

Du har säkert hört talas om whiskeysorterna Tullamore Dew, Jameson och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från […]

Whiskyregioner i Skottland
Whiskyskolan

Skottlands whiskyregioner

Skottland är, utan tvekan, whiskyns hemland. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring i Skottlands whiskyregioner! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per […]

Älskade Destillerier

Roger Melander arbetar på ett av sveriges många destillerier
Älskade Destillerier

Destillerier i Sverige

Från Agitator Whiskymakare till Gute Destilleri Agitator Whiskymakare – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Agitator sticker ut från mängden så de jobbar mycket med moderna tillverkningsprocesser som vaccuumdestillering och lagring […]

Agitatoe whiskymakare destillerar under vaccuum
Agitator Whiskymakare

Agitator Whiskymakare – Rebeller inom fatlagring!

Slår man upp Agitator i en ordbok, så är synonymerna bråkmakare, rebell, uppviglare. Någon som bearbetar den allmänna meningen till fördel för en egen åsikt. Bättre går inte att beskriva Agitator Whiskymakare. Med det kaxiga […]

High Coast Distillery
Älskade Destillerier

High Coast Distillery – Whisky från Ångermanälven

High Coast Distillery ligger, föga förvånande, vid Ångermanälven i Bjärtrå nära Höga Kusten. Destilleriet tillverkar både rökig och icke-rökig whisky som lagras i olika sorters fat (man använder mycket Bourbonfat och Sherryfat). High Coast Whisky […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Jack Daniels Old No. 7
Älskade Destillerier

Jack Daniels Tennessee Whiskey

Berättelsen om whiskeymärket Jack Daniels är i mångt och mycket också berättelsen om Jasper Newton Daniel, även kallad Jack. Vi befinner oss i Tennessee år 1875. Jasper Newton ”Jack” Daniel är i 25-årsåldern… det är […]

Mer från bloggen

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]

Almedalen i Visby
Gotland Whisky

Testat: Gotland Whisky – Gotland

Gotland Whisky har vid alla sina tidigare släpp av limiterade utgåvor döpt flaskorna till orter eller platser på den stora ön. När nu destilleriet släpper sin första flaska i det som är tänkt att bli […]

Agitator Single Malt Whisky Rök
Agitator Whiskymakare

Testat: Agitator Single Malt Whisky Rök

I onsdags släppte Agitator ännu en ny flaska, denna gång en rökig pjäs: Agitator Single Malt Whisky Rök. Ännu ett guldsläpp från svenska Agitator, som än en gång överraskar med kvaliteten på sina treåriga flaskor. […]

Emma Walker
Allmänt om whisky

Kvinnor inom Skottlands whiskyindustri

Ända sedan Eva Ekeblad (Eva de la Gardie) kom på hur man gör brännvin på potatis, har vi svenskar förstått att kvinnor förstår sig på sprit. Hon var endast 24 år gammal när hon blev […]

Agitator Småfat
Agitator Whiskymakare

Testat: Agitator Argument: Småfat

Dags för svenska whiskydestilleriet Agitator att släppa nya flaskor! Vi har fått oss tillsänt samples av Single Malt Whisky Rök och Argument: Småfat. Röken testar vi lite senare i veckan, då vi också tipsar om […]

The Glenlivet Licensed Dram
Testat

Test: The Glenlivet 12 YO Licensed Dram

Den 18 mars lanserar The Glenlivet 3000 flaskor av 12YO Licensed Dram i Systembolagets tillfälliga sortiment. Licensed Dram är den andra flaskan i whiskyserien The Original Stories som firar den skotska single maltens ursprung. Detta […]

Seven Angels S:t Uriel
Spirit of Hven

Test: Seven Angels S:t Uriel (Spirit of Hven)

Seven Angels är en whiskyserie från Spirit of Hven. I dagarna släpptes flaska nummer två i serien: S:t Uriel. Namngivningen syftar på de sju ärkeänglarna inom den ortodoxa kristendomen, så vi har fler flaskor att […]

Norrtelje Brenneri
Älskade Destillerier

Norrtelje Brenneri – spriten från Roslagen

Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje ligger Norrtelje Brenneri – sprittillverkaren från Roslagen. Spritproduktionen har gått varm sedan 2002, i en gammal lada som renoverades om till ett modernt bränneri. Gården har […]

J.P. Wiser's
Testat

Test av J. P. Wiser’s 23-åring

J. P. Wiser’s är Kanadas äldsta ännu verksamma whiskymärke. Det grundades 1857 av John Philip (J.P.) Wiser, därav namnet. I början drev man sitt eget distilleri i Prescott (Ontario), men sedan 1980-talet destillerar och buteljerar […]

Allt om whisky!

Det lågskotska ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av de skotsk-gaeliska orden “Uisge Beatha” som betyder ”livets vatten”. I dagsläget tillverkar man drycken i över 30 länder, där bland annat Sverige ingår. På vår whiskyblogg försöker vi hålla oss ajour med det roliga som händer i whiskysverige.

I vår avdelning Whiskyskolan lär vi dig allt om whisky – både för nybörjare på whisky och för den riktige experten! Hur förvarar du din whisky bäst? Vad är skillnaden mellan Single Malt och Blended? Hur tillverkas egentligen whisky? Allt, och mer därtill får du svar på i whiskyskolan!

 

Sju klassiska whiskyregioner
De klassiska regionerna uppgår till mellan fem och sju stycken beroende på vem man frågar: Skottland är förstås given i sammanhanget, sedan följer Irland (Whiskey), Kanada, Kentucky (Bourbon) och Tennesse. Tillkommit på senare tid har Japan och Nya Zeeland och om man även väljer att räkna dessa blir antalet sju.

Whiskey eller Whisky?

Det förekommer också en skillnad i stavning. Whiskey, som man vanligen använder på Irland och i USA samt whisky, som övriga världen brukar. Ursprunget för whisky är tämligen omtvistat men det är i slutändan Skottland som brukar kallas whiskyns hemland.

Vad är då typiskt när det gäller smaken på whisky från några av de regionerna som omnämns ovan? Ja, om vi börjar med Skottland så är man kända för mycket varierande stilar, från lätta, “blommiga” och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med en tydlig karaktär från fatet det lagrats på. Irland har en mer fruktig stil på sin whiskey men även här kan den mer rökiga återfinnas.

Amerikansk whiskey och kanadensisk whisky har det gemensamt att båda ofta innehåller en stor del majs. Beskrivningen av den amerikanska smaken är lite som bränd smörkola och vanilj. När det gäller Kanada så är denna smak mild, fruktig och med karaktär av fat. Till sist ska vi också nämna Japan i sammanhanget. Japanerna producerar whisky som är lik skottarnas: Rökigheten finns i varierande grad. Men – man har även lyckats addera sin egen stil till detta, nämligen en ren karaktär av frukt och fat.

Villkor för att få benämnas som whisky

Det här med lagring för oss osökt in på det faktum att för att få benämnas whisky måste spriten lagras i minst tre år på fat av ek (detta gäller för all europeisk tillverkning). Standardvarianten av drycken har oftast en lagringstid på sex år och vill man få fram finare varianter över 10 år. Det är den långa lagringstiden på whiskyfat som ger whiskyn både sin färg och smak. När whiskyn sedan så slutligen buteljeras så avstannar mogningsprocessen. När man säger att en whisky är 8, 10, 12 eller 20 år gammal så avses alltså tiden den har lagrats på fat. Tiden som den sedan sparats på flaska är ointressant och räknas inte. Mer om själva tillverkningsprocessen kan du läsa här.

Bourbon är amerikansk whiskey på majs

Bourbon är en typ av amerikansk whiskey. Namnet kommer från Bourbon county i Kentycky, USA. Denna whiskeysort är destillerad på merpart majs. För att en whiskey ska få kallas för bourbon ska majsinnehållet vara minst 51%, resten får bestå av vete, korn eller råg. Vidare får det inte destilleras starkare än 80 volymprocent (max 62% färdig produkt), drycken skall vara fri från sockerkulör, och sist men inte minst viktigt: Drycken lagras på nya oanvända fat av rostad amerikansk ek. Detta kan jämföras med exempelvis whisky från Skottland, där devisen är ”ju äldre fat desto bättre whisky”.

 

Förvara din whisky rätt
När det gäller förvaring av whisky finns det några viktiga saker att tänka på: Förvara alltid flaskorna stående, gärna i sin tub, eftersom långvarig kontakt med kork eller kapsyl försämrar kvalitén på drycken. Undvik även att utsätta flaskan/flaskorna för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. När det gäller temperaturen så är stora svängningar inte gynnsamma för whisky. För varmt är heller inte att rekommendera utan helst inte över rumstemperatur (cirka 20 grader). Har man tillgång till källare kan detta vara en lämplig förvaringsplats i och med att det ofta är lite svalare och framförallt mörkt. Läs mer i vår artikel om förvaring av whisky.

Imponera med att kunna lite uttryck

En del buteljuttryck du kan ha glädje av att kunna:

  • Single Malt – En maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri kallas för Single Malt.
  • Single Cask – Här är ursprunget inte bara från ett destilleri, utan även från ett specifikt fat.
  • Blended Malt – Maltwhisky från flera destillerier som har blandats.
  • Vatted – En äldre benämning för Blended Malt.
  • Pure Malt – Ett annat uttryck för maltwhisky från flera destillerier som blandats.
  • Blended Whisky – En blandning av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från ett ellerf flera olika destillerier.
  • Cask Strength – När buteljering sker späds denna inte med vatten (vilket annars är normalt). Drycken innehåller alltså samma alkoholhalt som den fått naturligt via lagringen på fat och den så kallade ”änglarnas andel”.

”Änglarnas andel” avser, för övrigt, den cirka tvåprocentiga delen av whiskyn som dunstar varje år under lagringen på fat.

Whisky är mycket populärt i Sverige. Whisky kan drickas rent, “on the rocks“, eller som en beståndsdel i olika drinkar. Beroende på glasets utformning kan aromerna bli olika, läs mer i vår artikel om whiskyglas här.

Dricker du för mycket?
Det är ofta förenat med skamkänslor när man dricker för mycket. Men så ska det inte vara – alkoholism är en sjukdom och det finns det hjälp att få!
Anonyma Alkoholister, AA
Sällskapen Länkarna:
Få kamratstöd av andra med beroenden hos Medograf
Alkohollinjen på 020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.
Träffa psykologer hos nätläkare.com
Din regions/kommuns beroendecentrum, se Vårdguiden 1177.se