Vi strävar efter att vara din kompletta informationssida kring allt som har med den underbara drycken whisky att göra. Svensk whisky ligger oss alldeles extra varmt om hjärtat – men vi säger inte nej till en ”rökare” från Skottland, Irland eller Japan heller! Hos oss lär du dig allt om whisky!
Allt om whisky!
Det lågskotska ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av de skotsk-gaeliska orden ”Uisge Beatha” som betyder ”livets vatten”. I dagsläget tillverkar man drycken i över 30 länder, där bland annat Sverige ingår. På vår whiskyblogg försöker vi hålla oss ajour med det roliga som händer i whiskysverige.
I vår avdelning Whiskyskolan lär vi dig allt om whisky – både för nybörjare och för den riktige experten! Hur förvarar du din whisky bäst? Vad är skillnaden mellan Single Malt och Blended? Hur tillverkas egentligen whisky? Allt, och mer därtill får du svar på i whiskyskolan!
Whiskey eller Whisky?
Det förekommer också en skillnad i stavning. Whiskey, som man vanligen använder på Irland och i USA samt whisky, som övriga världen brukar. Ursprunget för whisky är tämligen omtvistat men det är i slutändan Skottland som brukar kallas whiskyns hemland. Det finns dock faktiskt fog för detta påstående. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring inom Skottlands gränser! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!
Dryckens karaktär från de klassiska regionerna
Vad är då typiskt när det gäller smaken på whisky från några av de regionerna som omnämns ovan? Ja, om vi börjar med Skottland så är man kända för mycket varierande stilar, från lätta, ”blommiga” och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med en tydlig karaktär från fatet det lagrats på. Irland har en mer fruktig stil på sin whiskey men även här kan den mer rökiga återfinnas.
Amerikansk whiskey och kanadensisk whisky har det gemensamt att båda ofta innehåller en stor del majs. Beskrivningen av den amerikanska smaken är lite som bränd smörkola och vanilj. När det gäller Kanada så är denna smak mild, fruktig och med karaktär av fat. Till sist ska vi också nämna Japan i sammanhanget. Japanerna producerar whisky som är lik skottarnas: Rökigheten finns i varierande grad. Men – man har även lyckats addera sin egen stil till detta, nämligen en ren karaktär av frukt och fat.
Villkor för att få benämnas som whisky
Bourbon är amerikansk whiskey på majs
Bourbon är en typ av amerikansk whiskey. Namnet kommer från Bourbon county i Kentycky, USA. Denna whiskeysort är destillerad på merpart majs. För att en whiskey ska få kallas för bourbon ska majsinnehållet vara minst 51%, resten får bestå av vete, korn eller råg. Vidare får det inte destilleras starkare än 80 volymprocent (max 62% färdig produkt), drycken skall vara fri från sockerkulör, och sist men inte minst viktigt: Drycken lagras på nya oanvända fat av rostad amerikansk ek. Detta kan jämföras med exempelvis wisky från Skottland, där devisen är ”ju äldre fat desto bättre whisky”.
Imponera med att kunna lite uttryck
En del buteljuttryck du kan ha glädje av att kunna:
- Single Malt – En maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri kallas för Single Malt.
- Single Cask – Här är ursprunget inte bara från ett destilleri, utan även från ett specifikt fat.
- Blended Malt – Maltwhisky från flera destillerier som har blandats.
- Vatted – En äldre benämning för Blended Malt.
- Pure Malt – Ett annat uttryck för maltwhisky från flera destillerier som blandats.
- Blended Whisky – En blandning av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från flera olika destillerier.
- Cask Strength – När buteljering sker späds denna inte med vatten (vilket annars är normalt). Drycken innehåller alltså samma alkoholhalt som den fått naturligt via lagringen på fat och den så kallade ”änglarnas andel”.
”Änglarnas andel” avser, för övrigt, den cirka tvåprocentiga delen av whiskyn som dunstar varje år under lagringen på fat.
Whisky är mycket populärt i Sverige. Whisky kan drickas rent, ”on the rocks”, eller som en beståndsdel i olika drinkar. Beroende på glasets utformning kan aromerna bli olika, läs mer om whiskyglas här.
Mest sålda whiskysorter hos Systembolaget
Enligt försäljningsstatistik (2018) från Systembolaget över sprit i allmänhet upptar whiskyn närmare hälften av platserna på topp 20-listan. Här följer en topp 10-lista för whisky enligt samma statistik. Kommentarerna kommer från Systembolaget.
- The Famous Grouse (Nr 438) – Maltig smak med inslag av fat, örter, honung och vanilj. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
- Lord Calvert – (Nr 599) – Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, honung och apelsin. Serveras rumstempererad som avec eller används som drinkingrediens (Kanada).
- Tullamore Dew (Nr 524) – Fruktig smak med inslag av fat, viol, päron, pomerans och vanilj. Serveras vid rumstemperatur som avec, elller används som drinkingrediens, exempelvis till Irish Coffee (Irland).
- Black Velvet (Nr 506) – Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av vanilj, aprikos, apelsin och farinsocker. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens (Kanada).
- Bell´s (Nr 406) – Aningen maltig smak med inslag av fat, halm och valnötter. Ton av rök. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
- High Commissioner (Nr 20444) – Aningen maltig smak med viss rökighet, inslag av fat, halm, knäck och örter. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
- Grant´s (Nr 448) – Aningen maltig whisky med inslag av apelsinskal, vanilj och örter. Ton av rök. Serveras som avec (Storbritannien, Skottland).
- The Latitude 55° (Nr 20415) – Maltig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, halm, vanilj och lakrits. Serveras rumstempererad som avec (Storbritannien, Skottland).
- Jameson (Nr 498) – En whiskey med fruktig smak med inslag av fat, apelsinmarmelad, vanilj, gula päron och honung. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens (Irland).
- The Dundee (Nr 423) – Fruktig smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, apelsin och smörkola. Serveras vid rumstemperatur som avec, eller används som drinkingrediens (Storbritannien, Skottland).
Anonyma Alkoholister, AA
Sällskapen Länkarna
Få kamratstöd av andra med beroenden hos Medograf
Alkohollinjen på 020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.
Träffa psykologer hos nätläkare.com
Din regions/kommuns beroendecentrum, se Vårdguiden 1177.se